Rozsdagyár

DECAPITATED - Anticult (2017)

2017. július 31. - Dan696

decapitated_anticult_cd.jpg

Elég göröngyös utat járt be a lengyel Decapitated. A '96 óta üzemelő death metal gépezet életútja egyrészt egész termékeny, másrészt elég tragikus. 2006-ig meglehetősen aktív volt a banda, viszont sajnálatos módon 2007-ben a gitáros Vogg öccse, a banda dobosa, Vitek elhunyt. Ezek után Krimh ült a dobok mögé két évvel később (előtte a Behemoth-ban is játszott, mint Inferno helyettese, most a Septicflesh-ben püföl) és a banda visszatérő 2011-es albuma a "Carnival Is Forever" már vele készült. Idén a csapat visszatért, lássuk, hogy sikerült az "Anticult".

Számomra az előző, 2014-es "Blood Mantra" album egy kicsit unalmasra sikerült és bár kedveltem, nem mondanám, hogy rongyosra hallgattam. Elsőre egy kicsit tartottam tőle, hogy az új anyag is valami hasonlót fog kiváltani belőlem, de már az első hangjegyeknél kiderült, hogy erről szó sincs. Már a nyitó, 6 perc hosszú Impulse is olyan elementáris erővel támad, hogy az elképesztő. Az ezt követő dalok nagy hányadáról ez ugyanígy elmondható.

Külön kiemelném, az elsőként bemutatott Nevert, ami szerintem az album legjobb dala. Amúgy érdekes megfigyelni, hogy az évek alatt, még az időnkénti kísérletezés ellenére is gyökeresen soha nem változott maga a zene. Általában az ilyen megragadást nem szoktam kedvelni, viszont itt valamiért még előnynek is tartom. Tény, mostanra eléggé groove-osra lett véve a figura, de ez még valamilyen szinten érthető is. 

Ami kicsit megdöbbentő volt számomra, az az énekes Rafał Piotrowski enyhén deathcore-osra vett acsarkodása: valahogy az előző albumon nem volt ennyire feltűnő, nem azt mondom, hogy rossz, csak engem némi csodálkozással töltött el. Ez főleg az akár címadónak is felfogható Kill The Cult tételben a leginkább feltűnő. Az albumot záró Amen a maga kicsit több mint 2 percével nekem viszont valamelyest kakukktojás. Teljesen jól passzol a többi dal közé, viszont mintha ezt inkább az előző albumra szánták volna eredetileg, csak valamiért nem került rá. 

Ami a zenész részleget illeti, boldogan konstatáltam, hogy nem rutinból nyomják, amit nyomnak. Hallani, hogy nagyon komoly tervezői munka áll a háttérben. Ennek a legékesebb bizonyítéka az album közepén elhelyezkedő Anger Line, melynek alap riffje szerintem az album legjobbja, de ugyan ebben a cipőben jár az ezt követő Earth Scar is. Vogg gitárjai hibátlanul szólnak, utoljára a "Carnival" albumon szerettem ennyire. Olyan tömény, vastag a sound, ami egy megfelelő hangrendszerrel mindent ledönt maga körül. Ehhez társul Hubert Więcek eszméletlen fogós basszusjátéka, nagyon ott van a szeren a srác, főleg az album elején lévő Deathvalutation dalban. A dobok mögött most Młody ül, aki eszméletlen magabiztossággal üt olyan témákat, melyek instant headbangelésre bírják a gyanútlan hallgatót. 

Igazából nagyon sok rosszat nem tudok mondani az "Anticult"-ról. Nagyon erős, nagyon változatos dalok sorakoznak itt. Talán annyi zavaró, hogy az egész nincs 40 perc, de aki képben van a banda életművével, az szerintem már meg se lepődik ezen. Remélem, minél hamarabb nálunk is bemutatják az új dalokat, mert most per pillanat minden vágyam egy Decapitated-buli. 

9/10

decapitated-band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6112685345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása