Rozsdagyár

NOVA PROSPECT - Szemben az óriás (2015)

2015. augusztus 05. - Kovenant

nova_prospect_cover.jpg

Na tessék! Annyit beszéltünk itt már a metal (ezen belül a magyar metal) színtér egy helyben topogásáról, hogy abból már lassan jó pár görög-EU hitelfelvételi tárgyalássorozat forgatókönyvét meg lehetne írni: hiányoltuk a nyolcvanas évek zenei örökségéből kitörni merő, a fémzenét újfajta, de fogyasztható módon megközelítő csapatokat, az új ötleteket, az értelmes magyar szövegeket, a komolyan vehető produkciót, a magyar népzenei örökség értő beemelését, de a sor kívánság szerint folytatható. Erre júniusban megérkezett a Hammer Records gondozásában a kecskeméti Nova Prospect második albuma, a "Szemben az óriás" és sok minden teljesült a fentebb felsoroltak közül, de kettő legalább, ami nem is rossz arány.

A tizenegy tételes, negyvenhat perces korong tartalma a csapat megfogalmazása szerint friss, kortalan, modern metal, mely számos stílusból táplálkozik. Végighallgatva az anyagot én inkább azt mondanám, hogy a Nova Prospect egy olyan zenekar, mely popzenét játszik, nem feledve a fő dalszerző, Kiss József gitáros vélhetően ifjúkori szerelmét a gitárorientált muzsikák iránt. A samplerek, az elektronika ilyetén használata mind ismerős lehet annak, aki követte az elmúlt tíz-tizenöt év popzenéjének fejlődését, míg a dalszerkezetek, a refrének, az énektémák pedig bőven hozzák a Paramore vagy az amerikai, frontcsajos powerpop/post-punk bandák színvonalát.

A csapat egyik erőssége Besnyő Gabriella énekesnő hangja: bár mostanában kezd trenddé válni a tiszta popzene beszivárgása a metalba (Amaranthe, In This Moment), Magyarországon még nem igazán sikerült olyan produkciót létrehozni, melyben a női énekhang simán, esélyesként beférne bármely tévés zenei tehetségkutató döntőjébe és ez itt inkább ténymegállapítás, nem pedig minősítés. Besnyő Gabriella hangjában semmi olyan sincs, amit elsőre a rockzenéhez kötnénk: szép, kellemes, de a súlyos gitárriffek mellett éppen emiatt lebegős, álomszerű hatást kelt. Kontrasztos a dolog, de mindenképpen érdekes. A másik kiemelendő tényező Kiss Dániel dobolása. Nagyon élvezetes hallgatni, hogy minden dalba beletesz valamit, amire felkaphatjuk a fejünket: megbolondítja még a letisztultabb ritmusú nótákat is, mindig van valami, amivel képes meglepni a hallgatót.

Két dalban is felfedezhetjük a hazai rockszíntér legfiatalabb képviselőit. Siklósi Őrs, az AWS zenekar énekese az Egy szó című dalban áll mikrofon elé, ami teljesen logikus is, hiszen az AWS akár a Nova Prospect testvérbandája is lehetne, teljesen hasonló felfogással és zenei megközelítéssel rendelkeznek. Az egyik legsúlyosabb nóta az albumon az Amíg van benned élet, melyben Halák Árpád, a Stubborn frontembere vendégszerepel és itt aztán a hardcore üvöltés és a bitang kemény riffek elviszik a hátukon a dalt. Itt kiderül, hogy milyen lenne a Nova Prospect egy kicsit zúzósabban, egy kicsit harapósabban és ez egyben rá is világít a lemez Achilles-sarkára.

A kecskeméti csapat egy olyan senki földjén tartózkodik éppen, ahol nincs átjárás, tulajdonképpen a két oldalon levők nem is vesznek egymásról tudomást. Ha a Nova Prospect zenéjéből kivennénk a zúzós gitárokat, akkor egy rendkívül kellemes, mai modern rádiós popzenét kapnánk a tizenéves közönség szája íze szerint: kifejezetten érzelmes szövegekkel, dallamokkal. A metalosok számára viszont ez a fajta zene - egyértelműen beazonosítható popérzékenysége és szövegvilága miatt - tiltott terület.

A koncepció mindenképpen érdekes, viszont a lemez a végére egy kicsit megfárad: túlságosan egyforma énektémák és refrének sorakoznak egymás után, összeolvadnak, nehéz utólag megkülönböztetni a nótákat és ebben sajnos nagy mértékben felelős a hangzás is. Az ének szinte le van keverve, a háttérben bújik meg, emiatt a szövegértés is igen nehéz, nekem nem is mindig sikerült, valamint sajnos elég csikorgósan digitális lett a megszólalás. Tudom, hogy ezt a hazai "zeneipari" és financiális viszonyok nem teszik lehetővé, de egy komoly stúdió és egy hozzáértő producer csodákat tudna tenni a csapat zenéjével.

Az első bekezdés kívánságlistájáról adott tehát az értelmes magyar szöveg és az újfajta, modern megközelítés. Nagyon jó lenne, ha a Nova Prospect ténylegesen tovább tudna lépni, mert tudnak nagyon erős dalokat írni és az általuk képviselt zenei világ, az egész koncepció pontosan azt a korosztályt tudná behúzni a rockszíntérre, mely annyira fájdalmas módon nem találja az utat a keményebb zenék felé. Ehhez azonban a brigádnak döntenie kell: le kell tennie a garast valahová, hogy a fentebb említett senki földjéről elmozdulva ténylegesen megtalálják komolyabb méretű rajongói bázisukat. Reméljük, hogy az a bizonyos garas a rocktérfélre gurul.

nova_prospect_band.jpg

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3910419710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása