Rozsdagyár

NOMAD - Pénteken klippremier: Az utolsó katona

2016. november 09. - Felicium

utolso_katona_werk_01.jpg

Október 21-én jelent meg a Nomad harmadik albuma, Márványmenyasszony címmel. A lemezről az első klip a nyitónótához, Az utolsó katona című felvételhez készült el – és nem véletlenül debütál november 11-én!

November 11. az 1918. november 11-én aláírt - az I. világháborút lezáró - Compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírása óta a Fegyverszünet Napja, majd a második világháború után az Emlékezés napja. Az utolsó katona szövege pedig szorosan kapcsolódik ehhez a naphoz és dátumhoz.

Elsősorban John McCrae Flandria mezeje című verse jelentette számomra az inspirációt Az utolsó katona sorainak megírásakor” – nyilatkozta korábban Jánosi ’Cicó’ Szabolcs gitáros a grungery.hu oldalnak. „McCrae alapból egy patológus professzor volt, aki az első világháborúban azt a hálátlan feladatot kapta, hogy gondoskodjon az elesett katonák eltemetéséről. A doktor észrevette, hogy a sírok között rettenetesen sok pipacs nő, ami később a háború áldozatainak jelképévé vált. Erre utal a „Pirosra festi a nyár / A végtelen mezejét / Ahol pipacsok nőnek, s szirmait / Ringatja a szél” kezdés is. Már régóta akartam írni erről a témáról, mert nagyon érdekel az, ami a felszín mögött kevésbé látszik. Mi, akik a béke idején élő emberek vagyunk, nem tapasztaltuk meg, hogy otthon kell hagyni a családot, és elmenni harcolni valakiért vagy az országért. Én végtelenül nagy tiszteletet érzek azok iránt, akik képesek voltak erre (persze, gyakran nem is volt választási lehetőségük).”

utolso_katona_werk_03.jpg

„Az utolsó katona című dalunkban mi is emléket szeretnénk állítani mindenkinek, aki háborúban vesztette életét. Számunkra ez a dal a Béke dala” – tette még hozzá a gitáros.

Az utolsó katona különleges helyszínen forgatott klipje tehát november 11-én mutatkozik be a közönségnek a Nomad Facebook oldalán, méghozzá 11 óra 11 perckor. A Márványmenyasszony lemezbemutató koncertjét pedig november 19-én tartja a zenekar az Akvárium Klubban.

A képeket köszönjük Rosta A. Márknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1411944797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása