Rozsdagyár

QUE PASA MIJO - Sivatagi rock különlegesség | Hazai Reménységek #43

2019. március 18. - Felicium

05_3.jpg

Itthon nincs túl sok ismert stoner zenekar, ám ha megfelelően a felszín alá merülünk, akkor igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk. Így van ez a mára már öt éve alapított Que Pasa Mijo esetében, akik a sivatagi rock muzsikát vegyítik saját egyéniségükkel és így kapunk egy alapvetően stoner, de mégis kellően rock n' roll életérzést, mely végtelen energiával párosul.

Mikor, hogyan és hol alakult a zenekar?

A zenekar 2013 decemberében alakult Budapesten, egy legendás zuglói próbateremben az Angol utcában. Akkoriban én az Our Youth-ban doboltam és egy helyen voltunk a Reflected zenekarral, ahol a Benő basszusozott. Havonta lejártak a Csabival jammelgetni, számokat írogatni, de inkább csak a mulatozás ment. Egyszer aztán lekeveredtem, pont akkor, amikor ők is zenélgettek. A dobgép, amit használtak, nagyon zavaró volt, úgyhogy beültem a szerkóm mögé és próbáltam valami értelmeset dobolni nekik.

Olyan jól ment a dolog, hogy kb. 5-6 hónap után már megvoltak az első EP, a “Kiss Me If You Miss Me” dalai. Aztán a Reflected, majd később az Our Youth is pihenőre ment, így egyértelmű volt, hogy közösen akarjuk folytatni a zenélést a QPM-ben.

Milyen stílusban tudnátok magatokat elhelyezni? A stoner rock találó rá?

A fene se tudja… A true arcok biztos azt mondanák, hogy ez nem vegytiszta stoner és ebben igazuk is van. Mi is érezzük, hogy zeneileg inkább hasonlítunk a Helmetre, mint a Kyussra, ez valószínűleg a post punk, hardcore múlt miatt lehet.

De nem is akarunk stílusgyakorlat lenni, ami erre a stoner színtérre amúgy nagyon jellemző. Sokan úgy vannak vele, hogy stonert egyféleképpen lehet játszani, ha nincs benne minimum egy Kyusstól lenyúlt riff, akkor értéktelen. Mi viszont így csináljuk. Ettől függetlenül hívnak minket stoner fesztiválokra, grunge-bulikba és hardcore punk zenekarok is szívesen játszanak velünk. Amúgy azt szoktuk mondani, hogy desert punkot nyomunk és akkor ezzel kezdjen bárki bármit…

Miért ezt a nevet választottátok? Nem éppen egy szokványos név. Spanyol talán?

Si, de ez kifejezetten mexikói szleng, jelentése "mizujs haver?". Kezdetben a magyar nyelvben gondolkodtunk, de az annyira nem volt kifejező számunkra, így alternatív nyelvterületekre vetettünk szemet.
Aztán jött az isteni szikra, egy számban elhangzott hogy "Whatsup Sonny? Que pasa mijo?" és BUMMM ez kell nekünk! Mind jelentése, mind a nyelv olyan volt, hogy kézenfekvő választásnak tűnt.

Érdekes infó, hogy nevünknek köszönhetően sok érdeklődőnk van Dél-Amerikából.

qpm_durer_180922-55.jpgAngolul írtok dalokat. Ennek van különösebb oka? Próbáltátok már magyarul vagy eleve ez volt a cél, hogy angol nyelvű dalok? Esetleg a stílus sajátossága, hogy nem is akartatok anyanyelvre váltani?

Eredetileg magyar nyelven kezdtünk írni szövegeket, de később egyértelmű lett számunkra hogy ehhez a stílushoz sajnos nagyon nem passzol az anyanyelvünk.

Emellett az egész világhoz el akartuk juttatni a számainkat és így csak az angol jöhetett szóba. Pont mostanában feszegettük a kérdéskört megint, hogy meg kellene próbálni pár magyar nyelvű számot is írni, de ez még csak kísérleti fázisban van, próbálkozunk vele. 

Általában miről szólnak a szövegek? Sivatag, csajok, szex, pia és drogok (azaz a jó kis szex-drog-rock 'n roll triumvirátus)? 

A dalszövegeket a Csabi írja alapvetően, de Benő és én is gyakran befolyásoljuk őt, hogy miről is szóljon az adott szám. Ebben amúgy nagyon jók vagyunk, nagyon könnyen tudunk közös nevezőre jutni és rendkívül jól inspiráljuk a másikat. A klipünk forgatókönyve is pár óra alatt már össze is állt. A főszereplő, a drogmámorban úszó sasfejű rocker kalandjait követhetjük, és igyekeztünk belecsempészni a jó öreg stoner kliséket is.

Dalírás jammelõs módszerrel folyik nálatok vagy van ügyeletes dalszerző és szövegíró?

A dalírás a klasszikus jammelős módszerrel történik nálunk is, az viszont szintén jellemző ránk, hogy nem ontjuk magunkból a dalokat. Van olyan, hogy egy számot akár fél évig is csak a próbaterem falai között nyomunk, és csak akkor visszük színpadra, ha már teljesen kiforrta magát és a kisujjunkban van. A 2017-es “Addicted” EP dalai is hosszas munkát igényeltek. Ezért lehet az, hogy ellentétben más zenekarokkal, mi öt év alatt csak 15-20 dalt írtunk és ezek közül van olyan, amit nem is rögzítettünk és nem is nagyon játszottuk élőben. Szeretünk masszív, érett számokkal színpadra állni, ez sokkal magabiztosabbá tesz minket, ez pedig lejön a közönségnek is.

Mik a jövőbeni tervek? Koncertek? Kis vagy nagylemez? Esetleg újabb videoklip?

Komoly terveink vannak a jövőre nézve. Megalapítottuk a QPM Bros. Studios nevü kis kommunát, mely játék- és applikációfejlesztéssel foglalkozik. Hamarosan debütál az első játékunk, mely szorosan kapcsolódik a Que Pasa Mijo zenekarhoz, főszereplője Eddie, akiről a lent látható videoklipünk is szól.

Valamint elkezdtük felépíteni a saját házi stúdiónkat, ahol folyamatosan zajlanak a következő EP munkálatai. Szeretnénk négy számot felvenni és még idén kijönni vele.

Legközelebb március 29.-én fogunk játszani a KVLT–ban a Lanternl és a Hiraeth vendégeként. Igazi sludge/doom/stoner buli lesz! Az esemény linkjét ITT találjátok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8514694020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása