Rozsdagyár

Turnéra indul Ronnie James Dio hologramja

2017. április 13. - Kovenant

rjd.jpg

Mivel a rockzene az elmúlt másfél évtizedben sajnálatos módon igencsak kiszorult a fősodorbeli, kortárs zenei színtérről és népszerűsége csökkenésével alig tudja anyagilag is eltartani a zenekarokat, a rockipar szereplőinek egyre újabb és egyre kreatívabb módon kell kicsalogatniuk a rajongók zsebéből tevékenységük ellenértékét (a különböző technikákról ITT írtunk). Azonban kell lennie egy határnak, melyet nem illik átlépni. Most sikerült.

Ronnie James Dio amerikai metalénekes nevét - reméljük - nem csak a rockrajongók ismerik. Olyan meghatározó, stílusteremtő bandák frontembere volt ő pályája csúcsán, a hetvenes-nyolcvanas években, mint a Deep Purple egykori gitárosa, Ritchie Blackmore által létrehozott brit Rainbow, az Ozzy Osbourne kilépése után általa feltámasztott angol Black Sabbath, illetve az 1982-ben megalakított, saját magáról elnevezett Dio zenekar. 

Dio 2010-ben bekövetkezett halálát követően a műfaj ugyanolyan védőszentjévé vált, mint Lemmy a Motörheadből: megkérdőjelezhetetlen elkötelezettsége és kiállása, valamint elképesztő hangi adottságai és zenei teljesítménye miatt amolyan apafigurája lett minden rockrajongónak. Szinte egyetlen olyan metalelőadót sem találunk, aki ne hivatkozna rá, mint példaképére és inspirációjára (elég, ha a 2014-es "This Is Your Life" című tribute albumot említjük, melyen a Metallica, a Motörhead, a Scorpions, az Anthrax vagy éppen a Killswitch Engage játszotta fel egy-egy dalát). 

Halálát követően töretlen népszerűségét - ahogy lenni szokott - volt zenésztársai is igyekeztek kihasználni. Egyszerre három (!) csapat is alakult nagy hirtelenséggel. Kettő ezek közül még a tisztességesebb utat választotta: a Last In Line (a Def Leppard és alapító Dio-gitáros Vivien Campbell zenekara) és a Resurrection Kings (Craig Goldy ex-Dio gitáros bandája) saját - igaz, a legendás frontember zenéje által ihletett - produkcióval és stúdióalbummal álltak elő.

A szintén a zenekar korábbi tagjaiból álló Dio Disciples - mely az elhunyt énekes felesége és menedzsere, Wendy Dio irányítása alatt jött létre és működik - azonban valódi tribute zenekarként funkcionál, azaz különböző, vetésforgóban érkező és távozó énekesekkel járja a világot és játssza a Dio-életmű dalait. Az együttes indulásakor nem kis vihart kavart, ezért az alábbi nyilatkozatot tette a menedzsment:

Sosem tudnánk Ronnie-t helyettesíteni, nem is ez a szándékunk. Sosem lesz még egy olyan frontembert, mint amilyen Ronnie James Dio volt! 

Úgy tűnik azonban, hogy az eddigi - a közönség érdeklődésére és az anyagi sikerre vonatkozó - számításuk nem igazán vált be, így egy olyat léptek, mely a mai technológiai fejlődés mellett tulajdonképpen várható volt. Életre keltették Ronnie James Diot, mégpedig hologram formájában. Elsőként a 2016-os Wacken Open Air fesztiválon láthatta a meglepett német közönség, majd idén februárban az amerikai premier is megtörtént a 28. Annual Pollstar Awards eseményén Los Angeles-ben.

Gondoljunk bele: egyszeri informatikai fejlesztést követően már a továbbiakban nem kell fizetni az élőmunka díját, mindezzel párhuzamosan egy másodpercnyi feszességgel megtervezett, gyakorlatilag robotikus produkcióval le lehet tudni az egész turnébizniszt. Nincs felesleges idegeskedés, betegség vagy másnaposság miatti koncertlemondás, a csereszabatos, másodvonalbeli énekesek sztárallűrjeit is meg lehet spórolni.

Erre Wendy, a menedzser és a Dio Disciples tagjai is ráébredhettek, mert az egyszeri buliból teljes turnésorozatot terveznek:

Jelenleg is éppen a turné munkálataival foglalkozunk. Új hologramot készítünk. Körülbelül nyolc dalt tervezünk színpadra állítani, tehát teljes gőzzel ezen dolgozunk. Kész kell, hogy legyünk szeptemberre és reméljük, hogy akkorra már koncertezni is tudunk a projekttel.

Úgy érzem, hogy Ronnie a zene egyik nagy megújítója volt, tehát miért ne lehetne technológiai innovátor is, nem? Már 1986-ban is megpróbált egy hologramot beépíteni a színpadképbe. Akkoriban a "Sacred Heart" című Dio-albummal turnéztunk és volt az a hatalmas kristálygömb, melyben Ronnie kivetített feje beszélt. Ezt még projektorral oldottuk meg, de mindig próbálkoztunk új és izgalmas dolgokkal előrukkolni. Vicces, hogy néhány hete a korábbi személyi asszisztense felhívott és azt mondta: "Wendy, találtam egy régi, Ronnie-val készült interjút, melyben azt kérdezik tőle, hogy mik a visszavonulása utáni tervei. Erre azt válaszolta, hogy: Nem hiszem, hogy valaha visszavonulnék, szerintem a színpadon fogok meghalni. De ha mégsem, akkor biztos vagyok benne, hogy Wendy ki fog találni azt követően is valamit." Nos, ez azért elég vicces, nem? 

Mi szerkesztőségileg halálra röhögjük magunkat és egyben gratulálni szeretnénk a projektben résztvevő minden érintettnek. Hiába, mindig van az a pénz.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5212421321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopter Géza · http://koptergeza.blog.hu/ 2017.04.15. 22:42:21

Pár éve még halálra szivattam a lakótársamat, hogy Hatsune Miku-t hallgat, meg a marha japók egy hologramra ropják. És most mi is itt tartuntunk.
Nem tudok mást mondani, kérem kapcsolja ki!
süti beállítások módosítása