Rozsdagyár

THE DOORS - 10 dal, mely lángra lobbantotta a rockzene világát

2019. július 28. - chris576

the_doors.jpg

A hatvanas évek közepén létrejött formáció fenekestül felforgatta a rockzene világát. Számos botrány övezte koncertjeik pedig szintén hozzájárultak ahhoz, hogy örökre megjegyezzük e nevet: The Doors. A karizmatikus frontember mellé felsorakozott jazz-, valamint blueszenéből táplálkozó hangszeresek által feljátszott örök érvényű mesterművek még mindig lázba hozzák mind a rockzenével csak most ismerkedőket, mind pedig a csapaton szocializálódott idősebb korosztályt.

10. Touch Me

A negyedik nagylemezükön ("The Soft Parade") helyet foglaló dal, a Touch Me kissé szokatlan stílusban íródott, mármint a korábbi albumaikon már megszokott vonalhoz képest. Ezen a lemezen fúvós hangszerekkel színesítve próbáltak egy kis újítást belevinni a dalokba, melyet a fanatikus Doors-rajongók nem vettek jó néven, mindenesetre a színesítés pozitív reakciókat is eredményezett. A Touch Me egy lendületes, életvidám, óriási Doors-sláger lett végül.

9. Five To One

A "Waiting For The Sun" albumon szereplő Five To One egy vad, kemény basszustéma dominálta menetelés, hipnotikus atmoszférája magával rántja az embert a The Doors végtelen univerzumába. A koncertjeiken anno transzjellegű állapotokat idézett elő a közönség körében.

8. Alabama Song (Whiskey Bar)

A The Doors egyik legismertebb slágere az első nagylemezükön megjelent Alabama Song (Whiskey Bar), mely nem saját dal, hanem egy Bertold Brecht/Kurt Weill-szerzemény, ami annak ellenére, hogy a The Doors stílusától eléggé távol álló keringőszerű nóta, mindenképpen sikeresként könyvelhető el.

7. L.A. Woman

Az L.A Woman a hatodik nagylemezük címadó tétele. A banda korábbi rockos, jazzes korszakát itt már felváltotta egy amolyan bluesos megközelítés: ez a korong már nagyrészt a blues jegyében fogant. Az L.A. Woman szintén a zenekar egyik előkelő helyet megillető szerzeménye: a rock and roll és a blues keverékeként aposztrofálható dal felhőtlen játékossága szintén kitörölhetetlen momentum.

6. When The Music's Over

A When The Music's Over a banda második, "Strange Days" című lemezén utolsóként felcsendülő szerzeménye. A dal tizenegy perc hosszú, és kiválóan keveredik benne minden olyan elem, ami a The Doors sajátossága: jazz, blues, rock, egy kis pszichedelia, valamint jammelgetés.

5. The End

A zenekar pszichedelikus, elszállós szerzeménye, a The End a banda első albumának záró tétele. A tizenegy és fél perces dal leginkább arról híresült el, hogy az énekesük, Jim Morrison beleszőtt a dalszövegbe egy trágár sort, ami annak idején óriási botrányokat kavart: TV-fellépéseik alkalmával kötelezték őket a szöveg megváltoztatására, melyet Morrison nem igazán akart betartani, újabb balhékat kiváltva ezáltal.

4. Riders On The Storm

A Riders On The Storm a zenekar könnyedebb, jazzes vonalát erősíti. A banda billentyűse, Ray Manzarek zongorajátéka által elővezetett dal elképesztő zeneiségről tesz tanúbizonyságot: vadabb oldaluk ellensúlyozásaként harmonikus nyugalmat árasztó dal, kiváló relaxáció-forrás. A Riders On The Storm a hatodik és egyben utolsó - Jim Morrisonnal rögzített - nagylemezükön ("L.A. Woman") szerepel.

3. Roadhouse Blues

Az ötödik The Doors nagylemez, a "Morrison Hotel" nyitó tétele, a Roadhouse Blues is a zenekar legismertebb és legtöbbet játszott szerzeményeinek egyike. Ez a dal szintén a keményebb, vadabb oldalát képviseli a The Doors munkásságának. Kiválóan ötvözték amúgy a lágy, jazzes játékosságot a kemény blues-, és rocktémákkal.

2. Break On Through

A Break On Through című daluk, mely szintén a debütalbumukon szerepel, talán a második legismertebb Doors-szám. A dal zsenialitása mellett köszönhető ez még többek között annak is, hogy az 1991-es keltezésű, a zenekarról készült film egyik betétdalaként funkcionál, melyből videoklip is készült a filmből összeollózott jelenetek segítségével. A Break On Through egy energikus, tesztoszteron-cunami, mely valószínűleg örökre beékelődött a The Doors-rajongók szürkeállományába.

1. Light My Fire

A The Doors talán legismertebb és legnagyobb slágere a Light My Fire című dal, mely 1967-ben három hétig vezette a Billboard Hot 100-as listát, és melyet a mai napig előszeretettel játszanak a rádiók. E szerzeményük a bemutatkozó lemezükön kapott helyet, és hossza miatt kissé megnyesve került a rádiókba: az eredeti közel hét percét mindössze három percbe sűrítették. A dal közepén található instrumentális jammelés jellegű betétet vágták ki belőle, így varázsolva potenciális slágerré.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3814983082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sikonda 2019.07.29. 20:27:28

Nem volt rossz végig szemezgetni a Doors életmű válogatott szerzeményeit, de valahogy erőlködöttnek érzem ezt a listát és hát teljesen szubjektív. De azért kösz.

Gazz 2019.07.29. 22:19:25

Morrison mint énekes elég látványosan a végére.

Gazz 2019.07.29. 22:20:10

@Gazz: elég látványosan leépült

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2019.07.30. 10:07:42

Azért a negyedikként említett Riders on The Storm, amellett hogy nagyon jó relaxálós zene, a szövege elég felkavaró, ha valaki figyeli és megérti!

Clavell77 2019.07.30. 10:38:17

Ez egy nagyon szubjektív lista, egy Unknown Soldier pl. nekem hiányzik innen, az egyik legütősebb háborúellenes protest-song volt a maga idejében, egyszerűen eszméletlen k...va jól tolja benne Morrison. A Light My Fire nem az ő szerzeménye egyébként, Robbie Krieger írta a szövegét is, egy idő után Morrison hideglelést kapott tőle, mert a közönség állandóan ezt várta. Az L.A Woman az első albumuk utáni legjobb lett, úgy gondolom. Közel harminc éve hallgatom őket, nagyon egyedi és egyszerű stílusban zenéltek. Basszusgitárost nem is használtak, Manzareknek volt egy basszus billentyűsora, ez hozta a mélyet bele. A People are Strange-t is hozzá lehetne tenni a listához, a szövege igencsak elgondolkoztató ennek is, azt olvastam, hogy Jim egy letargikus hangulatú sétája közben írta az egészet.

Néhány forrást megérdemel a zenekar és főleg Morrison, mivel szerintem ő "vitte el" a zenekart a hátán, nem véletlen, hogy halála utána a Doors két középszerű albumot ért még meg, aztán annyi lett; pedig Ray, John és Robbie is kiváló zenészek voltak, de a szikra már hiányzott.....

Ez a könyv elképesztően részletes és tényszerű: moly.hu/konyvek/stephen-davis-jim-morrison-elete-halala-legendaja

Illetve ez régebben jelent meg: moly.hu/konyvek/gobolyos-n-laszlo-az-ajtokon-innen-es-tul

gabroca 2019.08.02. 09:06:42

Zseniális zene....tehetséges banda volt
süti beállítások módosítása