Rozsdagyár

TOP10 - Rockzenészek a Gibson SG bűvöletében

2019. augusztus 10. - chris576

4fcbd90f-b784-4223-b885-94496d61e799.png

A Gibson cég SG modellje, mely több különböző szériában is képviselteti magát a piacon, rendkívül kelendő és népszerű a rockzenészek körében. Jöjjön hát tíz gitáros, akik csak és kizárólag vagy csak alkalmanként, de használják ezt a hangszert.

1. Angus Youngangus.jpg

Az AC/DC gitárosának, Angus Youngnak az iskolás egyenruha mellett a Gibson SG a második legfőbb ismertetőjele, mondhatni afféle védjegye. Noha nem vagyok egy nagy Angus-szakértő, de kizártnak tartom, hogy más típusú gitárokat is használna. Angus és a testvére, Malcolm 1973-ban alapították meg az AC/DC-t: Angus azóta is fáradhatatlanul ontja magából az egyszerű, de nagyszerű gitárriffeket, ám Malcolm sajnos már nincs köztünk: 2017-ben hunyt el, hosszan tartó betegség után. 

2. Tony Iommi59008914_766751153741884_8832279706519732224_n.jpg

Tony Iommi szintén az SG egyik legismertebb felhasználója: már a Black Sabbath indulása óta a kedvenc gitártípusának számít. Elvétve azért megfordul a kezében egy-két másik típus is, illetve nem csak a Gibson-cég által készített SG-gitárokat használ, hanem más márkanevek által fémjelzett SG-modelleket is. Tony az egyik legelismertebb riffmester a rockszíntéren, a Black Sabbath alapítója, vezetője, és az egyetlen olyan tag a bandában, aki sosem hagyta el a süllyedő hajót, egészen a zenekar 2017-es feloszlásáig kitartott. Jelenleg a Black Sabbath 1995-ös "Forbidden" című albumának újrakeverésén, illetve újrakiadásán ügyködik.

3. Robby Kriegerrobby_krieger_1968.jpg

A The Doors gitárosa, Robby Krieger a Gibson Les Paul és az SG-modelleket is egyaránt kedveli. Mondhatni felváltva használta, illetve használja mind a mai napig ezeket a típusokat. A The Doors énekese, Jim Morrison halála után még két nagylemezt adott ki a zenekar, majd végleg eltűnt a süllyesztőben a pótolhatatlan frontember elvesztése miatt. Ám a 73 éves gitáros a mai napig is aktívan zenél, koncertezik. 

4. Szigeti Ferencszigeti_ferenc_1.jpg

Hogy hazai pályán is megpendítsük az SG húrjait, mindenképpen meg kell említenünk Szigeti Ferencet, a Karthago gitárosát. Ő is leginkább ezt a modellt használja, kivéve, amikor nem. Ferenc a zenélés mellett produceri és lemezkiadói tevékenységet is folytat, illetve folytatott. Az ő nevéhez fűződik a Zebra kiadó is, melyet később a PolyGram vásárolt fel. A Hungaroton kiadó igazgatójaként, illetve a Mahasz főtitkáraként is dolgozott korábban. 

5. Radics Béla20190606radics-bela.jpg

Az egyszerűen csak magyar Jimi Hendrixként emlegetett Radics Béla, a Tűzkerék és a Taurus zenekarok gitárosa egykoron hazánk legkedveltebb zenésze volt, kiváló bluesgitáros, aki szintén a Gibson legendás hathúrosát nyűtte. Jimi Hendrix után szabadon ő is gitározott többek között a fogával, valamint előszeretettel játszott feldolgozásokat a mestertől. 1982. október 18-án hunyt el 36 évesen. Kivételes tehetsége eredményeként azóta ő is példaképpé vált számos hazai gitáros számára.

6. Mick Taylorrobert_contactsheet-1024x729.jpg

A Rolling Stones egykori gitárosa, Mick Taylor is azok közé tartozik, akik felváltva pengetik hol a Les Paul, hol pedig az SG-modelleket. Bár a fotókon többnyire a Les Paul hathúrosával feszít, azért az SG is feltűnik itt-ott koncertfelvételeken, valamint fotókon egyaránt. Mick 1967-1969-ig a John Mayall's Bluesbreaker soraiban játszott, majd 1969-ben csatlakozott a Rolling Stones-hoz, a tragikus körülmények közt elhunyt Brian Jones helyét átvéve. De nem sokáig volt a Stones gitárosa: 1974-ben szétváltak útjaik. 

7. Tom Pettyresize_of_tom-petty-live-aug-2017-billboard-1548.jpg

Tom Petty amolyan gitárarzenált felvonultató zenészként a Gibson SG-modellt több ízben is használta anno. 1976-tól a Tom Petty And The Heartbreakers elnevezésű saját zenekarában játszott, majd 1988-ban létrehozott egy úgynevezett szupergrupot Roy Orbison, George Harison, Bob Dylan, valamint Jeff Lynne társaságában, mellyel két stúdiólemezt adtak ki. Tom Petty 2017. október 2-án, 66 évesen hunyt el.

8. Slashresize_of_a3rcfe8ciaaffip.jpg

Slash, a Guns 'N Roses gitárosa bár nem ezt a típust favorizálja, hanem a Les Pault, a koncerteken azért előkapja kétnyakú Gibson SG-modelljét a Knockin' On Heaven's Door című dal előadása közben. A cilinderes gitáros jelenleg az újjáalakult Guns 'N Roses sorait erősíti, de emellett szólókarrierjét is tovább egyengeti. Slash-t napjaink egyik utolsó gitárhőseként tartják számon.

9. Jimmy Pagejimmy-page-solo-on-sg.jpg

Ugyanezt a megoldást mint Slash, Jimmy Page is alkalmazza a Led Zeppelinből: többnyire a Les Paulját használja, de koncerteken, amikor a Stairway To Heaven című dal következik, természetesen rendre előkerül a kétnyakú SG, és azon adja elő ezt a csodálatos szerzeményt. Jimmy Page a Led Zeppelin gitárosaként vált világhírűvé, a banda feloszlása után (1980) szólóban folytatta zenei karrierjét, később több különböző projektben is közreműködött (The Firm, Coverdale/Page, Page/Plant).

10. Jimi Hendrixjimi-gibson-sg.jpg

Utolsóként jöjjön egy olyan gitárhős, akiről csak kevesen tudják, hogy Gibson SG-t is használt: ő nem más, mint Jimi Hendrix. Balkezes volt, akárcsak Tony Iommi. Sajnos tragikusan fiatalon távozott az élők sorából, a "huszonhetesek klubját" erősítve ezzel (abban az időben több rockzenész is 27 évesen hunyt el). Flying V gitárokon is zúzott, de a Fender Stratocaster volt az ő végjegye, de erről majd egy másik posztban ...

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2815003098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2019.08.11. 20:39:30

@Gaspen: Jaja, ilyen erővel Eric Clapton, George Harrison is ott lehetne a listán.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2019.08.12. 00:16:27

"Jöjjön hát tíz gitáros, akik csak és kizárólag vagy csak alkalmanként, de használják ezt a hangszert."
Magyarán igazából bárki felkerülhet a listára, aki mondjuk 1-nel többször (csak az alkalmanként miatt) használta színpadon.

"Black Sabbath alapítója, vezetője, és az egyetlen olyan tag a bandában, aki sosem hagyta el a süllyedő hajót, egészen a zenekar 2017-es feloszlásáig kitartott."
Ez így nem teljesen igaz, már a klasszikus alapító négyes játszott együtt, 68-tol, de meg Earth néven (szóval oké nem a Sabbathból lépett ki), amikor kb 1 hónapra elszippantotta őt a Jethro Till, csak aztán Iommi rájött, hogy az nem olyan baráti társaság, mint a saját bandája, inkább egy munkahely, meg ugye kisèrletezgetni sem nagyon lehet, úgyhogy visszament 2 koncert után.

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2019.08.12. 10:14:42

Tony Iommi nagyon régóta nem Gibson gitárokon játszik, itt részletesen leírtam, mit használ.
aktivgitar.hu/gitar_barkacsolas/a-metal-atyja-es-gitarjai/

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2019.08.12. 12:45:53

Egyébként még említésre méltó lett volna, talán jobban is, mint itt néhány név:
Derek Trucks, egy kiváló blues-slide gitáros
Frank Zappa (gondolom, többet nem kell mondani)
süti beállítások módosítása