Rozsdagyár

KIES - Interjú a közelgő lemezmegjelenésről

2016. szeptember 13. - Felicium

12400529_1138252082876006_6624358099329574911_n.jpg

Mai nap a Kies együttessel beszélgetünk, akik meglepő gyorsasággal váltak egy ismeretlen bandából ismert formációvá és akik a héten már közös lemezbemutatót tartanak az AWS zenekarral. Erről és a csapat történetéről, illetve az új lemezről beszélgettünk most.

Sziasztok, köszöntünk titeket a Rozsdagyár hasábjain!

Ahogy láttam, ahhoz képest, hogy mennyire ismertek lettetek, és mennyi videoklippel rendelkeztek, még csak alig több mint egy éve alakultatok. Mesélnétek kicsit, hogy miért álltatok össze ebben a formációban? Mi motivált titeket, hogy megalkossátok a Kies zenekart?

Kaldenekker Ferenc: Szia! Úgy alakult a dolog, hogy Milánnak és Ádinak ez előző zenekarai megszűntek, és a közös kecskeméti ismeretségnek köszönhetően úgy döntöttek, hogy együtt csinálnának valamit. Ehhez csatlakozott Gergő, majd talán a harmadik próbán már én is.
Egyértelműen a zene szeretete, és az alkotásvágy motivál minket abban, hogy ezt csináljuk.

Egyesével már ismerhetünk titeket más formációkból, de meséljetek kicsit magatokról, hogy ki hol zenél és/vagy zenélt eddig?

Kaldenekker Ferenc: Milán a Maddolls ének-gitárosa volt sokáig, Ádi a Black Soundban basszugitározott-énekelt évekig, Gergő a The Carrion Crow-ban dobolt, valamint a Stubborn crew tagja. Én pedig jelenleg is a Stubbornban basszusgitározom. 

Honnan merítkeztek zeneileg? Egyrészt milyen zenekarok motiválnak benneteket a dalok megírásában, másrészt a szövegeket ki írja és mi az, ahonnan ihletet merít hozzá?

Kiss Milán: Elég sokféle zenét hallgatunk: punk, grunge, metal, hip-hop, classic rock stb… szóval van miből meríteni. Ezután már csak az kell, hogy elfogj pár hangot a gitáron, és persze az se baj, ha az összes hangot elfogod, mert abból lehet valami olyan, amit még nem hallottál.

Ha meghallgatod a zenénket, azért lejön belőle, hogy hallottunk már Foo Fightes-t meg Nirvana-t, de nyilván szeretnénk, próbálkozunk olyan zenét játszani, amit ennyire azért nem könnyű beazonosítani.

Szövegek megírásában nem ásunk le a sámánizmus kialakulásához, és nem foglalunk állást pl. aktuálpolitikai dolgokban. Ellenben foglalkozunk társadalmi problémákkal pl. önbizalomhiány, depresszió és próbáljuk az életünk apró-cseprő dolgait beleszőni a dalszövegekbe, általában pozitív mondanivalóval.

Hamarosan megjelenik az első nagylemezetek, "Kaland az élet" címmel. Honnan jött a cím? Esetleg azért ezt adtátok az első korongnak, mert ez a ti életfelfogásotoknak a mottója?

Kiss Milán: Az album címe számomra annyira sokoldalú magyarázattal bír! Igen, lehet ez az életfelfogásunk egy csomó esetben, de én például buzdításképpen szoktam használni. El vagy keseredve, nem jött össze valami - ,,Kaland az élet”! Fogd fel így, és akkor nem akadsz meg hétköznapi problémákon. Vagy nincs kedved valamihez - “Kaland az élet”! Vágj bele, még mindig jobb, mint egy helyben ülni és várni, hogy megtörténjenek veled a jó dolgok.

kies.jpg

Hány dalt fog tartalmazni a most megjelenő anyag? Ilyen rövid idő alatt nehéz volt ennyi számot megírni, vagy pont ellenkezőleg, még szelektálnotok is kellett köztük?

Szűcs Ádám: Tízet. Pont ellenkezőleg. A számokat már nagyjából a turné előtt megírtuk, 2-3 kivételével. Mivel mi nem agyalunk túl dolgokat, ezért nem is hosszú idő, és nem is egy macerás procedúra dalt írni. Ez nálunk koncepció: egyszerűen, lendületesen, de érdekesen!

A lemezbemutató szeptember 17-én kerül megrendezésre az A38 hajón. Hogy kerültetek kapcsolatba az AWS-sel? Régóta ismeritek már egymást? Vagy esetleg a lemez kapcsán kerestétek fel őket?

Szűcs Ádám: Az AWS-ékkel nagyon bírjuk egymást, már játszottunk együtt korábban, és az is tök jól sült el. A hajó pedig kurva jól szól, úgyhogy arra gondoltunk, ez a mostani alkalom legyen még jobb.

A koncerttel kapcsolatban még érdekelne, hogy mivel készültök? Eljátsszátok az egész albumot elejétől a végéig? Esetleg terveztek meglepetést is a bulira?

Kovács Gergely: Igen, szinte az egész album anyagát elnyomjuk, kivéve egy akusztikus dalt. Ezek mellett azért előveszünk néhány "régebbi" számot is. Azt szeretjük, ha pörgős a szett és ez most is így lesz!

Köszönjük a beszélgetést, sok sikert kívánunk mind a lemez fogadtatásához, mind pedig a koncerthez!

Mi köszönjük a lehetőséget, és a jó kívánságokat, találkozzunk a Hajón! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr511690467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása