Rozsdagyár

LABYRINTH ENTRANCE - Monumental Bitterness (2018)

2018. február 03. - Kovenant

le_cover_1.jpg

Van néhány színtér és néhány ott működő lemezkiadó, melyek anyagaiban nem nagyon lehet csalódni (kivételek természetesen itt is akadnak). Pontosan ilyen a lengyel extrém metal szcéna, azon belül a Godz Of War istálló: fogalmam sincs, hogy miért van ez, de a közel negyvenmilliós Lengyelország képes volt arra, ami felé mi még csak a kezdő lépéseket tesszük. A lengyel barátaink egy egészen elképesztően sűrű és a a teremtéskori ősiszapként fortyogó, virulens közeget hoztak létre, melyből aztán egy-két évtized alatt európai, sőt globális nevet és sikereket elérő bandák nőttek ki.

A Labyrinth Entrance debütalbuma január 15-én jelent meg "Monumental Bitterness" címmel: egyszemélyes projekt ez a javából, az ismert recept szerint. A veterán lengyel kult black/death csapat, a Stillborn basszusgitárosa, Hunger kezelt minden hangszert, ő írta az összes dalt az anyagon, azaz itt minden az ő zenei világát tükrözi. A lemez Dante Alighieri XIV. században íródott Isteni színjáték című művének egyes részeit dolgozza fel: a szerzemények cím nélküli dalok (Canto), melyekből a bevezetővel együtt összesen hat sorakozik a korongon negyven percben.

Míg Dante műve három könyvben (Pokol, Purgatórium, Paradicsom) mutatja be a túlvilágot, a lengyel zenekar kizárólag a pokolra koncentrál, ha jól vettem ki a szövegekből (ami nem volt könnyű, mert angol, lengyel és latin részek is szerepelnek a dalokban). Ehhez tökéletesen passzol a black metal, mégpedig annak is a kifejtősebb, összetettebb, kidolgozottabb változata.

Rendkívül érdekes lemez lett ez: az anyag mentes mindenféle avantgárd kísérletezéstől, retro-garázs black metal csörömpöléstől, szimfonikus nagyzolástól, progresszív megközelítéstől, azaz szinte kizárólag a gitárok, a tömény megszólalás, a középtempós építkezés hozza létre ezt a kifejezetten sötét, nyomasztó atmoszférát, melynek még az énekre sem nagyon van szüksége. A hangzás is szép, tiszta, arányos, nyoma sincs semmiféle célzottan underground, koszos megszólalásnak, mégis nagyon egyéni lett az eredmény.

Hunger nem fél végigmenni a black metal teljes eszköztárán: találunk itt post-black metal részeket is (Canto III), melyek azonban kifejezetten tempósan, dinamikusan szólalnak meg, no meg nem fél a dallamokkal, ha kell, szinte power metalt idéző melódiákkal operálni (a tisztán instrumentális Canto II című tételben), de a korong vége felé megérkezik a blastbeates darálásokat sem nélkülöző feketefém. 

Hunger a technikai dolgokban kifejezetten konzervatív, azaz szerény eszközökkel dolgozik: csak néha él olyan dolgokkal, melyek pontosan ezért okoznak meglepetést, mint például a Canto I című szerzeményben a vokoderes énekhang vagy éppen a Canto III-ban a szintetizátor-téma. Mindent az atmoszférateremtésre összpontosít és ebben tökéletes sikert ér el, mert iszonyatosan magába tud szippantani a "Monumental Bitterness": természetesen semmi értelme tételekre bontani az albumot, hanem egyben kell elmerülni benne, mert csak úgy hat.

Gyakran lehet olyan érzetünk, mintha filmzenét hallgatnánk, de aztán mindig érkezik egy-egy váratlan zenei fordulat, mely felrázza a dolgokat, legyen az akár a Canto IV epikus, dallamos kezdőriffje vagy éppen a váratlanul berobbanó kíméletlen blastbeates pusztítás. Az alapvetően rendkívül súlyos, nyomasztó hangulat miatt természetesen nem egy napsütéses nyári délután fog bekúszni a lelki szemeink elé, de a zenei élvezet teljes mértékben biztosított és egy pillanatra sem fogunk unatkozni.

Kifejezetten érdekes és egyedi lett tehát a Labyrinth Entrance bemutatkozása: projektzenekarként minden bizonnyal nem fognak minden félévben újabb kiadványokkal jelentkezni, ráadásul az anyabanda (Stillborn), na meg a mindennapi élet is korlátokat szab Hunger elé, de a kíváncsiságomat sikerült felkeltenie és érdeklődéssel várom, hogy a következő anyagán milyen témát vagy irodalmi művet dolgoz fel. A black metal szerelmeseinek erősen ajánlott korong ez, számomra pedig igen kellemes meglepetés. 

9/10

le_band_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8413628170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása