Rozsdagyár

GUNS N' ROSES - Eddig 230 millió dollárnál jár az újjáalakuló turné bevétele

2017. április 29. - Kovenant

gnr_1.jpg

A frappánsan "Soha ebben az életben" elnevezésű újjáalakuló Guns N' Roses turné eddigi bruttó bevételei lassan az egy magyar tévécsatorna megvételéhez szükséges összeget is elérik, ráadásul a koncertsorozat tovább folytatódik a ki tudja hányadik körrel. Magyar rockpiaci viszonylatban felfoghatatlan összegek röpködnek a levegőben.

A bő egy évvel ezelőtt elindított Not In This Lifetime turné akkorát durrant, hogy lassan minden idők egyik legsikeresebb koncertprodukciójává válik, legalábbis pénzügyi vonatkozásban. Minden egyes előadás teljes teltház mellett megy (eddig 96%-os a helyszínek kihasználtsága), ami nem is csoda, hiszen utoljára az Axl Rose, Duff McKagan és Slash felállású bandát jó negyedszázada láthatta utoljára a nagyérdemű.

Nos, a turné hét körből áll a tervek szerint és hivatalosan 2017. szeptember 29-én fog véget érni Chilében. A 2016-os koncertek átlagos árbevétele 5,5 millió dollár, míg a 2017-es eddigi dél-amerikai 13 koncert összbevétele 55 millió dollár volt. Tehát az eddigi teljesítmény egy év alatt mindösszesen 230 millió dollár jegybevétel, de ez még jóval több is lehet, hiszen hét ázsiai koncert eredményei még nem érkeztek meg. 

Ezek természetesen bruttó jegybevételi adatok, tehát nem az együttes profitjáról beszélünk. Ebből szépen lejön a koncertügynökség, a promóter és a menedzsment díja, valamint a bandának ki kell fizetnie a saját személyzetét (125 turné- és 125 helyi alkalmazott minden egyes előadás esetében), továbbá a 36 kamionnyi felszerelés szállítását és üzemeltetését is.

Május végén indul az európai, június végén pedig az újabb észak-amerikai, majd egy rövid ismételt dél-amerikai kör, tehát a végelszámolás valahol majd 400 millió dollárnál állhat meg. Természetesen ehhez jön később még a minden bizonnyal kiadandó koncertanyag (DVD, Blu-ray, vinyl, CD, stb.), a rengeteg póló és emléktárgy értékesítése, szóval ez bizony megfeleltethető egy kisebb amerikai multi éves árbevételének is. Csak emlékeztetőül: ez körülbelül 140 milliárd forintot jelent. Nem tudom, hogy a magyar rockszakma az eddigi megközelítőleg ötven éve során produkált-e mindösszesen ekkora bevételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3912467809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása