Rozsdagyár

I. ORSZÁGOS LOVECRAFT TALÁLKOZÓ - Cthulhu élt, Cthulhu él, Cthulhu élni fog!

2019. szeptember 18. - Kovenant

lovecraft.jpg

2019. október 19-én kerül megrendezésre Budapesten az I. Országos H. P. Lovecraft Találkozó a Három Holló Kávéházban 10:30 órai kezdettel a Magyar H. P. Lovecraft Társaság szervezésében. Magazinunk is jelentkezett már egy cikkel ITT, melyben összegyűjtöttük a lovecraftiánus metalbandákat, szóval akit érdekel az amerikai író munkássága, annak ott a helye!

Az OHPLT az első olyan magyarországi egész napos rendezvényt, mely kizárólag H. P. Lovecraft irodalmi örökségével és művészetével, a weird irodalommal foglalkozik. Közel egy évnyi előkészítés és szervezés eredményeként, hat darab szakmai előadásból, kettő darab kulturális műsorból, egy kiállításból és egy izgalmas nyereményjátékból – HPL ToTó – áll a programlista.

A Magyar H. P. Lovecraft Társaság célja a néhai amerikai író, Howard Phillips Lovecraft munkásságának és életének megismertetése, népszerűsítése, terjesztése, magyar nyelvre fordított és a még lefordítatlan műveinek nyilvántartása. A Társaság ezt annak érdekében teszi, hogy a magyar köztudatban letisztult és reális kép alakuljon ki az író személyiségéről, életéről, irodalmi és szakmai munkásságáról, a világirodalomban betöltött pozíciójáról.

A Társaság célja továbbá, hogy hiteles forrást szolgáltasson azok számára, akik meg kívánják ismerni az írót és munkásságát. Ez magába foglalja H. P. Lovecraft prózai írásait, költeményeit, esszéit, levelezését, valamint más, kortárs írókkal közös vagy saját név alatt (kollaboráció), illetőleg önállóan, de álnév alatt publikált, vagy meg nem jelentett munkáit.

A program

Minden előadás körülbelül 40 percig fog tartani, az előadások közt 10 perc szünetet tartunk. Az ebédszünetet 12:30-tól 13:30-ig fog tartani, illetve lesz egy további 30 perces szünet 16:30-tól.

A rendezvény házigazdája: Sütő Fanni

  • 10:30 – 11:00 Megnyitó: Tomasics József elnök
  • 11:00 – 11:40 Előadás: Somogyi Gábor és Tomasics József
    • A magyarországi lovecraftiánus magazinkiadás 2019-ben / Közel négy éve jelent meg az Azilum magazin, majd a Black Aether magazin elő lapszáma. Az elmúlt időszakban mind a két kiadvány jelentős változáson esett át, melynek folyamatát és okait mutatja be a két főszerkesztő.
  • 11:50 – 12:30 Előadás – Pető Zoltán
    • Az univerzum mitologikus szemlélete – Lovecraft és Clark Ashton Smith művészete / Az előadás bemutatja, miként alakult H. P. Lovecraft és Clark Ashton Smith barátsága és milyen kapcsolat alakult ki közöttük irodalmi vonatkozásban. Továbbá kitér művészetük közös és eltérő vonásaira, beillesztve azt az amerikai horrorirodalom és általában a rémtörténet angolszász hagyományába, kimutatva azt a hatást, amit egymásra gyakoroltak. Végül pedig bemutatja Lord Dunsany milyen hatást gyakorolt a két szerzőre.
  • 12:30 – 13:30 Ebédszünet
  • 13:30 – 14:10 Előadás – Dr. Szabó István Zoltán
    • Lovecraft a hazai oktatásban / Az előadás Lovecraft művészetének reprezentációjára koncentrál a hazai felsőoktatásban, illetve – egy gondolatkísérlet erejéig – azon is elgondolkodik, hogyan és milyen körülmények között profitálhatna a közoktatás a lovecrafti horrorból. Ez még sokkal durvább, mint amilyennek leírva tűnik. Végül pedig egy teljességre nem törekvő áttekintést kaphat a hallgatóság arról, hogy milyen Lovecraft szövegeire koncentráló kutatási projektek működnek a hazai egyetemeken.
  • 14:20 – 15:00 Előadás – Kornya Zsolt
    • Hamarosan…
  • 15:10 – 15:50 Előadás – Farkas Balázs
    • Az őrület mechanikái – Lovecrafti kozmicizmus videojátékokban / Lovecraft világa és az általa megalapozott kozmikus horror a videojátékokban is egyre népszerűbb témaválasztás. De vajon melyek azok a játékmechanikai eszközök, amelyek a legalkalmasabbak ezt a fajta atmoszférát átadni? Az előadás az elmúlt három évtized kiemelkedő horrorjátékait vizsgálja ebből a szempontból.
  • 16:00 – 16:30 Kulturális műsor – Széldárda
    • A Széldárda zenekar irodalmi estje / Válogatás H. P. Lovecraft és más weird költők verseiből. A versmondók előadása mellett megzenésített versek is elhangzanak egyedi hangszerelésben. Előadók: Osváth Georgina, Osváth Gábor, Fűri Rajmund és Tóth Sándor Péter.
  • 16:30 – 17:00 Szünet
  • 17:00 – 17:30 Kvízjáték, HPL totó
  • 17:30 – 18:10 Előadás – Harpgándi Mátyás
    • Kozmikus magány vs Csupacsáp – Lovecraft értelmezések az asztali szerepjátékok világában / HPL műveinek közkinccsé válásával, illetve a zombiláz kifulladásával a populárissá vált geek kultúra trend-ranglistáján dobogós helyre küzdötte fel magát a Cthulhu-mítosz. A plüssCthulhuk és havonta bejelentett Kickstarter játékok tömegén túl a zugokban is hasonló termékenységet találhatunk: az elmúlt öt évben több Lovecraft inspirálta asztali szerepjáték látott napvilágot, mint az a Call of Cthulhu RPG 1981-es megjelenése óta eltelt három évtizedben összesen. Előadásában Harpgándi Mátyás a játékok bemutatásán túl arra is keresi a választ, dizájnjuk miként tükrözi a különféle Lovecraft értelmezéseket.
  • 18:10 – 18:30 Kvízjáték eredményhirdetés, nyeremények átadása
  • 18:40 – 19:20 Előadás – Molnár András
    • Hatásszorongáson innen és túl: Poe befolyása Lovecraft munkásságára / Jól ismert tény, hogy Poe meghatározó befolyást gyakorolt Lovecraft prózájára; ezt a tényt nemcsak Poe műveinek átütő ereje igazolja, hanem az is, hogy húsz év telt el, mire Lovecraft új, hasonlóan jelentős példaképre talált Lord Dunsany személyében. Az előadás célja az irodalomtudomány újabb eredményeinek fényében bemutassa – Lovecraft személyes nyilatkozatain és a két író műveinek tartalmi-hangulati párhuzamain túl – a két író világának összefüggéseit.
  • 19:30 – 20:00/20:15 Koncert – Renner Péter (Nameless City)
    • Nameless City Live / Zenei utazás a Lovecraft történetei által ihletett Downtempo és Psyethno elektronikus világába. Előadó: Renner Péter
  • 20:15 Lezárás, elköszönés

Bár a konferencia 20:15-kor véget ér, ne siess haza, maradj még velünk a Három Hollóban, hiszen egészen éjfélig lehetőség lesz még a kötetlen beszélgetésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6115116392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása