Rozsdagyár

MAMMOTH GRINDER - Cosmic Crypt (2018)

2018. január 25. - Kovenant

mammoth_grinder_cover.jpg

A primitív szónak van egy egyértelműen negatív konnotációja, mégpedig a kezdetleges, elmaradott, mely kétséget kizáróan minősít, miközben a primitív elsődleges jelentése az ősi, kezdeti. Az amerikai Mammoth Grinder valóban primitív zenét játszik a szónak abban az értelmében, hogy visszanyúl a nyolcvanas évek végének (elsősorban svéd) death metaljához, no meg a Napalm Death munkássága nyomán elindult grindcore, illetve a korábban szárba szökött hardcore/crust punk vonalhoz és ebből kever ki nekünk valami iszonyatosan pusztító, pokoli elegyet.

A Relapse Records mostanában előszeretettel szerződtet le brutálisan extrém bandákat az underground legmélyebb bugyraiból és nincs ez másképp a Mammoth Grinder esetében sem: a csapat negyedik soralbuma "Cosmic Crypt" címmel érkezik január 26-án. A zenekar még 2006-ban alakult meg Austin városában (Texas állam) és tulajdonképpen egyetlen állandó tagja és vezetője Chris Ulsh basszusgitáros/énekes. Őt a thrasher Power Trip dobosaként ismerhetjük leginkább.

A brigád 2014-ben nem hivatalosan feloszlott, azaz hosszabb kényszerpihenőre ment, de 2017-ben aztán főnixmadárként feltámadt hamvaiból, igaz, egy teljesen másik felállással. Ulsh mai társai a crossover/hardcore bandából, az Iron Reaganből érkeztek: Mark Bronzino gitáros és Ryan Parrish dobos tökéletes választásnak bizonyult, kiváló zenészek mindketten és bár nem tudom, hogy a dalszerzésbe mennyire folytak bele, teljesítményük a korongon végig kikezdhetetlen.

A tizenegy tételes, mindösszesen huszonkilenc perces anyag annyira kompakt, hogy szinte egyetlen lélegzetvétellel szalad végig rajtunk, pillanatnyi megállás vagy pihenő nélkül. Két-háromperces, főleg középtempós darálások ezek, Ulsh kíméletlen, bár némileg monoton, hörgésszerű vokalizálásával kísérve, de ha kell, a Mammoth Grinder nem fél rálépni a gázpedálra, ám blastbeateket itt ne várjunk.

Természetesen nem kerülhető meg a svéd stílusalapítók, azaz a Dismember és a korai Entombed hatása: a riffek, a szólók, no meg az ének mind-mind a két brigád megoldásait idézik, anélkül azonban, hogy a kópiazenekar címkéje akárcsak véletlenül is felmerülhetne, ehhez ugyanis túlságosan sok király gitártéma került fel az albumra. 

Nagyon kellemes figyelni, hogy a hardcore/crust gyökerek az amerikai együttes zenéjében a dobritmusok, alapütemek szintjén jelentkeznek: mivel a riffek és az ének egyértelműen death metal, így a gyakran D-beatbe váltó ütős, Ryan Parrish feladata a punk szellemiség visszahozása és ezt szépen meg is oldja. Ezt több dalban is felismerhetjük: a nótákon belüli ritmusváltás a Superior Firepower című tételben érhető tetten a leginkább. Átkozottul király húzása van ennek a kezdeti, ellenpontozott ritmusnak, mely a szám vége felé megy át hardcore-ba.

A Blazing Burst alapriffje pedig egyszerre hardcore és death metal, mégpedig fifikásan megoldva. Hallatszik, hogy a trió elég sok energiát fektetett a dalszerzésbe: lehet, hogy elsőre valóban primitívnek tűnnek a nóták, de alaposan odafigyelve észrevehetjük, hogy minden egyes tételben számtalan olyan apró finomság fedezhető fel, mellyel tekernek egyet a fentebb említett stílushatásokon.

Egyébként pedig a "Cosmic Crypt" pontosan az az anyag, melyet nem kell túlgondolni és túlelemezni: a hangzás is kellőképpen retrospektív jellegű ahhoz, hogy elmerüljünk erre a félóra játékidőre a csapat által elénk tárt éjfekete, pokoli mélységű, tömény gyűlöletmasszába. Mivel a szövegkönyvet a kiadótól nem kaptam meg, csak a számcímekből tudok következtetni a mondanivalóra: feleslegessé vált emberi faj, sáskasereg, kozmikus sírbolt, egyszóval az ismert toposzok kerülnek feldolgozásra ismét.

A Joe Petagno (Motörhead, Autopsy, Angelcorpse, Pink Floyd) által készített lenyűgöző borítófestmény tökéletesen visszaadja a lemez hangulatát: a Mammoth Grinder zúzni akar, mindenféle intellektuális mondanivaló nélkül, a régi nagyok szellemiségét visszaidézve. Ez maradéktalanul sikerült is: sötét, démoni atmoszféra, neo-primitív, kíméletlen death metal. A stílus rajongói pontosan tudják már ennyiből is, hogy miről van szó és a banda éppen nekik akar zenélni.

8/10

mammoth_grinder_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7013599569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása