Rozsdagyár

NAGAARUM - Könyv- és albummegjelenés

2016. október 07. - Kovenant

nagaarum.jpg

Új kiadásban jelenik meg Nagaarum sci-fi regénye, illetve ehhez kapcsolódóan friss space ambient albuma is, melyhez már egy klip is készült. További infók a hajtás után!

Pár évvel ezelőtt látott napvilágot a veszprémi alkotó, Nagaarum tudományos-fantasztikus regénye, a "Nut - A néma vendég". Most második kiadásban jelenik meg a könyv a hazai Underground Kiadó jóvoltából. A filozofikus, elgondolkodtató írás témája sem mindennapi:

A XXI. század második felében fénylő pontot vesz észre egy űrszonda egy sötét hold felszínén, ami furcsa, néha zavaros, ellentmondásos eseményláncolatot indít el. Az egyik legijesztőbb dolog, amikor nem tudunk különbséget tenni képzelet és valóság között. Ilyenkor kiléphetünk testünkből, kívülről szemlélve az eseményeket, esetleg fordítva, más idegen jelenlétet érzünk bensőnkben. A fordulatokban gazdag, örvénylő, időnként filozofikus témákat súroló sci-fi fő kérdése, hogy mi a megismerés, mi annak a menete, valamint hol lehet az a pont, ahol az emberi mivoltunkat meghatározó kíváncsiság már beteges jellemrajzokat formál meg.

nut_a_nema_vendeg.jpg

A könyv ITT vásárolható meg a kiadó webshopjából.

Ezzel párhuzamosan Nagaarum tizennegyedik soralbuma is kijött "Pulzár" címmel: a tavaszi post-black/doom lemezt követően a friss anyag ismét visszakanyarodás a space ambient stílushoz. A korong kifejezetten a könyv olvasása közbeni háttérzenének készült. 

A csillagok, csillagrendszerek életútját tekintve a legfontosabb mérőszám - ahogy az általában lenni szokott - a tömeg. A tömeggel fordítottan arányos a csillag élethossza. Egyenesen arányos a tömeggel viszont a rendhagyó viselkedésének időarányos hányada. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, egy csillag viselkedése mennyire rendhagyó, többek között a Russell - Hertzspung diagramot hívhatjuk segítségül. Két csillagász, az amerikai Henry Norris Russell és a dán születésű Einar Hertzsprung által létrehozott diagramban az egyik tengelyen az abszolút fényesség, a másikon a színképtípus található. A koordináta-rendszerben elkülöníthető egy markáns sáv, ahol a „normális” csillagok tartózkodnak. Ezt hívjuk fősorozatnak. Az abszolút fényesség azt jelenti, hogy milyen fényesnek látunk egy égitestet 10 parszek (~33 fényév) távolságból, a színkép alapján pedig az égitestet alkotó anyagokról kaphatunk információt.

A történetünkben szereplő csillag egy a Napnál mintegy 10-szer nehezebb óriás. Élete rövidnek mondható, és halálát látványos égi jelenség az úgynevezett szupernóva állapot fogja jelezni. Ennek az állapotnak az egyik lehetséges terméke egy neutroncsillag. A perdületmegmaradás miatt gyorsan forgó, rendkívül sűrű, kompakt égi objektumot pulzárnak nevezik, ha a forgási és a mágneses tengelye nem esik egybe, mivel így a pólusainál kilökődött anyagcsóva miatt egy forgási kúp alakban sugározva „villog”.

Az album fizikai formátumban történő megjelenése egyelőre nincs tervbe véve, hanem Nagaarum szerzői honlapjáról tölthető le ITT (innen egyébként a regény PDF-verziója is letölthető és elolvasható). A Stabilitás című dalra klip is készült a Hands Of Doom webzine jóvoltából.

pulzar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2311778059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása