Rozsdagyár

IN VAIN - Interjú a norvég progresszív extrém metal csapattal

2018. február 05. - Kovenant

in_vain.jpg

Az Indie Recordings kiadó gondozásában idén januárban jelent meg a norvég In Vain friss albuma "Currents" címmel (lemezkritika ITT). Bár még nagyon év eleje van, nagy tétekkel fogadnánk rá, hogy a korong simán rá fog kerülni az év végi toplistánkra. A csapatból Johnar Håland gitáros/dalszerző és Kjetil Pedersen szólógitáros válaszolt kérdéseinkre.

Szia Johnar! Az In Vain rendkívül jól sikerült új albuma, a “Currents” januárban jelent meg. Kérlek, mesélj a zenekar indulásáról, hogyan alapították meg a bandát és milyen zenei előélettel rendelkeztetek azt megelőzően?

Johnar: Sziasztok és köszönjük a megtisztelő szavakat! Nagyon elégedettek vagyunk a lemezzel és a visszajelzések is fantasztikusak eddig. Az In Vain valójában még 2003-ban indult egy iskolai projekt eredményeként. Zeneiskolai tanuló voltam és úgy gondoltam, hogy vicces lenne egy metalnótát rögzíteni és összerakni néhány riffet. A gitár-, basszusgitár és dobprogram sávokat én dolgoztam ki és a barátom, Andreas énekelte fel a vokált. Az első felvett dalunk az As I Wither volt, mely végül ténylegesen fel is került a bemutatkozó korongunkra („The Latter Rain” - 2007). Tehát a ma ismert In Vain egy iskolai projektből nőtte ki magát. Összesen eddig két EP-t és három nagylemezt adtunk ki, a negyedik pedig a „Currents”, mely idén januárban jelent meg.

Rendelkeztek-e zenei előképzettséggel vagy egyszerűen csak autodidakta módon sajátították el a hangszerkezelést?

Johnar: Sok évig jártam zeneiskolába, de sajnos sosem gyakoroltam, így a fejlődésem rendkívül lassú volt. A zenekar-alapítás mentett meg és emiatt nem hagytam abba a gitározást sem. Igaz, ami igaz, szinte egyáltalán nem gyakoroltam 19-22 éves koromig, de attól kezdve sokat játszottam és nagyon fegyelmezetté vált a zenéhez való hozzáállásom. Sajnos ezt követően kézsérülésem lett, amely miatt néhány évig nem játszhattam. Ez idő alatt még azon is gondolkodtam, hogy feloszlatom a csapatot. Kjetil, a másik gitárosunk képzett zenész, csakúgy, mint a basszusgitárosunk, Alexander. Andreas és Sindre mindketten autodidakta énekesek.

A zenei stílusotok folyamatosan változik, kezdve a korai időszak death/black gyökereitől a jelen dallamosabb dolgaiig. Ez tudatos fejlődés eredménye vagy egyszerűen csak ez a zene érdekel most benneteket?

Johnar: Úgy hiszem, hogy az In Vain már a kezdetektől nagyon széles zenei környezetet hozott létre. Már a megalakulásunktól kezdve voltak a doomtól a black metalig besorolható dalaink, tehát a metal elég sok alstílusát bekalandoztuk. Sok stílust vegyítünk, de úgy próbáljuk ezeket keresztezni, hogy a végeredmény természetesen és kiegyensúlyozottan szóljon. De az biztos, hogy ha egy adott és szűk keretek közé szoruló zenei stílusban kellett volna játszanom, akkor arra nagyon hamar ráuntam volna. Voltak módosítások, finomítások időközben, de hogy őszinte legyek, szerintem sikerült egy csak ránk jellemző stílust kialakítanunk már pályánk legelején.

A zenekar tizenöt éves története során csak egy lemezkiadóval, a norvég Indie Recordings-szal voltatok munkakapcsolatban. Elég ritka dolog ez a zeneiparban, hogy nem váltottak egyszer sem. Hogyan sikerült leszerződni az Indie Recordings kiadóval 2003-ban? Milyenek az eddigi tapasztalataitok?

Kjetil: Miután szerzői kiadásban megjelentettük a “Will The Sun Eeer Rise?” és a “Wounds” című EP-inket, valójában mi lettünk az első banda, melyet az akkoriban létrejött Indie istálló leszerződtetett. Azt hiszem, hogy ez úgy 2005 körül lehetett és mindezt pusztán annak köszönhettük, hogy szimplán tetszett nekik a zenénk.

Mára az Indie fontos és megbecsült szereplővé vált a metal színtéren belül és bár az In Vain sosem volt a legnagyobb fejőstehenük, úgy érezzük, hogy tényleg értékelik a zenénk minőségét és egyediségét és valóban a jó zene népszerűsítését helyezik előtérbe, nem pedig a profittermelést. Hisznek a zenénkben, elégedettek vagyunk az általuk eddig és jelenleg is végzett munkával, így nem is érezzük szükségét annak, hogy másfelé keresgéljünk. 

A zenétek rengeteg alkotóelemből épül fel: dallamos death metal, black és progresszív metal, de még a klasszikus hard rockot is megemlíthetjük. Meséljetek egy kicsit a zenei hatásaitokról, kik a személyes metal példaképeitek?

Johnar: Hogy őszinte legyek, nem igazán szeretem a dallamos death metal kifejezést. Mindig progresszív extrém metal bandának gondoltuk magunkat, de csak azért, mert az emberek szeretik a zenekarokat felcímkézni. Szerintem azonban a zenénk ennél sokkal színesebb és elég nehéz néhány szóban pontosan behatárolni. Az In Vain zenei víziója mindig is az volt, hogy érdekes és eredeti zenét hozzunk létre és egyesítsük a különböző zenei stílusok általunk legerősebbnek ítélt összetevőit. A legfontosabb azonban az, hogy ez a vegyítés a lehető legtermészetesebb és legsimább módon történjen. Ahogy fentebb is említettem, sok minden van a zenénkben és a hatásaink, inspirációforrásaink a metal számos különböző területéről, valamint a progresszív rockból, a jazzből és a komolyzenéből erednek.

Öt év telt el legutóbbi albumotok, az “Ænigma” megjelenése óta. Miért vártatok ennyi időt a folytatással?

Johnar: A „Currents” albumot már 2013-ban elkezdtem írni. Általában egy új lemez kiadása után hosszú szünetet szoktam tartani és ezt követően mindig nehéz számomra visszatérni a dalszerzői üzemmódba. 2014 során magánéleti okok miatt majd’ egy évre félre kellett tennem a dalírást, pedig körülbelül a munka 40%-a már készen volt. Amikor végre ismét nekiláttam a zeneszerzésnek, elég nehéz volt újra felvennem a fonalat és bármit is kihozni magamból. Emellett a másik bandám, a From Strength To Strength debütalbumán is dolgoztam, mely egy hardcore csapat és valamikor 2018 folyamán hozzuk ki az első korongunkat. Hogy fokozzam a dolgokat, a napi rendes munkám mellett fennmaradó szabadidőm döntő részét az elmúlt három évben a CFA (okleveles pénzügyi elemző) képzésre áldoztam, mely rendkívül időigényes és megterhelő feladat volt. A lemez végül 2017 júniusában készült el, de a kiadó egészen addig nem akarta megjelentetni, amíg nincs mögötte egy megfelelő turné.

Matt Heafy a Triviumból a friss korong egyik legjobb dalában, a Soul Adventurer című tételben vendégszerepel. Hogyan jött létre ez az együttműködés?

Johnar: Az „Ænigma” 2013-as megjelenését követően léptünk kapcsolatba és azóta is rendszeresen beszélgetünk. Mindig voltak vendégeink a lemezeinken és úgy gondoltam, hogy remek lenne erre őt felkérni. Matt örömmel mondott igent és kiváló munkát végzett!

Hogyan folyik nálatok a dalszerzés? Külön írjátok a nótákat vagy esetleg a próbák során, spontán módon állnak össze a szerzemények?

Johnar: Minden dalt én írok. Nem próbálunk vagy jammelünk együtt. A dalszerzés során A-tól Z-ig mindent megírok, azaz a nótát már dobritmusokkal, gitárokkal, basszussal, vokálötletekkel, stb. együtt mutatom meg a többieknek. Mindig nagyon pontos képem van arról, hogy melyik tagnak mit kellene játszania és irányelveket is adok, de a társaim persze szabadon hozzáadhatják személyes elképzeléseiket a zenéhez.

Az In Vain jelenlegi szövegei a ma és az emberi történelem társadalmi-politikai fejleményeire reflektálnak. Külön írjátok a szövegeket vagy közös együttműködés eredményei? Miről szólnak pontosan a dalaitok?

Kjetil: Néha Sindre és Andreas is hozzáteszi a saját ötleteit, de alapvetően Johnar írja a dalszövegeinket. A témák mindig változatosak voltak, kezdve a személyes tapasztalatokkal és küzdelmekkel a természeti, filozófiai kérdéseken át egészen a mai őrült világ történelmi és politikai fejleményeivel bezárólag.

A friss „Currents” („Áramlatok”) lemezzel kapcsolatban az In Vain azt nyilatkozta, hogy a korong címe az életünkben bekövetkező állandó változásokra utal. Az áramlatok szó az életstílusbeli változásokat, a migrációt, a kulturális összeolvadást jelenti. Hogyan látjátok ezeket a fejleményeket: elkerülhetetlenek ezek a változások, örüljünk nekik vagy küzdjünk ellenük vagy egyszerűen csak megtanuljunk velük együtt élni?

Johnar: Ez a téma a szövegekben és a zenében is jelen van. Úgy gondolom, hogy a zenénkben – sokkal inkább, mint valaha – rengeteg fordulat és váltás, egyéb kultúrákból és más stílusokból átvett inspiráció található. A nagy változások mindig új kihívásokat és új lehetőségeket is hoznak. Mindenhol ez a helyzet. Azt hiszem, a legjobb, ha megtanulunk ezekkel együtt élni. Ahogy Sindre mondta, ez a téma állandóan felmerül a zenénkben és a dalszövegeinkben. Azonban ez absztrakt módon, mondhatni felülnézetből történik. Fontos számomra hangsúlyozni, hogy semmilyen direkt politikai irányt vagy állásfoglalást nem viszünk bele a szövegeinkbe ezzel a témával kapcsolatban.

Főállásban az In Vain dolgaival foglalkoztok jelenleg vagy mindannyiótoknak van rendes munkahelye? Hogyan látjátok egyébként a jelenlegi metal színteret/iparágat, van-e bármilyen esélye az új/feltörekvő bandáknak az anyagi boldogulásra?

Kjetil: Bárcsak így lenne! De mi sajnos sosem tudtunk a fura zenékből megélni, de ennek ellenére ezt a világ legkomolyabb hobbijának tekintjük! De úgy gondolom, hogy van esélye a kezdő csapatoknak a sikerre, annak ellenére, hogy ma már megszűntek a lemezeladások és az abból származó bevételek. Emlékszem, hogy hét vagy nyolc évvel ezelőtt az egyik zenekarom a Leprous előtt lépett fel a szülővárosom egyik helyi bárjában talán egy tucat néző előtt. Pár év elteltével azért elég rendesen kinőtték magukat azzá a produkcióvá, melyet ma ismerünk. Tehát szerintem még mindig lehetséges a dolog, csak éppen rengeteg áldozatot kell hozni és számos megfelelő kompromisszumot is meg kell tenni, azt gondolom.

Az In Vain az Orphaned Land előtt fog fellépni a progresszív metalt játszó Subterranean Masquerade társaságában Európában a turné első részében (mindkét banda aktuális albumáról ITT és ITT írtunk recenziót). Hogyan fogjátok összeállítani a programot, a friss anyagra koncentráltok majd vagy inkább egyfajta best-of összeállítással koncerteztek?

Kjetil: Először is nagyon várjuk már a turnét, nagyon régen volt már, hogy színpadon voltunk és kifejezetten szeretnénk az új dolgainkat bemutatni a közönségnek. Így azt hiszem, a program nagyobbik részét a friss „Currents” album dalai fogják kitenni, melyek közé becsempésszük persze néhány slágerünket is, no meg talán néhány meglepetéssel is élünk majd a régebbi nótáink közül.

Február 23-án Oslóban lesz a lemezbemutató fellépésünk, pont a turné kezdete előtt és ott be is fogjuk mutatni az új dalok többségét. Ezt követően fogunk dönteni arról, hogy az új dalok közül melyek működnek élőben a legjobban, és melyek azok, amiket hanyagolunk, mert vért izzadnánk, ha tényleg elő kellene adnunk őket.

Sajnos a turné egyetlen magyarországi, márciusi fellépésén már pont nem vesztek részt. Van remény esetleg arra, hogy az In Vain a közeljövőben fellépjen Magyarországon, akár vendég-, akár főzenekarként?

Kjetil: Hát, nagyon remélem. Emlékszem, 2013-ban felléptünk Budapesten a Dürer Kertben és az egészen elképesztően jól sikerült koncert volt! Sajnos semmi konkrétum nincs még erre vonatkozóan, de bízom benne, hogy mihamarabb visszatérhetünk hozzátok!

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk nektek mindenben!

Kjetil: Mi köszönjük és nagyra értékeljük a támogatásotokat! Az olvasóknak pedig azt üzenjük, hogy álljanak ki a jó zenéért, hallgassák meg az új albumunkat, nézzék meg a Facebook-oldalunkat (https://www.facebook.com/InVainOfficial/), ahol mindig megtalálják az aktuális híreinket, fellépéseinket és egyéb dolgainkat. Egészségedre!”

invain-2.jpg

Unedited, original English version of the interview:

Hi Johnar! In Vain’s magnificent new album, “Currents” has just been released. Please, tell me about your band’s early days, how did you form In Vain, what were your musical experiences prior to this band?

Johnar: Hi and thanks a lot for your kind words. We are very pleased with the album and the feedback has been nothing short of amazing so far. In Vain actually started as a result of a school project back in 2003. I was a student at a music school and in of the one classes everybody had to record a song in the school’s own recording studio. I thought it could be fun to try to record a metal song, and put together some riffs. Guitars, bass and programmed drums was taken care of by me, and my friend Andreas did the vocals. The first track we recorded was ‘As I Wither’, which actually ended up on our debut album The Latter Rain (2007).  So this school project was actually the start of In Vain as we know it today. In total we have released two EPs and three full length albums, and our fourth album Currents was released in January this year.

Did you or your band mates receive formal musical education or you simply took up an instrument and taught yourselves to play it?

Johnar: I attended music school for many years, but regrettably I never practiced, hence my progress was very slow. Getting into a band saved me and prevented me from putting down the guitar. That said, I never really practiced at all until the age of 19-22, a time I played a lot and had a very disciplined approach. Subsequently, I developed an arm injury which prevented me from playing guitar for a few years. During this time I was considering ending In Vain. Kjetil, our other guitarist, is a professionally educated musician. Same goes for our bassist, Alexander. Andreas and Sindre are both self-taught singers.  

Your musical style seems to be constantly evolving, from the death/black roots of your very early days to the more melodic stuff of the present. Is it a conscious evolution or simply that is the music you are interested in right now?

Johnar: I believe In Vain created a very wide musical playground from the beginning. Since our inception we have had songs that range from Doom to Black Metal and everything in between, so we have a lot of sub-genres in metal to play around with. In addition, we mix in other musical styles but try to blend everything so it sounds natural and balanced. I can assure you that if we had played a very specific and narrow musical style, I would probably have grown tired of that very quickly. There has been some modifications, additions and disposals along the way, but to be frank I believe we developed our trademark style quite early in our career.

During your 15-year career you have had only one record label, the Norwegian Indie Recordings. It is quite rare in the music business for bands not to change labels. How did you manage to get signed by Indie Recordings back in 2003? What are the experiences related to the label so far?

Kjetil: After releasing the EPs “Will the sun ever rise?” and “Wounds” by ourselves, we actually became the first band ever to sign with the newly established Indie label. This was around 2005 I think, and basically based on the fact that they really liked our music I guess...

Now, Indie has grown to be an important and well renowned player in the metal business, and though In Vain has never been one of their biggest cash cows, we feel that they really appreciate the quality and originality of our music, and that they are genuinely passionate about fronting great music, not just about making shitloads of forints... They have faith in our music, we are pleased with the job they have done and still are doing for us, and so far haven´t really felt the need to pursue other options.  

Your music incorporates many styles, particularly melo-death, black and progressive metal, even classic/hard rock. Please, tell us about your influences in music, who are your personal metal heroes?

Johnar: To be honest with you, I really do not like the term melo-death. We have always labelled ourselves as progressive extreme metal, just because people have the need to put bands in boxes. However, I believe our music is much more diverse and it is hard to give an exact description of it in few words. In Vain’s musical vision has always been to make interesting and original music and to merge what we view as the strengths of various musical genres. They key is to make this combination in a seamless and natural way. As mentioned above, there’s a lot going on in our music, and there are influences and sources of inspiration that can be traced back to many different styles of metal, as well as progressive rock, jazz and classical music.

Five years have passed since the release of your latest album called “Ænigma”. Why did it take so long for you to come up with the follow-up album?

Johnar: I started writing for Currents some time during 2013. Usually I take a long break from writing music when we release a new album, and after a long pause it is always very hard to get back into a good songwriting mode. During 2014 some personal issues forced me to put composing on halt for almost a year. I guess I had about 40% of the music written before that occurred. When I eventually started to compose again it took me a while to get back into a good songwriting mode and to actually produce anything. In addition, I have been working on the debut album of my other band, From Strength to Strength, which is a hardcore band that will release its debut album some time in 2018. On top of that I spent the majority of my spare time reading for the CFA (Chartered Financial Analyst), which is a self-study in finance I have been doing the last three years besides my full-time job, which is also very time consuming and demanding. The album was actually finished in June 2017, but the label did not want to set a release date until we had a proper tour in place.

Matt Heafy from Trivium contributes in one of the highlights on your current album, a song called Soul Adventurer. How did this cooperation take shape?

Johnar: I got in touch with Matt after the release of Ænigma in 2013 and we talk regulary. We have always had a few guests on our albums and thought it would be cool to bring him along for this one. Matt was up for it and did a great job!

How did song-writing go? Do you write songs individually or together as a band via jamming?

Johnar: I write all the songs by myself. We do not rehearse or jam together. When I compose I write a song from A-Z, meaning that I present a song with drum rhythms, guitars, bass, vocal ideas, etc. I always have strong opinions about what each member should play and give guidelines, but each member is still free to add their personal touch to the music.

In Vain’s present lyrics seem very deeply rooted in the social-political developments of today and the human history. Do you write the lyrics or is it a joint effort? What are the lyrical themes behind In Vain?

Kjetil: Apart from a few contributions from Sindre and Andreas, it is songwriter Johnar who´s behind most of our lyrics as well. The lyrical themes have always been varied, ranging from personal experiences and struggles, to contemplations on nature, philosophy and the historical and political development of this twisted world we´re living in.

In relation to your new release “Currents”, In Vain stated that the album title refers to the constant changes and shifts in our time. Currents means the changes in lifestyle, the migration of people, cultural merges. How do you see these developments: are they inevitable, should we embrace or fight them or we learn to simply adapt to them?

Johnar: This topic exists in both the lyrics and the music. We have got, I think more than ever, a lot of twists and turns in our music. A lot of different musical currents with inspirations from both other cultures and genres. Big changes bring both new challenges and new opportunities. This is the case everywhere. I guess the best way is to learn to adapt to it. On this note, it is important for me to clarify that we do not have any direct political views on this matter reflected in our lyrics. As Sindre says, this topic is a recurring theme in both the lyrics and the music. However, we touch upon it in an abstract way with a top-down view.

Do you concentrate full-time on In Vain right now or do all of you have daily jobs to make a living? Anyway, how do you see the metal scene/industry right now, is there any chance for a new/beginner band to achieve financial success?

Kjetil: I wish! We´ve never been able to make a decent living playing our weird music I´m afraid, but we consider it the world´s most serious hobby! But I still think it´s possible for young bands to “make it”, despite todays lack of income from record sales etc.. I remember another band of mine opened for Leprous seven or eight years ago, they played a local bar in my home town, with a mere handful of people in the audience... A couple of years later, they´ve developed into quite the major act as you know. So it´s definitely possible, you just have to be willing to make lot´s of sacrifices and the right compromises I guess.

In Vain will be supporting Orphaned Land with fellow prog-metal band Subterranean Masquerade throughout Europe during the first part of the tour. How do you compile your setlist, are you going to concentrate on “Currents” or do a best-of show?

Kjetil: First of all, we´re really looking forward to this tour, it´s been far to long since the last one, and we´re especially eager to finally present some new music for our audiences. So I guess the majority of the set will be made up of “Currents” songs, mixed with a few classics and perhaps a surprise or two from our back catalogue.

We´re having a release party in Oslo on 23 February just before embarking on the tour, and we´ll play most of the songs from the new album then. I guess we´ll decide after that, which of the new songs that work best in a live setting, and which that are too bloody exhausting to perform live hehe..

Unfortunately your tour-leg schedule just misses the only Hungarian show in March. Is there any hope for an In Vain show in Hungary in the near future (either as a supporting or a headline act)?

Kjetil: Well, I most certainly hope so, I recall playing Dürer Kert in Budapest back in 2013, and that was pretty damn awesome! We have nothing specific planned for you at the moment I´m afraid, but I truly hope we´ll be able to return to Hungary sooner rather than later!

Thanks for your answers and we wish you great success with your magnificent new album!

Kjetil: Thank you very much for your support, we appreciate it! To the readers; keep supporting great music, have a go at our new album “Currents”, and stop by our FB page at https://www.facebook.com/InVainOfficial/ for news, music, tourdates and other stuff. Egészségedre!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9413635646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása