Rozsdagyár

SILIUS - Hell Awakening (2017)

2017. október 14. - Kovenant

silius_cover.jpg

Rendkívül jó érzés megtapasztalni azt, amikor egy fiatal, feltörekvő banda lendületből, bizonyítási vágytól hajtva izomból lenyomja a nála sokkal nagyobb nevű csapatok friss kiadványait. Pontosan ez történt a Tirolból származó osztrák Silius esetében is, melynek bemutatkozó albumba a Massacre Records gondozásában jelent meg szeptember 1-én "Hell Awakening" címmel.

A 2015-ben alakult brigád minden cifrázás nélkül felvett és szerzői kiadásban megjelentett egy demót, aztán sorban megnyerte a Metalchamp elnevezésű osztrák metal megmérettetést, majd a Wacken Metal Battle osztrák fordulóját, így ők képviselték hazájukat a Wacken Open Air fesztiválon. Számos fellépés következett, melyek során olyan bandák előtt léphettek fel, mint az Arch Enemy, a Biohazard, a Crowbar vagy éppen a Desaster. 

Ha a stílusukat szeretnénk belőni, akkor egyértelműen a Bay Area környéki, nyolcvanas évekbeli amerikai thrash és a kilencvenes évek első felének szintén amerikai, Pantera-féle groove metalját kell képzeletben összeházasítanunk. Néhány dalban (Invictus, Evol Monument, Tool Of Destruction) még ikergitáros melo-death hatásokat is megfigyelhetünk, de ezt tényleg csipetnyi fűszerként vehetjük észre.

Ami alapvetően meghatározza a Silius hangzását, az Matthias Thurner énekhangja. Egyrészt remekül hozza azt a smirglis reszelést, mely szerintem a legjobban illik a stílushoz, másrészt viszont az üvöltései, kiállásai egy az egyben azt bizonyítják, hogy a Mottl művésznevű frontember bizony a Phil Anselmo Szakképző Intézetet is becsülettel kijárta. Nem szolgai másolásról van itt szó szerencsére, hanem inkább zenei tiszteletadásról.

A másik terület, ahol az osztrákok eszement jól teljesítenek, az a riffmunka. A Haui és Mex fantázianevű gitárosok néha olyan kegyetlenül eltalált témákat nyomatnak elképesztő precizitással, hogy majd' leszakad az ember feje. Nem azt mondom, hogy feltalálták a meleg vizet, de azért ahogy a Seven Demons című kislemeznótában az alapvetően standard, de király thrash riffverze átmegy szépen a refrén terén igazi groove darálásba, azért az tanítani való. Aki hiányolja a tördelt, groove-os metalt, mely szinte egyeduralkodó volt a kilencvenes évek elején a Headbangers Ball adásaiban, az szépen hallgassa meg a Sick And Tired vagy a Message In A Molotov (gyönyörű cím!) szerzeményeket és egyből elmúlik a fájó nosztalgia.

Ami azonban a legszimpatikusabb a bandában és egyben a legnagyobb erősségük is, az a dinamizmus és az a bizonyos "letojom, ezt szeretem, ezt nyomom" hozzáállás. Nem akarják megváltani a világot, egyszerűen csak azt tolják a lehető legnagyobb szeretettel és hittel, amihez értenek. Vannak az albumnak hibái (a szólómunka terén például széles tere van a fejlődésnek), de akkora húzással, sodrással bír az egész korong, hogy az ember különösebben észre sem veszi ezeket.

Felesleges is ezt túlbeszélni: zúzás, arclemaró riffek és energia minden mennyiségben. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mindezt a dinamizmust vajon élőben is képesek-e visszaadni: úgy sejtem, igen, mert nagy varázslásokra nem hiszem, hogy sor került volna a stúdiózás során. A lemez meglepően jól szól: vastagon, töményen, ahogyan kell. 

Nem tudom, hogy a jelenlegi zenei klíma mennyire kedvez az osztrákoknak, hiszen a manapság dívó nagy nyolcvanas évekbeli nosztalgiavonatra nem hiszem, hogy ráférnek, mert egyszerűen nem oda szól a jegyük: a groove sokkal nagyobb mértékben (mondhatni alapvetően) van jelen a zenéjükben. De mindez valószínűleg a lehető legkevésbé sem érdekli a derék tiroliakat és ez nagyon is rendben van így.

8/10

silius_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9212975700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása