Rozsdagyár

TOP10 - Frontembercserén átesett külföldi rockzenekarok #1

2017. október 29. - Rock n roller

queen_adam_lambert.jpg

November 4-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel Adam Lamberttel a Queen. Ennek apropóján összeszedtünk tíz frontemberváltáson átesett zenekart. A sorrend természetesen nem jelent rangsorolást.

Queen

Kezdjük is rögtön a témafelvetés inspirálójával, a Queennel. Náluk Freddie Mercury sajnálatos halála következtében kerültek képbe új és újabb énesek, hiszen épeszű ember nyilván nem cserélné le minden idők egyik legjobb frontemberét. A Queen 1971-es megalakulásától, Mercury 1991-es haláláig változatlan felállásban működött. Brian May, John Deacon és Roger Taylor eleinte nem is szándékozott tovább folytatni a Queent Mercury nélkül. Az 1992-es Wembley-ben tartott emlékkoncerten többek között az azóta szintén elhunyt George Michael énekelte el a klasszikus nótákat, majd feloszlatták a zenekart.

Valószínűleg azonban gyorsabban apadt a bankszámlájuk, mint szerették volna, így miután May egy Fender-gálán közösen fellépett Paul Rodgers-szel, a Free és a Bad Company korábbi énekesével, Royer Taylorral egyetértésben úgy döntött, hogy feltámasztja a zenekart. A 2005-ben indult turnén Queen + Paul Rodgers néven koncerteztek A turné során felvett anyagból később "Return of the Champions" címmel koncertalbum és DVD is megjelent, majd 2008-ban, "The Cosmos Rock" címmel, egy vadonatúj albumot is kiadtak. Ez azonban sem a közönség, sem a kritikusok részéről nem kapott pozitív fogadtatást.

2012-ben több alkalommal felléptek Adam Lamberttel, ami újabb pletykára adott okot, többen feltétezték, hogy Lambert lesz a zenekar következő frontembere. Ezt az énekes ekkor még cáfolta. Később azonban valóban összeállt a Labert + Queen trió, és most egy turné során hazánkba is ellátogatnak.

AC/DC

Nem mindenki tudja, de az AC/DC első énekese egy bizonyos Dave Evans volt. Egy idő után azonban a Young-testvérek úgy gondolták, hogy egy combosabb énekhangra lenne szükség a zenekarba. Néhány meghallgatás után Evans-t le is cserélték a zenekar sofőrjére, a korábban több bandában sikertelenül próbálkozó Bon Scottra.

Innentől már ismerős a történet. Az ausztrál hard rockerek Scottal feljutottak a csúcsra. A ’70-es évek egyik legsikeresebb rockzenekarává váltak. Sajnos ezzel nem ért véget a történet. Itt is tragédiának kellett történni ahhoz, hogy egy másik énekessel próbálják meg tovább folytatni a sikereket. 1980. február 19-én Bon Scottot holtan találták kocsija hátsó ülésén. A halál oka máig vitatott, de az biztos, hogy a túlzott alkoholfogyasztás következménye volt.

Scott halála után Brian Johnson lett az AC/DC frontembere. Számos régi rajongó állítja, hogy a Bon Scott utáni AC/DC-számokat már nem hajlandó meghallgatni. Több generáció azonban már úgy nőtt fel, hogy számukra Brian Johnson az AC/DC énekese. A zenekar az új frontemberrel is üstökösként tört egyre magasabbra. Ma már minden idők egyik legnagyobb rockzeneraként tartjuk számon Angus Youngéket.

De itt újabb csavar következett be a történetben. 2016-ban Johnson orvosi javaslatra kénytelen volt szüneteltetni zenekari tagságát. Az ismert történet szerint a koncertek nélkülözhetetlen velejárója, az erős hangerő következtében az énekes a teljes megsüketülés veszélyének volt kitéve. Az AC/DC-tagok nehéz szívvel, de úgy döntöttek, új énekes után néznek, vele csinálják végig a Rock or bust turnét (erről ITT írtunk). Az új pacsirta személyét ugyan számos kritika érte, de aki élőben hallotta Axl Rose-t a turné valamelyik állomásán, általában pozitív csalódásként értékelte a hallottakat.

Black Sabbath

Olyan is előfordult, hogy egy énekes kilépett, majd később visszatért egy zenekarba. A Black Sabbath két leghíresebb énekese például ilyen visszajáró szellem volt.

A zenekar alapító énekese természetesen Ozzy Osbourne, aki első körben 1969-1977 között volt a Sabbath frontembere. Náluk egyébként nemcsak az ének, az összes pozíció elég ingatagnak tekinthető. Tony Iommi kivételével egy tagja sincs a bandának, aki folyamatosan a Black Sabbath soraiban játszott volna.

Ozzy a "Never Say Die!" album stúdiófelvételei előtt lépett le először a zenekarból. Ekkor pár koncert erejéig Dave Walker helyettesítette őt. De Ozzy egy év szünet után visszatért, így a lemezen már ő énekelt. Súlyos drog- és alkoholproblémái miatt azonban egyre nehezebb volt vele együttműködni, így 1979-ben ismét távozott.

Ekkor került a bandába a második legismertebb Black Sabbath énekes, Ronnie James Dio. Iommi több frontember elcsábításával is próbálkozott. Felmerült David Coverdale, Robert Plant és Glenn Hughes neve is. Végül mégis az ex-Rainbow énekes lett a befutó. Bár Dio vokális kvalitásait nehéz lenne elvitatni, az ortodox Black Sabbath rajongók eleinte nehezen akarták elfogadni az új énekest. Nagyobb hangterjedelme viszont lehetőséget adott egy energikusabb, új stílusú Black Sabbath megszületésére, amivel rengeteg új, fiatal rajongót szereztek.

1982-ben azonban Dio is kilépett a bandából, és saját zenekart alapított Dio néven. Ezután egy közel tízéves átmeneti időszak következett, ami alatt olyan énekesek fordultak meg a Black Sabbath-ban mint Ian Gillian, Dave Donato, Glenn Hughes, Ray Gillen és Tony Martin. Majd 1990-ben visszatért Dio, miután a szólóprojektje a kezdeti sikerek után megtorpanni látszott. De a "Dehumanizer" album készítése alatt túl sok volt a feszültség Dio és Iommi között, így az énekes mégis visszatért a szólóprodukciójához, a Sabbath pedig visszahívta Tony Martint énekesnek.

1997-ben aztán újjáalakult az eredeti felállás. Ismét Ozzy lett az énekes, aki ezúttal a zenekar tavalyi feloszlásig maradt a fronton, így ő lett a Black Sabbath első és utolsó énekese.

Deep Purple

A Deep Purple első három lemezén még Rod Evans énekelt, mégsem ő tekinthető a zenekar ikonikus énekesének. Az első két Led Zeppelin album nagy szenzációnak számított az akkori zenei világban, ennek a hatására fordultak Ritchie Blackmore-ék a hard rock felé, a korábbi progresszív, pszichedelikus, blues rock irányból. Ehhez azonban más típusú énekesre volt szükségük, ezért elkezdtek keresni valakit, aki versenyre tud kelni Robert Planttel. Így került a zenekarba Ian Gillan.

Az ö csatlakozásával jött létre a Deep Purple legklasszikusabb és legnagyobb sikereket hozó felállása. Gillannel négy év alatt négy lemezt adtak ki, köztük azt a "Machine Headet", melyen az együttes két leghíresebb dalai, a Highway Star és a Smoke on the Water is szerepelnek.

1973. június 29-én a Deep Purple oszakai koncertjének végén Gillan bejelentette, hogy elhagyja a bandát. Ezután szólózenekarában énekelt tovább. Az új frontember személye szájhúzásra késztette a rajongókat és a zeneipart egyaránt. A legtöbben úgy gondolták, hogy egy ismert énekes fogja átvenni Gillan helyét, de az együttes egy teljesen ismeretlen frontembert mutatott be David Coverdale személyében.

Coverdale énektudásával hamar elhallgattatta a fanyalgókat. Ő tekinthető a zenekar második ikonikus énekesének. A Deep Purple ideiglenes feloszlásáig, 1976-ig énekelt a bandában.

A Deep Purple 1984-ben alakult újra, ekkor már újra Gillan volt az énekes. Coverdale ekkor már a Whitesnake frontembere volt. A ’80-as, ’90-es évek fordulóján megromlott a viszony Blackmore és Gillan között, ezért az énekes pár évre ismét távozott a zenekarból. Helyét ekkor Joe Lynn Turner vette át. De az együttes fennállásának 25. évfordulóján, a kiadó nyomására újra összeállt a legklasszikusabb Deep Purple felállás. Ezt Blackmore sérelmezte ugyan, de egy vastagabb boríték meggyőzte róla, hogy Gillannal közösen vegyék fel a "The Battle Rages On" című albumot. A két zenész ellentéte azonban később sem enyhült. Blackmore nem volt elégedett Gillan énekteljesítményével, ezért 1993 novemberében kilépett a zenekarból, amely azóta is nélküle, de Gillannal működik.

Iron Maiden 

Az Iron Maiden első két énekese Paul Day és Dennis Wilcock voltak. Ismertek azonban Paul Di’Annoval lettek. A zenekar első két lemeze, az "Iron Maiden", és a "Killers" is vele jelentek meg. Di’Anno azonban inkább a punk zenért rajongott, és a zenélést sem vette elég komolyan. Túlzásba vitt alkoholizálása és mértéktelen kokainfogyasztása nagymértékben befolyásolta színpadi munkáját is.

Miután megváltak Di’Annotól, Steve Harris és a menedzser Ron Smallwood ellátogatott az 1981-es Reading fesztiválra, hogy megnézzék a Samson frontemberét, Bruce Dickinsont. Smallwood szkeptikusan fogadta az énekest, de Harris már az előadás alatt eldöntötte, hogy vele fogja folytatni. Az új énekes első koncertjére az Iron Maiden tagjaként 1981. október 26-án került sor Bolognában.

A Maiden Dickinsonnal vált igazán sikeressé. Az énekesnek is köszönhető, hogy ma már őket tekintjük minden idők egyik legnagyobb heavy metal zenekarának. 1994-ben, második szólóalbuma megjelenése után azonban Dickinson kilépet az együttesből. Ekkor felmerült, hogy esetleg visszatér Di’Anno. De a volt Helloween énekes, Michael Kiske neve is szóba került, végül azonban Blaze Bayley lett a befutó. Vele két albumot készített a zenekar, de 1999-ben, az énekes egyre rosszabb tendenciát mutató koncertteljesítménye miatt végül távoznia kellett az együttesből.

Ekkor visszatért Dickinson, és nagy meglepetésre Adrian Smith is, ami azt jelentette, hogy újraegyesült a '80-as évekbeli klasszikus felállás, azzal a különbséggel, hogy Janick Gers maradt harmadik gitárosként. Azóta is ebben a hattagú felállásban működnek.

Nincs vége! A következő 5 zenekaról a második oldalon olvashatsz. Folytatáshoz KLIKK IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2613091978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2017.10.30. 10:52:57

A Queen nagyon rossz példa. A fent említetek egyike sem lett tag.

Lez blogger 2023.02.27. 13:37:16

@spinat: Sikerült megfogni a lényeget :)
süti beállítások módosítása