Rozsdagyár

WOLFHEART - Tyhjyys (2017)

2017. április 04. - blackgnes

17792540_1428545767165567_974592724_n.jpg

Jött és jött, villámsebességgel, nagyon finnes-skandinávosan, hozott nekünk dermesztő havazást és hatalmas tüzeket. Haragot és félelmet, békét és háborút. Ez mind benne van a nagyon friss Wolfheart albumban, a "Tyhjyys" korongban, mely a csodás március 3-án látott napvilágot a Spinefarm Records gondozásában.

Jól megnehezítették a dolgunkat, nekünk nem-finnül beszélőknek, igazán nehézkes megjegyezni ezt az albumnevet, mely mellékesen "ürességet" jelent! Hirtelen, első megindulásból nem értettem, mert ebben az albumban pont az nincs!

Igazán igényes intrót hallhatunk, rögtön a csípős chips jutott az eszembe. Hiszen e gyönyörű melodikus dallamok hallgatása alatt is tisztában vagyunk azzal, hogy egy melodeath-ben is ott van valahol az a death és várjuk, ahogyan tudjuk, hogy a csípős chips csípősségére is várni kell, nem rögtön csípi szét a nyelvünket! Az egész komplett album nekem egy vihar kifejlődését, pusztítását, s majd az azutáni újjáépítést rajzolja le a fejemben.

Komolyra fordítva a szót, elvártam a fiúktól ezt a tökös hangzást, amivel azt az érzetet adják, hogy ,,Na, most itt vagy te és ezt végighallgatod, faszikám!" Szóval a lágy intró után beleesünk a kemény death metalba, bár sokkal modernebb formában. Teljesen betöltik a dalok az albumot, nem hiszem, hogy valami kellett volna még bárhova is. Bár egy kicsit keményebbnek érzem majdnem az összes számot, mint például a 2015-ös "Shadow World" albumon. De hát nem szabad konzervatívnak lenni, attól ez még egy nagyon erős melodikus death album.

Érződik, hogy Tuomas Saukkonen nagyon akarja ezt a projektet, hisz 2013-ban hozta létre a Wolfheartot, abban az évben meg is született a "Winterborn" című album, majd két évre rá a "Shadow World", s megint két évre a "Tyhjyys" és nem is akármilyen albumok ezek, minőséggel, harmonikus finomsággal és agresszióval vannak meghintve. S ha még ez sem lenne elég, kaptunk rögtön egy-egy klipet a Boneyard, World on fire és a The Flood dalokhoz is. Tényleg minden alánk lett rakva, nekünk csak kényelmesen élveznünk kell, majd koncert alkalmával széttombolni a lelkünket!

Teljesen meg vagyok velük elégedve, már pont azért is, mert hozták a tőlük megszokott minőséget. Minden benne van, aminek egy melodikus death metal albumban benne kell lennie. Totál megérintette a lelkem, aztán nyáron remélem, nem kell csalódnom bennük élőben sem és írhatom a koncertbeszámolót!

10/10

000awolfhe13.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1312401121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tipeti 2017.04.06. 17:37:43

Szomorú voltam amikor a Before The Dawn project megszünt....viszont örülök hogy van folytatás....nem is akármilyen. Köszi a kritikát!!! Még egy apróság. Akármennyire is tetszik, én 10-est nem adtam volna rá, mert ha ez 10 pontos, akkor az a jónéhány Slayer, Opeth, Death, Judas (sorolhatnám még) klasszikus hány pontot ér???? Persze nem kötözködöm, izlés kérdése....

blackgnes 2017.04.06. 22:53:17

@tipeti: Persze, a metal atyjait nem lehet a saját "gyerekeikhez" hasonlítani, szerintem. Szóval attól, hogy egy Slayerre nyomok egy tízest, egy más évtizedből, más világból jövő zenekar is lehet tízes, mert nem egymáshoz hasonlítjuk, hanem saját magukhoz! :)

tipeti 2017.04.07. 05:17:23

@blackgnes: Köszi....végülis igazad van....:)
süti beállítások módosítása