Rozsdagyár

FLOOD IN THE DESERT - Interjú

2017. június 01. - blackgnes

10603694_1291586287518128_4301582919603596437_n.jpg

A klasszikus heavy metal vonalat erősítő budapesti banda, akik saját szavukkal élve "árvízként törtek a sivatagba". Ez a mottó a nevükként ismeretes, mint Flood in the Desert. A 2008-ban alakult együttes 2015-ben meg is mutatta a nagyérdeműnek, hogyan sodorja el az emberek száraz arcát az árvíz, az "Árvíz a sivatagban" című albumukkal, mely kilenc tartalmas nótát tartogat számunkra.

Habár nem egy mainstream bandával van dolgunk, a tagok igazán képzett zenészeknek mondhatóak, akik a minőségért tesznek, nem is keveset.

545639.jpg

Az alábbiakban Szadlo Tomival (Laihoval) beszélgettem, a gitárbűvölő mesterrel:

Tiniként gondolom te is rocksztár akartál lenni, mint ahogyan majdnem mindenki. Miként jött, hogy ez ne csak egy 13 éves kissrác álma maradjon, hanem tégy is érte?

Kezdjük azzal, hogy most is az akarok lenni. Akkoriban, mikor elkezdtem próbálkozni a gitáron, totálisan elbűvöltek a nagyok (Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Steve Vai, Zakk Wylde, John Petrucci, Alexi Laiho és még nagyon sokan mások). Persze ez manapság sincs máshogy, viszont próbáltam már akkor is a realista és az optimista szemléletet magamra erőltetni, miszerint ha nekik sikerült, akkor egy olyan átlagembernek, mint nekem is sikerülhet, mert lássuk be, valahol ők is emberek, félúton az istenek felé. Persze mindez elvi alapon. Hiába jöttek/jönnek a nehézségek, a lényeg, hogy soha ne adjuk fel, pláne, ha szeretjük csinálni.

Hogyan hozott titeket így össze a víz, hogy együtt rocksztároskodjatok?

Egy árvízben találkoztunk a sivatagban... Mindannyiunk zenélt régebben is különféle formációban, én az egyik instrumentális bandámba próbáltam rendszerint életet lehelni, mondván, énekest keresünk, sajnos kevés sikerrel... Bagó Dániel cimborám is ott játszott velem akkoriban, mellette pedig a Flood-ban is, majd ő ajánlott nekem egy énekest, hogy hallgassuk meg a srácot, ez a srác Fehér Zsolt volt. Utána sajnos abbamaradt ez az instrumentális projekt, viszont a későbbiekben úgy hozta a sors, hogy csatlakoztam a srácokhoz, amit azóta se bántam meg.

Miért van az szerinted/szerintetek, hogy a mai tinédzserek zöme nem a heavy és egyéb "lágyabb" irányzatokért rajonganak, hanem a keményebb, zúzósabb metalért?

Ez egy baromi jó kérdés, ahány ember, annyiféle ízlés, a heavy metal mint műfaj régóta létezik, a keményebb zúzósabb metal egy kicsivel később jött, így teret tudott nyerni a hagyományos heavy metal mellett is. De ennek rengeteg befolyásoló tényezője van manapság is és szerintem örök kérdés marad.

Miért pont a heavy ?

Nekem személy szerint ez a műfaj áll a legközelebb a szívemhez, de persze a többiek sem vetik meg, viszont széles körben hallgatunk többféle zenét, a csőlátás nem megoldás, nyitottnak kell lenni az újabb dolgokra is, persze nem árt, ha tudja az ember, hogy hol a határ.

Magyarországon vagy az általatok bejárt országokban voltak nagyobb bulijaitok?

Sajnos sok országba nem jutottunk még el egyelőre, de abszolút nem zárkózunk el az ötlettől! Tavaly volt egy bulink Zentán, személy szerint az egyik legjobb bulinknak tartom a banda történetében, de játszottunk már 2015-ben a finn Battle Beast zenekar előtt is és még sok más klubban is, ami - bár nem minősül nagy koncertnek, de - hangulatilag mindenképpen felér egy nagyobb bulival. Budapesti székhelyű bandaként inkább a budapesti klubok adnak helyszínt a bulijainknak, de mint fentebb említettem, nem zárkózunk el sem a vidéki, sem a más országokban való koncertek elől sem!

Kik azok a "nagyok" a zenei világban, akik inspiráltak titeket? Akár a zenekar előtt, akár aközben, egy-egy dal, riff megírása alkalmával?

Deep Purple, Ronnie James Dio, Iron Maiden, Judas Priest, Helloween, Sonata Arctica, stb. Sokszor egy érzés,vagy hangulat is generálhat riffeket.

Tudom, unalmas kérdés, de honnan ugrott ki a Flood in the Desert név? 

Mivel nem a kezdetektől vagyok zenekartag, ezért csak annyit tudok mondani, hogy Bagesz találta ki ezt a nevet, hirtelen ötlettől vezérelve!

Fentebb említettem, hogy 2 éve adtátok ki az első, jelenleg egyetlen albumotokat. Kaphatnánk egy kis infót, lesz-e a következőben újabb "árvíz", valami EP, klip, akármi?

Dolgozunk az új számokon, készen is van néhány, ha minden jól sikerül, akkor a zentai koncerten fel is csendülhet majd néhány belőlük! Tervezünk most nyárra leforgatni egy klipet az egyik új számunkkal is!

Vannak nagy álmaitok az együttessel? Koncerthelyszín, más bandákkal közös project?

Abszolút vannak, mindenképpen jó lenne turnézni 1-1 nagyobb zenekarral, hogy többen megismerjék a zenénket, arról nem beszélve, hogy ez sok tapasztalatszerzéssel is járna, ami azért nem elhanyagolható ok.

Nyilvánvaló ugyebár, nem 15 éves tinik vagytok már, kinek család, meló, másik együttes... érezhettük ezek miatt valaha is instabilnak a Flood jövőjét?

Ne öregíts minket, kérlek! Olykor rendkívül nehéz összehozni egy próbát is, ehhez megfelelő széljárás és bolygóegyüttállás szükséges, ami nincs mindig sajnos meg. Igazából mindannyiunkat ugyanaz a cél vezérel, pluszba még szeretjük is csinálni amit csinálunk, így nem mondanám instabilnak a jövőt, persze vannak csöndesebb korszakaink, de ez sajnos akaratunktól független általában.

Hogyan alakulnak a koncertek? Inkább bulizásokra nyomjátok az enerdzsit, vagy stúdióztok?

Most június 23-án lesz egy bulink Zentán, egyelőre nincsen lekötve koncert, de nem tétlenkedünk, írjuk az új számokat, agyalunk a klip forgatókönyvén, szóval nem lustálkodunk. Én stúdióznék is szívesen, de felváltva fogjuk csinálni, ha úgy alakul. Nem akarjuk, hogy az egyik a másik rovására menjen, meg hát összekötjük a kellemest a hasznossal, ne kérdezd, hogy melyik melyik.

Hol tudunk titeket legközelebb megfülelni?

Evidens hogy Zentán, de akik esetleg nem tudnának eljönni, annak marad a Youtube-csatornánk és reméljük, hogy minél hamarabb találkozunk akár Budapesten, akár máshol.

 Köszi szépen, sok sikert a továbbiakban nektek! \m/

ELÉRHETŐSÉGEK:

Laiho16@freemail.hu

Facebook

18740024_821267314702366_4650188243531078029_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7012557091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása