Rozsdagyár

HEROIC - Interjú a magyar vikingekkel | Lemezbemutató január 14-én

"a kiadók már elvesztették a jelentőségüket a lemezpiac összeomlásával, cd korszak leáldozásával..."

2017. január 01. - Felicium

1_1.jpg

Mai nap egy itthon ritkaságba menő stílus képviselőjével, a pagan death metalt játszó Heroic zenekarral beszélgetünk.

Sziasztok!  Még nem írtunk rólatok ezidáig. Meséljetek kicsit a zenekarról! Mikor, hol, miért és hogyan alakultatok?

A zenekar 5 éve létezik, különböző underground zenekarokból fújta össze a szemetet a szél. Mindenki legalább 15 éve zenélt előtte, a magyar színtér fortyogó bugyraiban, voltak akik együtt, de a közös pont legtöbb esetben a death és black metal volt, valamint a tróger, huligán és barbár hajlam, hozzáállás és viselkedés.  

A zenekar tagjai (B-J):

NUCLEARWINTER – 4 húr
INFECTOR – 6 húr
AGGRESSOR IRONMOUNTAIN – 6 húr
BLOODSHADOW – Ütő
BARBARCAESAR CRUCIFIXSCHŐN – Ordibálások

A tagok olyan black és death bandákban játszottak korábban, mint: Sear Bliss, Turulvér, Bloodrainbow, Tonitrus, Archer. (nem konkrétan ezekben, csak ilyenekben)

Azt nem tudjuk, hogy miért nem írtatok korábban rólunk, valószínűleg azért, mert elviselhetetlen antiszociális és erőszakos (depressziós) barbárok vagyunk mi magunk is, akiktől igyekszik mindenki távol tartani magát! Ez a baj a koncertekkel is. Sok embert nem engednek el a koncertjeinkre a szülei, vagy egyszerűen nem mernek lejönni miattunk. A személyes szimpátia fontos lenne.

heroic_front.jpg

Vágjunk is bele a dolgok közepébe: hamarosan érkezik a lemezetek. Mit lehet erről bővebben tudni (az interjú december utolsó napjain készült)?

A Barbár idén fog megjelenni (Youtube-ra hamarosan felrakjuk az egész albumot), ez a második albumunk. 10 szám lesz rajta, ebből 2 magyar nyelvű (illetve három, mivel az intró is magyar, csak nincs hozzá szöveg, de alapvetően az Alföldön játszódik és magyarul gondolkodtunk alatta).

Zeneileg ez az album inkább epikus death metal, kevesebb a pagan elem benne, mint az első albumon, de a hangulat mindenhol érezhető, nem tudjuk magunkat megtagadni. Mindenkit szétbaszott ez ideg, mire elkészült és ez jót tett a számoknak, amúgy kb. egy év alatt raktuk össze, vettük fel és kevertük ki.

Most is volt pár vendég az albumon: A cimbali band cimbalmosa játszik egy hangulatos részt az Archaic self-ben illetve egy kavalos srác színesítette az intrót az almából. Nem nagyon unatkozol, ha végighallgatod. A hangzás igen király lett, nagyon elégedettek vagyunk vele, ha egyszerűen fogalmazzuk meg: horzsol és közben "war" keletkezik. A felvételek és a keverés is a gitárosunk stúdiójában készült (tonitrus studió) ugyanúgy, mint az előző album a "Hordes". Ez már egy elég profin felszerelt hely és amúgy meg sokkal jobb úgy dolgozni, hogy csak egymással kell anyázni!

Lesz egy lemezbemutató koncert is ezzel kapcsolatban, méghozzá a ShowBarlangban. Itt játsszátok majd először a lemez dalait? Mindegyik helyet kap majd, vagy azért válogattok belőlük?

5-6 dal a Barbárról. Kikészülsz idegileg, ha koncerten többet elnyomunk.

Miért pont a pagan death metal? Északon ezzel gyakrabban találkozni, de itthon nem igazán akad több képviselője a stílusnak. Ti miért szeretitek pont ezt a stílust?

Ezt dobta a gép, nem volt tudatos. A gitárosok és a dobos csinálják a zenét, ilyen dolgokat hoztak korábbról és ez egy király mix lett. Amikor anno elkezdtünk számokat csinálni, akkor nem határoztunk meg semmit, csak csináljunk számokat. Mivel mindenki, ilyen extrém műfajokból jött, nem gondoltuk, hogy szimfonikus reagge lesz a végeredmény. Amikor kész lett pár szám, megpróbáltuk bekategorizálni, és ez lett, ami a legjobban leírja. Az, hogy ilyen zenéből kevés van, annak pedig kifejezetten örültünk. Koncerteken is működtek a dalok, hamar kiderült, hogy nem egy vállalhatatlan rétegműfajról van szó, amit 3 gyűjtő beszerez Indonéziában. A "Barbár" kapcsán az önmegfejtést epikus pagan death metalra módosítottuk.

Nem kacsingattok esetleg külföld felé? Valami hasonszőrű banda társaságában, aki kint már ismert?

Egyelőre nem, bár szerintem külföldön már jobban ismerik a heroicot mint itthon. Ha kijön végre a "Barbár", elkezdjük ezt is építgetni. Van most egy angol kiadó, aki kiadná a lemezt, de igazán a kiadók már elvesztették a jelentőségüket a lemezpiac összeomlásával, cd korszak leáldozásával...stb.

heroic.jpg

Az új dalokról mit tudtok mondani? Koncepció köré épül és van egy történetszál, vagy inkább különálló darabokról/egységekről beszélünk?

Az album az emberiség kollektív barbár tudatalattijáról íródott C.G. Jung inspirálta a szövegeket. Az alapgondolatokat sok, természeti képpel, misztikus sztorival ütöttük fel, legyen szó a vaskori kovács istenképéről, egy altáji sámán hegyi énekéről, vagy valami ocsmány és értelmetlen régi harcról egy mocsár közepén Észak-Angliában, ahol feltétlenül szét kellett baszni egymást a hidegben. Mindegyik számhoz a szövegeken kívül van egy sztori magyarázatunk, amit a zene hangulata alapján magyarázunk el, hogy mi történik. Ebben van az igazi mágia, tervezzük ennek is a leírását. A haverjainknak már elmagyaráztuk, ez biztos osztatlan siker! 

Végül zárjuk beszélgetésünket a jövőbeni terveitekkel. Most megjelenik a lemez és Budapesten bemutatjátok január 14-én. Ezen kívül lehet már bármi biztosat tudni a 2017-es évről?

Ha a koncertek terén a balszerencse-sor nem folytatódik ami 2016-ban volt, akkor igen sokat játszunk majd itthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4112085635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása