Rozsdagyár

TOP10 - A tíz legjobb brazil metalbanda

2016. augusztus 03. - Kovenant

brazil_hm.jpg

Augusztus 5-én indul a harmincegyedik nyári olimpia Rióban. Első alkalommal rendezik meg a játékokat Dél-Amerikában, ráadásul a legnagyobb országban, Brazíliában, mely szinte kontinensnyi területével, fantasztikus kultúrájával és nyelvi kavalkádjával várja a turistákat és persze a versenyzőket. De Brazília számtalan kiváló, jó és mi tagadás, rettenetes metalzenekart is a világra zúdított a nyolcvanas évektől kezdődően. Ezekből válogattuk ki a tíz legismertebb, legsikeresebb vagy éppen legzavarbaejtőbb bandát.

10. Sextrash

sextrash.jpg

A Sextrash 1987-ben alakult meg a hatodik legnagyobb brazil városban, Belo Horizonte-ban. A darálós death metal zenéjükkel hamar népszerűvé vált csapat karrierjét Oswald Scheld énekes 1997-ben tragikus hirtelenséggel, egy autóbaleset során bekövetkezett halála törte ketté. A banda 2003-ban friss felállással újjáalakult és azóta is működik. Szélsőséges szövegvilága (szex, horror, perverziók) jól illeszkedett a stílus felfutásához a nyolcvanas évek második felében.

9. Torture Squad 

torture_squad.jpg

A São Paulo-i thrash/death zenekar 1990-ben alakult, de csak 1998-ban sikerült kijönniük első, "Shivering" című albumukkal. Azóta azonban meglódult a szekér: tíz korongjuk jelent már meg, mindegyik tele hiperagresszív, szélvészgyors durvulatokkal. Végigturnézták már Európát és természetesen Dél-Amerikát is számos alkalommal.

8. Vulcano

vulcano.jpg

Talán a legelső (extrém) metal csapat, mely Brazíliában (de talán egész Dél-Amerikában) megalakult. Az 1981 óta folyamatosan működő black/thrash banda anyanyelven énekli a stílusban szokásos pokoli, sátánista, keresztényellenes sablonszövegeit, de kitartásuk mindenképpen dicséretes. 

7. Hibria

hibria.jpg

A Hibria egy keménykötésű speed/power metal csapat Porto Alegre városából. A kilencvenes évek közepén alakultak, Brazíliában a Metallica, a Black Sabbath és Ozzy Osbourne előzenekaraként szerepeltek, de számos alkalommal turnéztak Európában és Ázsiában is.

6. Nervosa

nervosa_1.jpg

A brazil hölgytrió stílusa a régisulis thrash metal, megfelelően keverve a teuton és amerikai hatásokat. Idén már második, "Agony" című albumukkal álltak elő (lemezkritika ITT), ráadásul folyamatosan és eszement tempóban turnéznak mindenhol, rajongótáboruk pedig ezzel egyenes arányban nő.

5. Angra

angra.jpg

A kilencvenes évek elején alakult epikus, technikás power metal csapat, az Angra zenéje tele van neoklasszikus hatásokkal. Nyolc stúdióalbum, milliónyi rajongó szerte a világon, valamint számtalan turné és fesztiválfellépés jelzi, hogy ma ők az egyik legsikeresebb brazil metalzenekar. Ezt még azzal sem sikerült elrontaniuk, hogy 2012-ben Fabio Lione olasz énekes (Rhapsody Of Fire, ex-Labyrinth) lett a frontemberük. Kiko Loureiro csodagitáros pedig ez év eleje óta a Megadeth sorait erősíti, immár az új Mustaine-albumon is (lemezkritika ITT).

4. Ratos de Porão

ratos_de_porao.jpg

A veterán hardcore punk brigád még a nyolcvanas évek legelején alakult meg São Paulo városában. Végigturnézták már a három és fél évtized alatt Észak- és Dél-Amerikát, Európát és Ázsiát is. A kezdeti nyers punk zenéjük több pályatársukéhoz hasonlóan szép lassan fordult át crossover thrashbe, de a minőségből nem engedtek soha.

3. Sarcofago

sarcofago.jpg

Az 1985-ben alakult csapat volt az első, klasszikus black metal banda Brazíliában, de ahogy akkoriban jellemző volt, stílusukban szépen keveredett minden extrém vonal (thrash, death, hardcore punk). Később már technikás death metal albumokkal jelentkeztek. Frontemberük a Sepultura eredeti énekese, Wagner Lamounier volt. 2000-ben oszlottak fel végleg, viszonyuk a Sepulturával és a Ratos De Porão zenekarral híresen rossz volt, ezért őket tartották a brazil heavy metal fekete bárányának is.

2. Krisiun

krisiun.jpg

A három testvér által alkotott death metal brigád, a Krisiun 1990-ben alakult és a Sepultura után tulajdonképpen az egyik legismertebb és legnépszerűbb brazil csapatnak számítanak. Tavaly jelentkeztek immár tizedik, "Forged In Fury" című soralbumukkal (lemezkritika ITT), és szerencsére a mai napig ugyanúgy és ugyanolyan színvonalon tolják a halálmetalt, mint fiatalabb korukban.

1. Sepultura

sepultura_1.jpg

Természetesen melyik zenekar is ülhetne a képzeletbeli metaltrónon, ha nem a Sepultura? Sikerességben és népszerűségben, valamint a kilencvenes évek utolsó harmadában induló nu metalra tett hatásuk okán is ők a leghíresebb brazil metalbanda, ez nem is lehet kétséges. A számtalan klasszikus albummal teli pályájuk ugyan 1997-ben kettétört ikonikus frontemberük, Max Cavalera kiválásával (minden tiszteletünk a bandáé, hogy ennek ellenére folytatták, de ennek indokoltságát nem nagyon látjuk), viszont a Cavalera által összerántott Soulfly továbbvitte az együttes szellemiségét és zenei örökségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4710417250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karikaV43 2016.08.03. 22:26:23

Mennyi death metál,ja egy sem.
Azért nem ártana a stílusokkal tisztába lenni.
A Sextrash pl. tiszta korai Sodom,ja az trash,de nem baj.
A Sepu jó,a csajok is,de az ének nagyon beteg.

ta152 2016.08.04. 13:54:12

Viper? Ebből a tízből egyedül az Angra jó.

camell 2016.08.04. 21:50:06

@ta152: Így, így, a Viper a No.1 brazil metál nálam is, főleg az első két album (Soldiers Of Sunrise, Theatre Of Fate)

josé73 2018.07.28. 02:49:39

A Dorsal Atlantica és a Gangrena Gasosa említhető még, illetve van egy Age Of Fear nevű zenekar is, amelynek a Before Hate Before Glory című dala egész korrekt kis power metál.
süti beállítások módosítása