Rozsdagyár

V. NORDIC METAL NIGHT - Nyárindító pogány minifesztivál a Dürerben

2018. június 14. - Felicium

34885653_1907305182653388_824325462439231488_n.jpgAz Asgaardian Events és az Old Buso Productions közös szervezésében a már kultikussá vált északias/folk metal minifesztivál ötödik felvonása indítja a fesztiválszezont a nyári napforduló ősi ünnepének másnapján. Az est külföldi headlinerei egytől egyig először érkeznek Magyarországra, míg a hazai csapatok új hanganyagaikat mutatják be a Dürer Kertben. A fesztiváljellegű, kistermes buli igazi csemege lesz a kemény, mégis dallamos népi metal rajongói számára alig 1990 forintért (facebook esemény)

A kapuk 18:00-kor nyílnak, 18:30-kor pedig a húrok közé is csap az Elanor. Az epikus metal hazai zászlóvivőinek rövid, de tömör koncertjébe várhatóan új dalok is kerülnek, köztük friss single anyaguk, a The Way of the Sword, illetve új énekesnőjük, az olasz Roslen Bondi is most debütál a Dürerben.

7 után nem sokkal az Isatha lép színpadra, hangversenyük apropóját pedig a május végén megjelent vadi új kislemezük, a Tavaszi Szél EP adja. Ahogy a hanganyagon, úgy élőben is számíthatunk új dalokra és újraértelmezett klasszikusokra az extrém és dallamos elemeket vegyítő zenekartól.

Az est első külföldi fellépője egy feltörekvő német csapat, a Vera Lux, akik az eredetileg tervezett Storm Seeker váltótársai lettek. Germán csellós kalóz metalt így tehát nem kapunk, helyette a nagy sikerű középkori metal vonulat megújítását zászlajára tűző bandát igen – a váltás pedig nem rossz! A szinte germanikumnak tekinthető műfaj, a „mittelalter rock/metal” minden jól ismert eleme megtalálható a Vera Lux zenéjében a sípoktól a dudán és hegedűn át a tekerőlantig és a gótikus és indusztriális beütésű témákig, de a modern dallamos folk metal jegyeit is beleszövik sajátos stílusukba.

Az utolsó hazai fellép ezúttal a jászsági Kylfingar lesz, a Nordic Metal Night állandó házigazdái, e buli ráadásul várva várt második nagylemezük, a július elején érkező Világok Határán egyik lemezbemutatója lesz sok-sok új dallal. Tavaly a zenekar több taggal bővült (hegedű és vokalisták), így új elemek jelentek meg zenéjükben, ebből fakadóan sok munkát fektettek a korongba és kevesebbet a koncertezésbe. A lemez immár kész van, a korábbi single dalok is megújultak, alig várja tehát a kölpény horda, hogy az új felállással ismét a deszkákon zúzhassanak!

Az esemény két főzenekarából az első a világ túlfeléről érkező Claim the Throne. Nyugat-Ausztrália nem csak szörfparadicsomai és szavannái miatt érdekes, hanem mert jelentős részben itt koncentrálódik a kontinens észak-európai eredetű népessége. Mindez érződik a co-headliner tavaly megjelent ötödik nagylemezén is (On Desolate Plains): az északias, epikus hatásokat sem nélkülöző zenébe csipetnyi déltengeri könnyedség is vegyül, mindez pedig a déli félteke vezető folk melodeath/pogány metal bandájává teszi az ötösfogatot.

Az V. Nordic Metal Nightot Kelet-Európa egyik legkorábbi viking metal hordája, a lengyel Valkenrag zárja. A zenekar a 2000-es évek elején stúdióprojektként indult a nevét a koraközépkori hadihajóról kapó Lodz megyéből. Célként, a kultikus svéd Amon Amarth nyomán a viking metal és a melodikus death metal ötvözését tűzték ki. Azóta Lengyelország vezető pogány bandájává nőtte ki magát a négyfősre duzzadt csapat és készülő új lemezük kiadása előtt úgy határoztak, meghódítják Kelet-Európa más részeit is. Ne okozzunk nekik csalódást, nézzük meg a szláv hosszúhajósok zúzdáját Budapesten is!

A merch pultban a zenekarok CD-in, pólóin kívül ezúttal is megtalálhatók lesznek különböző folkos és fantasy ihletésű kézművestermékek, mint például fűzők, ékszerek és kiegészítők a Lightning Dark, a Phoenix Design és a Black Lace Design jóvoltából. Érdemes lesz a koncertek között oda is ellátogatni.

A koncertek a hat fellépőre tekintettel korán kezdődnek, érdemes időben érkezni!

Az est tervezett menetrendje:
18:30 - 19:00 – Elanor
19:20 - 20:00 – Isatha
20:20 - 21:00 – Vera Lux (GER)
21:20 - 22:10 – Kylfingar
22:30 - 23:20 – Claim the Throne (AUS)
23:40 - 00:30 – Valkenrag (PL)

A rendezvény házigazdái az Asgaardian Events és az Old Buso Productions, kiemelt promóciós partnere a Folk Metal Hungary.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3714047210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása