Rozsdagyár

CREINIUM - Hallucinosis (2016)

2016. július 15. - Kovenant

creinium_hallucinosis_cover_640.jpg

A finn Creinium bemutatkozó albuma július 1-én jelent meg az Inverse Records gondozásában "Hallucinosis" címmel és ahogy meghallottam az első egy-két nótát, biztos voltam benne, hogy ebben a lemezben nem fogok csalódni, mert pontosan azokat a stílusokat és hatásokat ötvözte egybe, melyek a kedvenceim a metal színtéren belül. A szinte szimfonikus megszólalású black, a technikás, dallamos death és a progresszív metal érdekes elegyét hallhatjuk végig az anyagon, bár egy-két olyan íz is becsúszott, amit talán kispórolhattak voltak a finnek.

A 2012-ben alakult hatfős brigád fő dalszerzői Aleksi Holma dobos és Antti Myllynen billentyűs, így a szintetizátoroknak hangsúlyos szerep jutott a zenekarban, néha át is veszik a vezetést a gitároktól a dallamok terén, kicsit olyan Genesis-módra. Végig futnak a dalok alatt az atmoszferikus szintiszőnyegek, mindig kiemelt hangsúllyal, máskor pedig nagyzenekari hangzást varázsolnak egy-egy feketébb téma mögé.

A hatvanöt perces korongon tizenkét tétel (benne két rövid instrumentális introval) kapott helyet, tehát egy nagyon sűrű, ötletesen és súlyosan hangszerelt, rendkívül összetett kiadvánnyal van dolgunk, melyet egészen biztosan nem elég egy-két meghallgatás után kiértékelni magunknak: itt bizony akár fejhallgatóra is szükségünk lesz a finomságok, a teljes zenei mondanivaló megértéséhez.

Eeli Helin személyében egy igen dinamikus és változatos torokkal megáldott énekes áll a mikrofon mögött: ha kell, igazi pincemély death hörgéssel adja elő a nótákat, de nem áll távol tőle a metalcore-os vokalizálás sem (lásd a Vigilance című tételt). Tiszta ének nem található az albumon és ezt egy kicsit hiányoltam is: egy-egy érdekes, atmoszferikus dallam sokat tudott volna dobni a számok befogadhatóságán. Előadásmódja néha még a deathcore határát is súrolja és ezek a -core megoldások valahogy idegenül hangzanak a Creinium világában.

Ha már a hangulatról beszélünk: a Passage To An Altered Portrait egész egyszerűen zseniálisra sikeredett a gitárszólójával és azzal a hideglelős, lúdbőröztető középrésszel teljesen el tudja kápráztatni az ilyen instrumentális varázslásokra fogékony hallgatót.  

A Conscious Eclipse igazi, tőrőlmetszett szimfo-black, akár egy kiadatlan (és jobbfajta) Dimmu Borgir nóta is lehetne a kétezres évek közepéről. A Solarbound Colony pedig egy epikus, utaztatós, tényleg kozmikus hangulatú, sok dallamot rejtő szerzemény, a lemez egyik legjobbja. Tulajdonképpen végig lehetne elemezgetni az egész korongot, de felesleges, mert egyetlen tölteléknótát sem kapunk. A hangzás is tökéletes, szépen szól minden hangszer, talán a billentyűsök vannak néha előtérbe tolva a gitárok kárára, emiatt néha hiányzik a kellő súly és mélység a számokból, de ez már lehet, hogy a kákán csomót keresés minősített esete. 

A "Hallucinosis" az a korong, amit sokszor le kell forgatni, hogy igazából felfedezzük és egyre jobban fog tetszeni minden egyes meghallgatással. Egyetlen megfontolandó észrevételem lenne csak, amit a fentiekben is említettem, mégpedig a jobb befogadhatóság és a nóták egyértelműbb megkülönböztetése érdekében dallamos, memorizálható refrének beillesztése a dalokba. Mindezzel együtt ez egy rendkívül erős és bizakodásra okot adó bemutatkozás: fényes jövőt is jósolnék a csapatnak, de ahogy lenni szokott, az útkeresés problémái és a kezdeti nehézségek a Creinium esetében is alaposan belekavartak a dolgokba.

A lemezt feljátszó és a promófotón is szereplő zenészek közül mindösszesen már csak a zenekarvezető, azaz Aleksi Holma dobos maradt a csapatban, mind az öt társa kilépett, közvetlenül a lemez megjelenése előtt. Valljuk be, ez meglepően szokatlan fejlemény, de különösen Antti Myllynen billentyűs/dalszerző és Eeli Helin énekes/szövegíró hiánya lesz pótolhatatlan, mind a nótaírás, mind pedig az élő koncertek terén. 

Nagy kár lenne, ha ez a reményteli, fiatal és tehetséges brigád rögtön a debütalbumot követően a földbe állna: remélem, hogy sikerült talpra vergődniük, mert a "Hallucinosis" korong kivételesen ígéretes bemutatkozás.

9/10

creinium-promo_picture2016.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5910417376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása