Rozsdagyár

MOTÖRHEAD - Under Cöver (2017)

2017. szeptember 07. - Rock n roller

motorhead.jpg

Jó másfél évvel Lemmy Kilmister halála után, a Silver Linings Music és a Motörhead Music gondozásában, megjelent a Motörhead legújabb lemeze, "Under Cöver" címmel.

Mindig furcsa érzése van az embernek a poszthumusz albumokkal kapcsolatban. De tudjuk jól, hogy pl. Jimi Hendrixnek is jóval több lemeze jelent meg a halála után, mint élete során. Az ilyen albumok általában válogatás lemezek, amik gyakran tartalmaznak eddig kiadatlan dalokat. Nos, az Under Cöverrel sem találták fel a spanyolviaszt, a rajta megjelent számokat egy kivételével mind hallhattuk már valamelyik korábbi Motörhead albumon. Annyi a különlegessége, hogy egytől egyig csak feldolgozások szerepelnek rajta, csokorba fogva különböző lemezek Motörhead feldolgozásait.

A lemez egyetlen eddig kiadatlan dala David Bowie klasszikusa, a Heroes, amelyet eredetileg a legutolsó Motörhead albumr, a 2015-ös Bad Magic-re szántak, de arra végül a Sympathy For The Devil került fel a Rolling Stones-tól.

Mikkey Dee dobos így indokolta a lemez megjelenését: "Annak idején nagyjából kétévenként készítettünk lemezeket. Régen történt, amikor egyszer hárman leültünk, és arról beszélgettünk, mekkora buli lenne, ha összeraknánk egy feldolgozásalbumot. Lemmy mondott négy dalt, Phil is, én is. Olyan dalokat, amiket szerettünk. De úgy sosem mentünk be a stúdióba, hogy na, most felveszünk egy ilyen albumot. Mostanra viszont összegyűjtöttük ezeket a felvételeket, hozzátettünk egy jó kis lapozgatót történetekkel, és prezentáltuk a rajongóknak. Akadnak még élő anyagok a tarsolyunkban, de sorsukról, megjelenésükről egyelőre semmi pontosat nem mondhatok."

A következő 11 dal hallható a lemezen (zárójelben az eredeti előadó, a producer, és a megjelenés éve):

  1. Breaking The Law

(Judas Priest, producer: Cameron Webb 2008)

  1. God Save The Queen

(Sex Pistols, producer: Bob Kulick & Bruce Bouillet 2000)

  1. Heroes

(David Bowie, producer: Cameron Webb 2015)

  1. Starstruck

(Rainbow, producer: Cameron Webb 2014)

  1. Cat Scratch Fever

(Ted Nugent, producer: Peter Solley 1992)

  1. Jumpin’ Jack Flash

(Rolling Stones, producer: Bob Kulick & Bruce Bouillet 2001)

  1. Sympathy For The Devil

(Rolling Stones, producer: Cameron Webb 2015)

  1. Hellraiser

(Ozzy, producer: Billy Sherwood 1992)

  1. Rockaway Beach

(Ramones, keverés: Cameron Webb 2002)

  1. Shoot ‘Em Down

(Twisted Sister, producer: Bob Kulick & Bruce Bouillet 2001)

  1. Whiplash

(Metallica, producer: Bruce Bouillet & Bob Kulick 2005)

Sok különöset egyébként nem tettek hozzá Lemmy-ék a dalokhoz. Valami jobban sikerült, mint az eredeti, van ami kevésbé jól. De általában nagyjából ugyanúgy szólnak, csak Lemmy hangja különbözteti meg a felvételeket az eredi előadóktól. Persze van a számoknak egy sajátos Motörhead hangzásuk, de mivel főleg pun és rock klasszikusokat dolgoztak fel, ezért ez a Motörhead hangás sokat nem ad hozzá a nóták többségéhez. Viszont ha valaki legalább annyira szereti a Motörhead hangzást, mint én, az így is bármikor szívesen fogja hallgatni az Under Cövert.

Habár a Rolling Stones kivételével, minden zenekar csak egy dallal szerepel a lemezen, a Metallicától pedig ott van a Whiplash, én kicsit hiányolom az albumról az Enter Sandmant, ami legjobb tudomásom szerint, eddig egy hivatalos Motörhead kiadványon sem jelent meg. De amúgy korrekt kis válogatás lemez lett az Under Cöver.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7412810022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása