Rozsdagyár

BORN AGAIN - Strike With Power (2017)

2017. március 03. - Kovenant

born_again_cover.jpg

A szabadversenyes kapitalizmus alaptörvénye, hogy ahol piaci - azaz keresleti - rés támad, azt a kínálat minden körülmények között, záros határidőn belül betömi. A metalszíntéren belül pedig akad ilyen rés bőven: ahogy a tradicionális stílusok képviselői lassan nyugdíjba vonulnak vagy eltávoznak az égi vadászmezőkre, úgy szaporodnak azok a kísérletek, melyek így vagy úgy, de próbálják pótolni a hiányt. Néhány egészen hajmeresztő kísérlet is akad, de szerencsére a Massacre kiadó által február 24-én "Strike With Power" címmel kiadott Born Again nagylemez egész korrektre sikeredett.

A legelképesztőbb támadás a közízlés ellen talán a Dio Disciples nevű tribute csapat merénylete volt, mely egyébként Ronnie James Dio korábbi zenekari társaiból alakult, hivatalosan "a hatalmas zenei örökség és hagyomány ápolására", nem hivatalosan pedig a gáz- és kajaszámlák ellenértékének előkaparására. Nos, a csapat koncertjein szegény jó Dio mester számítógépes hologram formájában lép fel, énekel és mutogatja ördögvilláit, valamiféle pszeudo-dimenzióbeli pokolból előrángatva, melyet mintha kifejezetten csak több évtizedes és korszakalkotó pályát befutott rocksztárok számára tartana fenn egy különösen megrögzött keresztény fundamentalista szektavezér. 

Kevés ennél gusztustalanabb dolgot lehet elképzelni, valljuk be. Egy fokkal jobb a sima tribute vagy feldolgozás-zenekarok példája, ahol az együttesben legalább élő, hús-vér emberek zenélnek és nem valami Super Mario idétlenkedik. Kreativitást itt se keressünk: a jól ismert szovjet-érabeli vicc szerint a gyík az a krokodil, amelyik fejlődésének kritikus szakaszában a szocialista utat választotta. A tribute és cover bandákból sem lesz krokodil.

A zenei hősök és elődök iránti rajongás legkevésbé elrettentő példája azoké a brigádoké, akik úgymond - nagyon finoman fogalmazva - hatása alá kerülnek egy adott előadónak és annak stílusában írják saját szerzeményeiket, az egyedi összetevők és mondanivaló használata pedig teljes mértékben bandafüggő. A francia Born Again ez utóbbi táborba tartozik és lemezüket hallgatva nem nehéz kitalálni, hogy ki zenei pályájuk vezérlő csillaga. Bizony, Lemmy az, a 2015 decemberében elhunyt Motörhead-főnök.

Biztos, ami biztos: a debütalbumra felkerült a Motörhead No Class című klasszikusának feldolgozása (melynek alapriffje egyébként a ZZ TOP Tush nótájának parafrázisa), így a vérvonal hézag nélkül nyomon követhető. A stílusteremtő brit csapat hatásai mellett nyomokban még felfedezhető némi ikergitáros Thin Lizzy és nyolcvanas évekbeli Judas Priest is, de alapvetően a franciák azt a fajta mocskos, füstös kocsmarockot tolják, mely szinte teljesen kikopott a mai mezőnyből.

Vannak jó, a stílushoz teljesen illeszkedő gitárszólók Chris gitáros jóvoltából, az énekes Thierry whisky-áztatta hangja pedig megfelelően reszelős, tehát elsőre úgy tűnik, hogy minden összetevő jelen van. De ahogy haladunk előre az alig negyvenperces, tíztételes lemez hallgatásában, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy pontosan az a szikra hiányzik, amitől ez az egész igazán nagyot robbanhatna. Ez pedig az egyediség.

Valahogy úgy vagyok vele, hogy egy elmúlt korszak előadóinak dalait, zenéit az akkor készült korongokról akarom hallani, azaz egy AC/DC-t a Young-testvérektől, nem pedig az Airbourne tolmácsolásában vagyok hajlandó befogadni. Imádom a régi dolgokat, de az eredeti bandáktól. A Born Again promófotói láttán pedig egyértelmű, hogy a franciák már csak életkorukból fakadóan is egyfajta tiszteletadásként tekintenek saját együttesükre. Nincs ezzel semmi gond, ahogy a "Strike With Power" lemezzel sem, de ez tényleg nem több zenei főhajtásnál. 

6,5/10

born_again_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr112309715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása