Rozsdagyár

DARK TRANQUILLITY - Áprilisban koncert a Barba Negrában

2017. március 31. - Felicium

band_photo_dark_tranquillity_2.jpg"Atoma" című új lemezével tér vissza Budapestre a Dark Tranquillity (lemezkritika ITT). A svéd dallamos death metal egyik műfajteremtő együttese április 22-én a Barba Negra Music Clubban lép fel, ahol a német death-doom formáció, a Nailed To Obscurity, valamint a hazai extrém metal zenekar, a Watch My Dying is szerepel.

A műfaj kedvelőinek talán nehéz elhinni, de a „göteborgi hangzás”, avagy az újhullámos svéd death metal egyik feltalálója, a Dark Tranquillity immár 28 éve működik. Eddigi pályafutásuk alatt 11 nagylemezt készítettek, melyek közül az 1999-es "Projector" és a 2007-es "Fiction" a svéd Grammy-díjra is jelölve lett.

A mai napig három alapító taggal működő brigád sikerének egyik titka kitartó és olthatatlan késztetésük újabb és újabb zenei megoldások, és meglepő zenei formulák kitalálására. Mikael Stanne énekes így nyilatkozott nemrég az együtteshez fűződő viszonyáról: „Amikor a csapat összeállt 1989 végén, 15 éves voltam. Azóta is ez életem fókuszpontja, még azelőtt azzá vált, hogy felnőttem volna. Ennek megfelelően hatalmas részét teszi ki az életünknek, személyiségünknek, és – bár néha az ember próbálja eltávolítani magát a zenekartól és az ezzel járó kategorizálástól - velünk együtt a Dark Tranquillity is lassan korosodik. Rengeteg minden történ velünk a zenész életnek köszönhetően, számos attól független történés pedig visszahatott az együttesre az évek során.. összességében elmondhatom, hogy utólag sem változtatnék meg semmit.”

Az "Atoma" című legutóbbi lemez a zenekar 25. születésnapja körül, 3 éves alkotómunka eredményeként született meg. Anders Jivarp dobos és Martin Brändström billentyűs összesen 20 dalötletet gyűjtött össze, amelyeket a többi taggal közösen rostáltak meg, 12 tételt megtartva, majd következett a teljes kidolgozás, az alapoktól indulva. Niklas Sundin gitáros a következőket mondta el a készítésről: „Bizonyos értelemben minden új lemez felszabadító hatással van az emberre, de az Atomán talán érezhető egy olyan nyitottság is, ami a Construct készítésére volt még jellemző. Szerintem úgy sikerült egy karakteres Dark Tranquillity anyagot készítenünk, hogy közben valamelyest új nézőpontból tekintettünk a folyamatra. Ez különösen igaz a hangszerelésre: a dalok zeneileg egy kicsit haladóbb szellemiségűek, és talán kevésbé komplexek, mint korábban.” A címadó videóját itt láthatjuk:

Az új album súlyából és változatosságából ez semmit sem von el – Sundin így folytatta: „Mindig őszinte és komoly zenét akartunk készíteni. Minden alkalommal megérint, amikor látom, hogy a dalaink hogyan hatnak a közönségre. Ez egy nagyon szubjektív dolog: láttam koncerteken az első sorban sírni embereket egy-egy olyan számnál, ami bennem egészen más hangulatot alakít ki – mások a legérettebb tételek alatt is stage-divingolnak. Persze senkinek sem akarjuk megmondani, hogy hogyan reagáljanak a dalainkra, de abban biztos vagyok, hogy akik kötődtek a korábbi lemezekhez, azok az Atoma esetében is megtalálják majd, amit keresnek.” A Pitiless című dal videóját itt láthatjuk:

A turnén a német Nailed To Obscurity is részt vesz, mely eddigi 12 éves pályafutása harmadik stúdiólemezét adta ki nemrég az Apostasy Records-nál, "King Delusion" címen. A pontosan kimunkált lemez a zenekar eddigi legjobbja, mely a korai Paradise Lost, Anathema és Katatonia kedvelőinek is kellemes hallgatni valót kínál. A Protean című dal videóját itt láthatjuk:

Az április 22-ei koncert második nagy dobása azonban kétségkívül a hazai vendég, a Watch My Dying fellépése lesz. Az együttes éppen 10 évvel a svédek után alakult Esztergomban, és nemrég adta ki 4.2 című friss EP-jét, jelenleg pedig egy videoklipen dolgoznak. Zenéjükben helyet kapnak a klasszikus thrash, death és az ipari metal elemei, a banda célja pedig már a kezdetektől a folyamatos koncertezés és a látványos színpadi megjelenés kialakítása volt. Az évtizedes munka eredménye pedig egy olyan gyorsan népszerűvé vált metal banda lett, amelyet a stílus bármely rajongója érdekesnek találhat – a Stagediving Fesztiválokról is ismert csapat kiváló választás a Barba Negra Music Clubban tartandó este nyitózenekarának.

A Concerto Music bemutatja: Atoma 2017 Tour
2017. április 22., szombat 19 óra
Budapest, Barba Negra Music Club
Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity, Watch My Dying koncertek
Belépő: 4900 Ft, a koncert napján 5900 Ft
Jegyek kaphatók a Ticketportal hálózatában, a CD Pince, Headbanger üzletekben, a Barba Negra pénztárában, valamint a www.concerto.hu, a http://tixa.hu és a http://barbangera.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://concerto.hu/
http://www.darktranquillity.com/
http://www.nailedtoobscurity.com/
http://www.watchmydying.com/

https://www.facebook.com/concertoconcerts/
https://www.facebook.com/events/1450498078317801/

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1412390529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása