Rozsdagyár

RONCSÁK MARCELL - Interjú

2017. június 06. - blackgnes

roncsak_marcell_0.jpg

Vajdaság. Szabadka. Zene. Gitár. Roncsák Marcell. Határtalan lelkesedés. Sok tehetség. Kismillió gyakorlásra szánt idő. Giganagy kitartás. Odaadás. És talán a legfontosabb, a szenvedély. Ez minden, ami megalkotta fiatal zenészünket.

S hogy mit, hogyan, kifejti nekünk mindezt Marcull úr:

Mikor volt az a pont az életedben, amikor már biztossá vált, hogy neked a zene a mindened?

Dobolni és gitározni előbb tanultam meg, mint bekötni a cipőm. Nem is értek semmihez a zenén kívül. Szerencsére otthon sem kellett könyörögnöm, hogy a zenei pályára lökjenek. Zeneovi, zeneiskola, zenekonzi... azóta pedig, mint szabadúszó zenész és életművész létezem. Még nem haltam éhen.

Besorolható valami stílusba egyáltalán a te zenéd vagy csak csinálod és nem agyalsz ezen?

A zeném' stílusa kiadványonként annyira változik, hogy besorolni lehetetlenség. Nem is szeretnék lecövekelni egy irányzat mellett, ennek pedig három fő oka van. Mindenki megtalálhatja, ami az ízléséhez passzol. Meg tudom lepni az embereket, ha új dolgot adok ki. Talán közelebb is hozhatok valakit egy számára idegenebb stílushoz. Meg amúgy halálra unnám magam, ha folyton csak egyfajta zenét kéne írnom és játszanom.

Mesélj egy kicsit a sikereidről! Mivel itt, a Vajdaságban, ha megemlítem egy korunkbeli metal körökben mozgó egyednek a neved, akkor mindjárt mindenki azzal jön, hogy "Jaaaj, tyűűű, igen, basszus, nem normális hogy gitározik az alak..." ésatöbbiésatöbbi... Ezek szerint nem csak Bon Jovit gitároztál magadnak, nyilván.

Ez mindig jól esik, viszont fontosabb számomra, hogy jó dalokat írjak minthogy fitogtassam, hogy három miliszekundum alatt huszonöt hangot ki tudok pengetni. Persze ez nem volt mindig így és sokan azt az oldalamat ismerik, amelyik inkább az ujjgyakorlatokról volt elhíresült. Számomra a zene valami több ennél, remélem, ez hallható a hangok és a sorok közt.

Mint ahogy tudjuk (ki előbb, ki ebből a cikkből) inkább szólóban nyomod az ipart. Miért?

Nem találtam meg egy együttesben sem a helyen hosszabb távon. A zeneszerzés számomra egy magányos, befelé forduló tevékenység, nem csapatmunka. Mivel játszom dobom és gitáron régóta, újabban meg szövegeket is írok, ezért nem igazán szoktam korlátok közé szorulni a dalírás közben, akár legyen instrumentális vagy énekes zene.

Szóval akkor te egyfajta "fotelrocker" vagy, ugye (ha szabad így fogalmaznom)? Mármint inkább az Internet segítségével mutatod meg a világnak, hogy mi a szitu, mintsem nagy koncertezésekkel. Mit gondolsz, ennek mekkora jövője lesz?

Az vagyok, bár nem hiszem, hogy kényelemből választottam a fotelt. Nem vagyok jó előadó, és jobban is érdekel maga az alkotói része a zenének, mint a fellépések. Lemezbemutatókat és klippremiereket tartottam már, ilyenkor a saját dalaimat is előadhatom emberek előtt, ami mindig egy új és érdekes élmény. Remélhetőleg több ilyen esemény is lesz még, viszont még mindig inkább a szóló-projektemben és a fotelemben látom magam a jövőben.

Már ha csak azt nézzük, hogy az emberek mennyire netfüggők lettek, és szinte ott élnek... Átveszi ez majd egy idő után teljesen a koncertezés feelingjét, mint alkotónak és mint befogadónak egyaránt?

Manapság a legtöbb koncertfelvételen a közönség nem is látszik ki az okostelefonok tengerétől. Az újabb nemzedékek már mindent a képernyőn élnek át, ami számomra eléggé abszurd. Vallom, hogy az élő zenéhez nincs semmi fogható, még ha én jelenleg nem is űzöm a koncertezést. Ezért szomorú lennék, ha a koncerteknek veszne a jelentőségük.

Mifélékkel munkálkodsz mostanság?

Van két albumom melyeken az utolsó simításokat végzem. Az egyik lemez főleg népzenei ihletésű, van rajta pár versszak szöveg is magyarul, de nagyrészt instrumentális. A másik dalcsokor pedig a "Treasured Secrets" albumom folytatása, angol szövegekkel, tömény melankólia. Mindkettőt szeretném még idén kiadni, kicsit komolyabb videoklipekkel is. Ennél többet nem árulnék el róluk, legyenek meglepetések.

Mesélj az utolsó munká(id)ról nekünk egy kicsit. Terrae? Miért, hogy, merre, meddig?

Az utóbbi időben két új kiadványom bújt ki, melyekhez készült vizualizáció is Nagy Dávid jóvoltából, akivel még a Ki Mit Tube videós verseny idején dolgoztunk együtt. Az egyik a "Terræ". Ez egy háromszámos kislemez és az It Djents portálon jelent meg, ami hozzájárult ahhoz, hogy több emberhez eljusson az anyag. Még mindig a gitárt érzem a fő területemnek, ezért ezekben a dalokban az dominál, de kísérleteztem különböző elektronikus effektekkel is. Stílusilag progresszív metalnak nevezném, ambient hatásokkal. A címadó dalt közvetlenül azután írtam, hogy a nagykikindai Terrarossa nevű klubban játszottam, ezért a munkacíme Terra volt, aztán valahogy megtetszett a név és ráragadt.

A másik kiadványom teljesen elüt az előbbi hangulatától. Ez egy alternative rock/grunge stílusú dal, melyben énekelek is, ez a Skylark. Ehhez a dobokat is élőben vettem fel, a szegedi Miracle Sound stúdióban, a keverést pedig Sebők Szabi (Phrenia) készítette el. Miközben írtam, elképzeltem, hogy egy lélek vagy szellem lebeg a levegőben, mely arról gondoskodik, hogy az embereket emlékeztesse a földi szépségekre. Ettől függetlenül a dalszöveg arról szól, amit a hallgató beleképzel. Számomra akkor igazán értékes egy zeneszám, ha víziókat és képzeteket teremt. Ennek pont az a szépsége, hogy mindenki mást láthat bele ugyanabba az alkotásba.

Tervezel-e valami űbernagyszabásút a közeljövőben?

Nem vagyok valami előre tervezős, viszont szeretnék kiadni még nagyon sok dalt és videót.

De azért még megkérdezem: koncert lesz bármilyen formában?

Amint kijön az egyik új albumom, szeretnék kisebb koncerteket szervezni a környező városokban, falvakban. Barátokkal és vendégzenészekkel. Addig nem tudom, hogy lesz-e koncertem. A saját projekteken kívül időnként a Sequence-ben szoktam basszusgitározni, beugrósként. Van egy időnként összeálló akusztikus bandám is, akikkel kiállításokon szoktunk zenélni. Úgyhogy bármilyen formában és bármikor megtörténhet, hogy koncert lesz.

 Elérhetőségek:

E-mail: marcellroncsak@gmail.com

Youtube - https://www.youtube.com/user/metalzone77
Profile - https://www.facebook.com/marcel.roncak
Twitter - https://twitter.com/marcell_roncsak
Bandcamp - https://marcellroncsak.bandcamp.com/
Soundcloud - https://soundcloud.com/marcell-roncs-k
My band - https://www.facebook.com/theplanetarydivide

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2712566787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása