Rozsdagyár

EGONAUT - Deluminati (2015)

2015. augusztus 07. - Kovenant

egonaut_cover.jpg

Érdekes ellentmondás, hogy bár a rock/metal műfaj népszerűsége folyamatosan szorul vissza (elég megnézni a koncertlátogatási, illetve a lassan kimúló lemezipari eladási adatokat, valamint elgondolkozni azon, hogy a fiatalabb generáció döntő többsége hallott-e egyáltalán bármilyen gitárzenét valaha is), a színtéren feltűnő bandák, és így az albummegjelenések száma is exponenciálisan emelkedik. A kitörés az új csapatok számára a mindent betöltő médiazajban szinte lehetetlen: még a nagy promóciós támogatással induló kiemelt korongok is nyom és bármiféle emlék nélkül tűnnek el a süllyesztőben alig pár hét után. Mégis érdemes szemezgetni a kisebb bandák kiadványaiból, mert sokszor a friss, érdekes megközelítés, az egyedi hang tőlük érkezik, mint most a svéd Egonaut esetében is.

Nem mai csapat az Egonaut: tíz éve működnek, kiadtak két albumot, saját bevallásuk szerint is az elmúlt időszakban stílusuk kialakításán dolgoztak és ez a munka harmadik lemezükön, melyet a dán Mighty Music kiadó fog megjelentetni augusztus 28-án, bizony rendesen beérett. Azt a fajta zenét játsszák, melyet mostanában retro-rocknak neveznek, de én ezt a minősítést igazságtalannak érzem. Kétségtelen, hogy a stílusuk a hetvenes években gyökerezik: önmagában a fantasztikus hangú moog szintetizátor és a mellotron használata ad egy bizonyos ízt a muzsikájuknak. De a stoner rock és a doom metal műfaji jegyei is feltűnnek, sőt, az énekes-gitáros Fredrik Jordanius hangjában megcsillan valami a nyolcvanas évek sleaze metaljának pimaszságából is. Mindezt belengi valami rendkívül sötét, komor hangulat: a depresszió és a melankólia gomolygása szinte kézzelfogható a dalokban. Nem valami vidám party-rock album tehát a "Deluminati", de korántsem eret vágósan lehangoló és ez legfőképpen a csapat kiváló dalszerzői képességének és a jófajta dallamoknak köszönhető.

Rendkívül egységes a korong atmoszférája, a gyorsabb (egyébként szinte slágeresen jó refrénekkel bíró) dalok sem törik meg azt. Sűrű, réteges a hangszerelés, jól és arányosan szól minden: a gitárok pincemélyből, ólomsúllyal érkeznek, a hangzást pedig a moog szintetizátor klasszikus hetvenes évekbeli megszólalása tovább töményíti. Ritkán van szüksége a daloknak gitárszólóra, ha mégis érkezik egy, akkor az korántsem a mai virgázós, stúdióvarázslattal megtámogatott hanghalmozás, hanem egy spórolós, ízes, érzéssel teli szóló, mint például a Threescore And Ten című tételben.

Ha pedig most még azt is hozzátesszük, hogy az Iustitia Infernalis vagy az Acheron című nóta konkrétan a Muse-féle brit alternatív/garázs rock megközelítését és dallamait is hozza, akkor már tényleg csak a fejét vakarhatja az olvasó. De aggodalomra semmi ok: ezek a hatások valami egészen egyedivé állnak össze hézagmentesen.

Bár sok középtempós döngöléssel van tele a "Deluminati", a csúcspont mégis a Hex című dal: ólomsúlyú, mégis csodaszép dallamokkal teli doom ballada ez, ötletes hangszereléssel és húzással. A záró Waypoints pedig úgy kezdődik, hogy akár egy soralbumról lemaradó Porcupine Tree-ritkaság is lehetne, de aztán fokozatosan besúlyosodik.

Az Egonaut harmadik korongja az a fajta zene, mely elsőre talán nem taglóz le, de valahogy mégis újra és újra feltesszük és egyre jobban bejön. Sorra tárulnak fel a dalok finomságai és szép lassan beszippant minket a svéd banda világa. Nem tudom, hogy milyen sikereket érhet el a mai viszonyok között egy Egonaut-kaliberű csapat, de ha elém kerül egy ilyen album, mindig visszatér a hitem a rockzenében. A korong CD és LP formátumban is megjelenik, tessék szépen megvásárolni, mert ezt a fajta zenét nem a számítógépen vagy az okostelefonon kell hallgatni, hogy igazán kifejtse jótékony hatását.

egonaut_band.jpg

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9410419688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása