Rozsdagyár

Rockbandád van és amerikai turnéra mennél? Felejtsd el!

2017. április 06. - Kovenant

wormrot-cancelled-680x680.jpg

Ha eddig azt hitted, hogy az amerikai belpolitika legfeljebb csak a dalszövegek tartalmában érinti a rock/metal zenekarokat és a színteret, akkor ideje újragondolnod az egészet. Donald Trump amerikai elnök hét muzulmán országra vonatkozó, 90 napos beutazási tilalma - úgy tűnik - csak a kezdet volt: a munkavállalási, továbbá a vízumkiadási szabályok szigorításának számtalan rockzenekar is áldozatául esett.

Az USA elnöke január végén - egyik első intézkedéseként - hét muzulmán ország (Szíria, Irán, Irak, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak tiltotta meg ideiglenesen, 90 napra az Egyesült Államokba történő beutazást. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben megszigorította a menekültek befogadására hozott intézkedéseket is, mind a befogadottak száma, mind pedig ellenőrzésük tekintetében. Mindezt - amellett, hogy rendkívül sok személyes problémát és nehézséget okozott az érintettek és az USA-ban élő családtagjaik számára - még valamilyen módon az amerikaiak értelmezhették az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem újabb lépéseként, azonban a történet itt nem állt meg, ma már az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei sem számíthatnak kedvezőbb elbírálásra.

A rövid látogatásra vagy éppen munkavállalásra érkező külföldi állampolgárok távoltartásának, belépésük nehezítésének legegyszerűbb módja a vízum kiadásának megtagadása. Ezt egyre több olyan országból is megtapasztalhatják az utazni vágyók, melyek esetében ez korábban teljesen elképzelhetetlen volt.

A Trump-kormányzat átfogó ellenőrzési procedúrája értelmében a még rövid, párnapos tartózkodásra érkezőket is telefonon keresztül ellenőrizhetik, például a munkáltatójuk vagy állandó lakcímük felhívásával, továbbá követelhetik közösségi média fiókjaik jelszavainak átadását, a pénzügyi/bankszámla adataikba történő betekintést, továbbá személyesen kikérdezhetik a jelentkezőket vallásukról, világnézetükről is.

usa.jpg

Ez az eljárás Franciaország, Németország, Japán, Ausztrália és az Egyesült Királyság állampolgárait is érinti. Az eredmények máris láthatóak. Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (Homeland Security) minden eddiginél egyértelműbben jelezte, hogy bárki belépését megtilthatja az USA-ba. A minisztérium vezetője, John Kelly februári kongresszusi meghallgatásán világosan beszélt:

Elkérjük a vízumigénylőktől Facebookos és közösségi média jelszavaikat, hogy a munkatársaink a nyilvános posztok melletti privát bejegyzéseiket is láthassák. Kíváncsiak vagyunk a privát bejegyzésekre, üzenetekre is. Például megkérdezzük: milyen weboldalakat szoktál meglátogatni? Add ide a jelszavaid, hagy lássuk! Így szépen végigböngészhetjük, hogy mit is szokott csinálni a neten. Ha pedig nem adja meg nekünk ezeket az információkat a delikvens, akkor bizony nem fog belépni az USA-ba. 

Ez természetesen - sok egyéb terület mellett - a rockzenei színteret is érinti, legegyértelműbben a koncertezés kapcsán. A legnagyobb sztárok (U2, Sting, Elton John kategóriára gondoljunk) természetesen továbbra is gond nélkül fognak belépni az USA területére, de a főleg extrém vonalon mozgó metalbandák tulajdonképpen le is mondhatnak az amerikai turnékról. De nem is kell komplett turnéra gondolni, hangszeres vásárok bemutató koncertjein vagy egy-két napos fesztiválokon történő részvétel is kiváló alkalmat nyújthat a beutazás megtagadására.

A Massive Scar Era kanadai-egyiptomi post-hardcore csapat, a Wormrot szingapúri grindcore zenekar, a Soviet Soviet olasz post-punk banda, a United Vibrations angol shoegaze brigád, a Dan Bettridge walesi folk-rock együttes, a chilei Trementine pszichedelikus rockzenekar után a legújabb áldozat a horvát Infernal Tenebra. Ma kezdődött volna a dallamos death metalt játszó horvátok USA-turnéja a Testament, a Sepultura és a Prong társaságában, de a vízum megtagadása miatt az Infernal Tenebra kénytelen volt törölni a koncertsorozatot.

it.jpg

Sajnos elutasították vízumkérelmünket és így nem léphetünk amerikai területre jelenleg, ezért le kell mondanunk a Testament-turnékört. Az elmúlt néhány hónap alatt teljesen kikészültünk idegileg. Mindent megpróbáltunk, hogy megszerezzük a megfelelő dokumentumokat: még amerikai ügyvédekkel is kapcsolatba léptünk, kétmillió emailt elküldtünk, kétszer kerestük fel az amerikai nagykövetséget, de egyszerűen nevetséges, hogy mindezek ellenére ez most nem sikerült. És úgy tűnik, hogy a jelenlegi helyzet nem csak minket érint ... Ennyit erről: új albumon dolgozunk és megpróbáljuk újraütemezni a turnét is. Köszönjük mindnyájatoknak a megértést és a támogatást! 

Tehát ha magyar rockzenekarod van és ráadásul még a metal extrémebb vonalán is mozogsz (tehát van benne gitár ...), akkor inkább ne is próbálkozz az amerikai turnékörrel. Álljon itt végezetül a fenti zenekarok klipjeiből egy szomorú válogatás:

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5212405149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2017.04.07. 12:23:37

Eddig se akartam oda menni, sot azt gondolom hulye, aki oda beteszi a labat, most csak annyi valtozott, hogy az amcsik is maradjanak ahol vannak.

Csipyke 2017.04.07. 12:25:31

@Csipyke: ja, ugyanezt kene veluk is csinalni, marmint az ancsikkal Europaban mondjuk. Indok: akik ekkora hatalomhoz juttattak egy ekkora barmot, azok barmire kepesek
süti beállítások módosítása