Rozsdagyár

HATE - Interjú a lengyel black metal csapattal

2017. augusztus 20. - Dan696

hate.jpg

Május 5-én jelent meg a lengyel Hate sorban tizedik stúdióalbuma (lemezkritika ITT), illetve a banda nem sokkal utána a Dürer Kertben is bemutatta a "Tremendum" névre keresztelt korongot a Nargaroth társaságában. A Hate főnökét, Adamet kérdeztük az albummal kapcsolatban, aki minden kérdésünkre készségesen válaszolt. Mivel az interjú e-mailben készült, ezért visszakérdezni nem volt lehetőségünk. A következőkben Adam mesél az új albumról, és a Hate egyetemes üzenetéről. 

A "Tremendum" a 10. albumotok. Ennyi album után is ugyanolyan könnyen találsz friss ihletet, mint a kezdetekben? 

Ez soha nem egyszerű számomra. Új zenét alkotni mindig erőfeszítésbe és időbe telik. Általában minden dalnál megnézünk több verziót is és egy csomó vázlatlehetőséget is. De itt nincsenek vázlatok. Minden dalnak egyéni a megközelítése. A szerkezet és a technika fontos, de ha egyszer megtanulod, hogy alakíts ki szerkezetet, akkor más dolgok veszik át a szerepet. Mikor komponálok, akkor gyakran megkérdezem magamtól, hogy vajon melyik dal vagy részlet kapcsolódik az érzelmeimhez. Szerintem a zene arról szól, hogy megidézz és felszabadíts olyan energiákat, melyek másképpen elérhetetlenek. Továbbá abban is hiszek, hogy a zene egy eszköz, hogy eljuttass üzeneteket. Mindig fontosabb számomra, hogy mi a mögöttes ok, miért alkották, mintsem az, hogy hogyan készült. 

A munkafolyamat változott a "Crusade. Zero" óta? 

Soha nem vesszük fel ugyanazt az albumot. Midig próbáljuk finomítani, amit csinálunk. Meg kell változtatnod a módját annak, hogy hogyan közvetíted az üzenet, úgyhogy az a legjobban rámutasson. Az új album egy további lépés a szonikus sötétség birodalmába, és szerintem jobban meghatározott, mint az előző művünk, a "Crusade. Zero". Szerintem néhányan újra felfedezik a Hate-et miután meghallgatták a "Tremendum"-ot, mert ennek az albumnak határozottan van egy új érzete és néhány új jellegzetessége. Ezúttal stúdiót és producert váltottunk. Továbbá sem a dob, sem a gitár témákat nem szerkesztettük, így a dalok olyan valósan szólnak, mint mikor a próbateremben vagy a színpadon játsszuk őket. 

Korábban említetted, hogy a madár a borítón egy szláv szimbólum. Ez azt jelenti, hogy a "Tremendum" egy konceptalbum? 

Nem ilyen szoros értelemben. Ám a legtöbb album összefügg a pogánysággal, a kereszténység előtti szláv világgal annak érdekében, hogy vissza utaljunk a földnek a gyökereire, ahol élünk. Úgy éreztem, hogy ez fontos, mert ez a terület olyan mint egy elveszett világ. majdnem teljesen ismeretlen a mai embereknek. Az értékeit és filozófiáját elpusztították és eltemették a keresztény civilizációk. Ugyanakkor rengeteg részletet megtaláltak és összeillesztettek az elmúlt két évtizedben és azt hiszem, hogy ez mindenképpen egy olyan dolog, amit érdemes felidézni. Ez egy hatalmas örökség. 

A Napalm Recordsnál vagytok a "Solarflesh" album óta. Jó a kapcsolatotok a kiadóval? 

A közreműködésünk a Napalm kiadóval addig kielégítő. A "Tremendum" esetében egy új szintre jutottunk a kiadóval való munkában. Ez a harmadik album, amit a Napalm ad ki, és a szerződés itt jár le. Néhány hónap múlva elkezdünk gondolkodni a következő lépésen. Egyelőre a közreműködésünk a kiadóval tökéletesnek tűnik. 

Lengyelországból jöttök, ugyanúgy, mint a Behemoth. Ismeritek őket személyesen ? 

Persze, évek óta ismerjük egymást....Nem is lehet másképp. Itt az összes banda nagyon jól ismeri a másikat. Infernoval és Orionnal ugyanabban a városban élünk (Varsó), olyanok, mintha a szomszédaim lennének. 

Az új albumot a Nargaroth társaságában mutatjátok be. Várjátok már a turnét? 

Persze. Ez egy remek alkalom megmutatni a közönségnek a "Tremendum" dalait nyolc országban. Ez még csak a kezdete az új album turnéjának. Ezután a turné után még vannak további meghívásaink koncertekre és fesztiválokra. Már alig várom!

Utoljára Budapesten a Decapitated társaságában játszottatok. Milyen tapasztalatid vannak a magyar közönséggel kapcsolatban?

Ahogy emlékszem, az egy jó koncert volt, utána többen jöttek is a backstagebe. Láttam, hogy van néhány igazi követőnk Magyarországon, és ez nagyon tetszett. Jó visszatérni!

Utolsó kérdés : Mi a Hate üzenete? 

Röviden: Isten-ellenes lázadás. Lázadás a becsapott vallásos szörnyszülöttek és dogmáik ellen. Ez mind megvan az omega szimbólumban, amit használunk. Ez kapcsolódik az entrópiához, és a széthulláshoz való hajlamhoz - valamihez, ami bele van vésve ennek a világnak az építészetébe. A véget jelenti, szétesést, pusztítást, és önpusztítást. Láthatod ezt az emberiség önpusztító hajlamában. Értelmezheted ezt egyéni szinten is, de az egész civilizáció szintjén is. Történelmileg mindig összeomlottak, miután elértek egy csúcsot az alkotásban. Kozmikus szinten - galaxisok szakadnak el egymástól és a végén nem marad semmi, csak egy hideg verem. Szóval ezek az entrópikus hajlamok a kozmikus rendszerben is léteznek. Ez semmi más, mint HALÁL. 

Köszönjük a válaszaidat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5212759528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása