Rozsdagyár

THE TRUSTED ONE - Mélyre ásva a post-hardcore bugyraiban | Interjú

2016. április 08. - Felicium

prof12.jpg

A mai napon egy lelkes budapesti modern metal / post-hardcore zenekarral, a The Trusted One-nal beszélgettünk, ahol Földi Benjámin énekes és Malakuczi Bence dobos válaszolt a kérdéseinkre.

Sziasztok, első kérésem az hozzátok, hogy mondjátok el, nektek mit is jelent ez a zenekar. Csak hobbi, de szeretnétek, ha több lenne, vagy egyszerűen csak ez az a hely, ahol igazán kiélhetitek magatokat?

Bence: Az a hely, ahol igazán kiélhetem magam. Több zenekarban játszottam és játszok is jelenleg, de ez a projekt áll a legközelebb a szívemhez, ezt tudom elképzelni hosszú távon is. Szerintem annak is köszönhető ez, hogy a bátyámmal, Danival és gyermekkori barátommal, Benjivel zenélek egy bandában, fájna, ha valami oknál fogva be kéne fejeznünk az együtt zenélést.

Benji: Számomra leginkább egy olyan közösség, ahová szívesen járok, ahol jól érzem magam. Kristófon kívül, akivel szintén jó barátok vagyunk, mindenkit évek óta ismerek, úgyhogy első körben baráti társaság és csak szigorúan azután zenekar. 

Mindenki a tőle telhető maximumot nyújtja mind energia, mind időráfordítás tekintetében, szóval nem mondanám csak hobbi zenekarnak. Szívvel-lélekkel csináljuk, a végtelenségig és talán még annál is tovább.

imgp8753.jpgA felállás mennyire mondható stabilnak? Ha jól tudom, 2014 óta vagytok együtt. Vannak köztetek súrlódások, viták vagy minden simán megy és ugorjunk a következő kérdésre? (nevet)

Bence: Ugorjuk a következő kérdésre (nevet). A The Trusted One egész pontosan 2014 decemberében kezdett el aktívan tevékenykedni, természetesen voltak kisebb vitáink, mint a legtöbb zenekarban, de elenyésző mennyiségben.

Benji: A zenekar magja a Malakuczi testvérpár (dob és szóló gitár) és én lennék. Nagyjából mi hárman próbáljuk a zenekart sínen tartani zenei és más téren is, de legfőképpen Bence. Természetesen, mint mindenhol, így nálunk sem elkerülhetetlenek a viták, de ezeket általában összebújásokkal és nagyölelésekkel abszolválni tudjuk. (nevet)

Két év nem rövid idő és volt is már jó néhány koncertetek eközben. Ha egyetlen élményt kell választani, ami eszedbe jut a „The Trusted One” szó hallatára, akkor mi lenne az? Akár rossz, vicces vagy kellemes emlék ez…

Bence: Inkább lassan másfél évesek vagyunk. Egy kellemest választanék. Tavaly Fehérváron játszottunk és hihetetlen nagy energiák szabadultak fel aznap este köztünk és a hallgatók között. A koncert végén mindenki eksztázisban volt, és nevetve kezdtünk el pakolni lefelé a színpadról arra gondolva, hogy „hú, basszus, megcsináltuk végre” pedig nem volt se teltház, semmi extra, mégis azt az érzést nagyon ritkán tudom úgy igazán átélni, ott volt a flow. Ezekért a pillanatokért éri meg zenélni.

Benji: Ha konkrét emléket nem is tudnék mondani, annyit elárulhatok, hogy nem egy hétköznapi élmény bezsúfolódva együtt utazni vidéki koncertre ezekkel a srácokkal, már csak ezért megéri fellépni. (nevet)

Mit gondoltok, ma itthon mennyire ütőképes ez a modern metal / post-hardcore stílus?

Benji: Sajnos szerintem ma Magyarországon ennek a műfajnak nem igazán van piaca, és most nem a post-hardcore-ról beszélek, hanem úgy általában a metalról. Olyan zenekarok tették le a lantot a közelmúltban, akikre példaképként tekintek a mai napig. Subscribe, Isten Háta Mögött, Neck Sprain és Nuke, csak hogy párat említsek.

A nehézségek miatt csak még nagyobb kihívást látunk magunk előtt, melyet remélhetőleg majd apránként le is fogunk küzdeni.

Bence: Ütőképesnek ütőképes itthon is, az más kérdés, hogy mennyire befogadóak itthon az emberek erre a műfajra. Hinni kell benne, hitelesnek lenni és csinálni, akkor el lehet érni vele azt a kitűzött célközönséget. Nincs sok tapasztalatunk külföldi bulik terén, egy volt eddig csak, azonban tervbe van véve, hogy külföldön kéne talán többet mutatkoznunk.

covercoe.jpg

Ha jól láttam, szoktatok is barátkozni a hasonszőrű bandákkal. Ez egy kicsi, de lelkes közösség. Így szeretnétek megtalálni a helyes utat és ellesni a különböző praktikákat, vagy egyszerűen csak haverkodósak vagytok?

Benji: Több zenekarral ápolunk jó kapcsolatot, például a legútóbbi KVLT- s bulin ismerkedtünk meg a Dream of Insomnia zenekarral, akikkel meg is beszéltük, hogy amint lesz rá lehetőségünk, le is szervezünk egy közös bulit. Jó pap holtig tanul és ebben a közegben ez sokszorosan igaz. Rengeteg olyan zenekar van, akiket személyesen én is nap, mint nap hallgatok, és úgy érzem, sokkal nagyobb média figyelmet érdemelnének. Gondolok itt a Stubborn, Down For Whatever vagy akár a Scage zenekarokra.

Bence: Scage zenekarral vagyunk a legrégebb óta jó kapcsolatban egy dunaújvárosi koncert után, velük haverkodtunk össze eddig a legjobban. A többiek, mint mondjuk a Stubborn, Don Gatto, Down For Whatever, Faminehill, velük még nem olyan közvetlen a kapcsolatunk, inkább csak közös koncertek vannak tervbe véve a közeljövőben, illetve közülük kettővel már van fix dátumunk is most a turné során.

Idén márciusra elkészült a zenekar legújabb EP-je, "Circle Of Eternity" címmel, melyen három dal található. A magyar szöveggel most próbálkoztatok először, vagy csak ez az első, amit megmutattok? Gondolok itt a „Ködbe Zárt Valóság”-ra.

Benji: Még felvétel nem készült róla, de már van egy „Everything ends somehow” c. számunk, ami kevert nyelvezetű, tehát vannak benne magyar, illetve angol szöveg részek. A jövőben tervezünk még magyar dalszöveggel operálni, hiszen a legkönnyebben úgy lehet üzenetet közvetíteni itthon.

Nem egy klipet készítettetek már, ráadásul az utolsó a most megjelent kislemezhez készült felvezetésnek. Mesélnétek az „Inhuman Acts” számról bővebben? Miről szól és mit jelent ez nektek?

Bence: Közösen írtuk a dalszöveget erre a számra Benjivel. Szerintem ez egy elég jól eltalált dal lett, legalábbis sokaktól pozitív visszajelzést kaptunk. Számomra érzések egyvelegét jelenti, kavalkád, amikor olyan dolgok történnek veled, amiket másképp szeretnél az életben. Egy alárendelt állapotot igyekszik feleleveníteni ez a dal, amikor nem tudod úgy befolyásolni az akaratodat, ahogyan igazán szeretnéd.. Azért kapta az Inhuman Acts címet, mert tulajdonképpen olyan emberekről van szó, akik kegyetlen tetteket visznek véghez saját embertársaikkal szemben, legyen szó egy merényletről, háborúról vagy egy felsőbb hatalom hazugságairól.

Benji: Egy globális együttérzésről próbáltunk mesélni a számainkban. Lényegében arról van szó, hogy a hétköznapi problémák megvakítanak minket, és többé már nem keressük az igazán fontos kérdésekre a választ. „Kik vagyunk, és miért mi vagyunk itt?” Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket járunk körbe a mostani, és majd a jövőbeli dalszövegeinkkel. Legalábbis terv szerint. (nevet)

A lemezbemutatótok egy kultikus régi helyen, a budapesti KVLTban (régi vörös Yuk) volt. Jól sült el az este? Itt volt először kapható a CD, ha jól emlékszem.

Benji: A technika ördöge kicsit megviccelt minket a gitár pickupok terén, de felülemelkedtünk rajta (hála a Dream of Insomniának), és aztán hatalmas bulit csaptunk a családias hangulat ellenére.

Bence: Mindenki beleadott apait-anyait. Fogytak is szépen a CD-k.

tto_front_1.jpg

Egész szép turné jött össze, hisz játszotok a Don Gattoval kétszer is, valamint hét különböző városba fogtok eljutni tavasszal és nyár elején. Hogy jöttek ezek a lehetőségek? Nyáron is mentek néhány fesztiválra majd?

Bence: Don Gattoval még egy félévvel ezelőtt kezdtünk el beszélgetni közös bulik terén, aztán most tavasszal sikerült mindennek klappolnia, hogy ez most létre is jöhessen. A turné többi állomására pedig nagyobb részt hívtak minket, az Inhuman Acts megjelenése után szerencsére több felkérést is kaptunk.  

Benji: Fellépni a Don Gattoval egy élmény. Amit azok a srácok művelnek a színpadon, az elképesztő. Már magáért, azért megéri együtt koncertezni velük, hogy utána megnézzem őket.

Igen, tervben van, hogy nyáron is fellépjünk. A SZ.A.R. fesztnek már írtunk, de a Sziget fesztivál felé is voltak már megkeresések a nagyszínpaddal kapcsolatban. (nevet)

Végére értünk a beszélgetésünknek, de egy dologra még mindenképp kíváncsi vagyok. Az oké, hogy néhány számos kislemezeket gyártotok, de van tervben esetleg egy többszámos nagylemez is? Vagy úgy gondoljátok, hogy manapság már nem éri meg egyszerre sokat kiadni, így mindig keveset mutattok, de azt tökéletesen kivitelezve?

Bence: A közeljövőben igyekszünk még több dalt írni és kiadni klipet is hozzájuk, de mindenképp a következő EP-n már több dal szerepelne. Többszámos nagylemezről még sajna nem beszélhetünk szerintem, de az az idő is el fog jönni, reméljük minél hamarabb.

Benji: Annyit előre is leszögezek, hogy videó anyagra lehet számítani tőlünk, mert ebben is rengeteg elképzelésünk van.

Köszönjük az interjút és köszönjük az olvasónak, hogy a végére ért!

3333.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6410418096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása