Rozsdagyár

MADRASS - Mosolygós klippremier, hogy ne feledd a nyarat

2017. október 12. - Felicium

madrass_live_session_kor.jpg

A megújult Madrass együttes napfényes hangulatú Mosolygós című dalának videó-bemutatója remek alkalom, hogy megismerkedjünk a zenekarral. A mostani premiert a terveik szerint a közeljövőben újabb követi.

Végre a világhálón is találkozhatunk a Madrass együttessel: 2017. szeptember 29-től látható a Mosolygós című daluk videoklipje a zenekar videómegosztó csatornáján. A kép- és hangfelvétel 2017. január végén készült élőben, azaz gyakorlatilag koncertkörülmények között, ennek hivatalos YouTube premierjére került sor szeptember utolsó péntekén.

A forgatás helyszínéül a budapesti RAM Colosseumban található Magyar Rockhírességek Csarnoka – Rockmúzeum – szolgált, amely népszerű kiállításával főként a legendás magyar beatkorszaknak állít emléket. Így a Madrass tagjai számos különleges hangszer, erősítő és fellépő ruha között zenéltek. Az együttes-tagok a forgatás során köralakban helyezkedtek el. Dombó Szabolcs a dobok mögött ült, előtte és mellette – az óra járásával ellenkezőleg – Horváth Attila gitározott, Temesvári Bence játszott hegedűn, Fehér Nóri énekelt, valamint Haraszti Mátyás énekelt és gitározott, illetve Hricsovinyi Tamás basszusgitározott.

Horváth Péter a kamerával a kör belső és külső gyűrűjében is mozgott, a két fix felvevő pedig a dobok környékéről rögzítette a történéseket. A hangmérnökök – Vesztegrom Laura és Hidasi Barnabás – két monstre Marshall hangfal mögött „bújtak meg” a keverőpultnál. A zene felvételére együtt, nem sávonként külön-külön került sor, utólagos módosítás csupán a hangsávok áthallásának megszüntetése miatt kellett.

A Mosolygós eredetileg a 2014-es Hulljatok levelek EP egyik dala volt. Az akkori verzióhoz képest kétség kívül a leglátványosabb változás, hogy egy szőke hölgy (Angyal Dorka) helyett egy barna hajú (Fehér Nóri) énekli a szerzeményt. Emellett más fontos változások is történtek: kicsit gyorsabb, „táncolósabb” tempóra váltottak, az elektromos gitár mellett akusztikus gitár is megszólal a kíséretben, Nóri énekét Matyi és Bence vokálja erősíti, Bence hegedűszólója pedig talán az eredetinél is vidámabbra sikerült.

A Mosolygós hangulatát tekintve a késő nyár, kora ősz dala. Már nincs tikkasztó meleg, de az őszi zúzmarák sem érkeztek meg. Ilyenkor szeretünk heverni kedvesünk társaságában a vízparton, a felhőket és a tovavonuló madárseregeket lesve és a földi világ bajait pár órára elfeledve. „A fényhez tartozom, míg hozzád bújhatok/ Amíg a Föld pörög, virágba öltözöm”.

 

„Mosolygós” érdekességek


Nóri mögött egy sok „oldies” rádiót és képcsöves tévét látni. Ezek között egy történelmi személy, Rákosi Mátyás csöves úti rádiója is ott „lapul”, mely típusból mindössze néhány példány maradt fenn a világon.

A Rockmúzeumban számtalan különleges, a magyar beat- és rockzenekarokban használt erősítő és hangszer is látható, de különleges hangszerekből a zenekar tagjainál is akadt néhány példány.

Horváth Attila gitáros kezében egy Tokai NLS80PR Love Rock Paisley speciális színű/mintájú hangszer szól, melyből a világon csak 20 darab SG és Les Paul készült. Attila mellett egy egyedi, úgynevezett szitár-gitár is megfigyelhető meg (amit egy másik dalban használtak). A szitár-gitárt 2009-ben készítette Attila saját kezűleg Csambalik Tivadar hangszerésszel közösen. A hangszer egy elektromos gitár és egy szitár különös házassága, melynek egyedi szitárszerű hangját a hangszedők, a gitár speciális húrlábja és a hangszedők biztosítják.

Temesvári Bence hegedűje szintén figyelemre méltó hangszer. Bár Bence édesapja is kiváló hangszermester, ez a hegedű mégis keresztapja, Burghardt Géza kanadai gitárkészítő 2002-es kezemunkáját dicséri. A hegedűt egy különleges, sarok nélküli Stradivari inspirálta, az úgynevezett Braga, melyet gitárhegedűnek is neveznek. Ilyen hangszeren játszott többek között Joshua Bell, a világhírű hegedűs is. A hegedűnek mai szemmel érdekes, letisztult formája van. Ennek oka, hogy az eredeti 1718-as Stradivari-modell egy nagyon korai barokk hangszer volt, mely formavilágában még nem teljesen különült el a gitárhangszerek családjától. Még hiányzik róla a barokkra jellemző díszítettség, ami többek közt a hegedű „sarkaiban” nyilvánult meg legjellegzetesebben.

 

Háttér-információ a Madrass együttesről

A Madrass zenekar 2007 őszén alakult Budapesten azzal a céllal, hogy zenekar tagjai addigi főleg rockzenéből táplálkozó ismerete más stílusokkal is bővüljön. A modern (főként rock-) zenei hatások mellett már akkor nagy szerepet szántak a kárpát-medencei és a keleti népzenei hagyományoknak. A Madrass tagjai jelentős múlttal és tapasztalattal rendelkeznek, hiszen nagyjából húsz éve vesznek részt a magyar könnyűzenei életben. Folyamatosan koncerteznek és alkalmanként stúdióalbumokat is létrehoznak. Legutolsó EP-jük 2014 tavaszán jelent meg Hulljatok levelek címmel.

A Madrass zenéje leginkább a folk-rockhoz sorolható, de ezen semmiképpen se a népdalokat vagy a népies műdalokat pusztán elektromos hangszereken előadó zenekart értsünk. Az együttes megszólalásában a rock zenekarokat idézi, de a számok szerkezetei, az elektromos hegedű szerepe és sokoldalú használata vagy akárcsak a ritmusok ennél jóval sokszínűbbek. A dalok zenei kalandozások, Indiától a Balkánon át egészen Nyugat-Európáig. A dalok szövege részint a lélek és a szellem szabad kalandozásaihoz, részint a test földhöz kötött valóságához kapcsolódnak. A zenekartagok különféle stílusú zenekarokból érkeztek, közös pont a népzene iránti érdeklődés, amely aztán sajátos fűszerként színesíti a közösen írt számokat. Ez a sajátosság a Madrass dallamvilágában, illetve a szövegekben is utolérhető.

 

Tagok: Fehér Nóra, ének; Dombó Szabolcs, dob; Haraszti Mátyás, ének; Horváth Attila, gitár; Hricsovinyi Tamás, basszusgitár; Temesvári Bence, hegedű, ének

 

Internet: www.madrass.hu, facebook.com/madrassband, www.soundcloud.com/madrassband
Kontakt: Hricsovinyi Tamás, hricso@gmail.com, madrassband@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4512955987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása