Rozsdagyár

TOP10 - A legjobb filmes metaldalok

2019. október 13. - Kovenant

3_4.jpg

A '80-as/'90-es években készült horror-, sci-fi és akciófilmek kedvelt húzása volt, hogy egy-egy jól ismert rock- vagy metalbanda a stúdió vagy a rendező felkérésére írt külön egy-egy kislemezdalt: optimális esetben ez nyertes szituáció volt mindkét fél számára, hiszen külön marketingkampány nélkül is megtámogatta egymást a népszerű zenekar és az általában A-listás filmsztárokkal telepakolt mozi.

Ezek a dalok aztán vagy rendre felkerültek az együttes soron következő lemezére vagy a saját filmzenealbum részeként jelentek meg. A stílus harminc évvel ezelőtti csúcskorszaka így sorra termelte ki a slágerlistákra is gyakran beköltöző nótákat, melyek első pár traktusáról ma is azonnal beugorhatnak a szóban forgó filmek.

Összeállításunkban világhírű metalbandák ikonikus dalait válogattuk össze, ám akad köztük néhány érdekesség is. A bevezetőben leírt kölcsönös siker néha nem működött: remek szerzemények kerültek a pénztáraknál azonnal hatalmasat bukó filmekbe, de olyan együttes is akad itt, mely tulajdonképpen a filmbeli szereplésének köszönheti fősodorbeli áttörését.

10. AC/DC - Who Made Who (Maximum Overdrive, 1986)

acdc_1986.jpg

A nyolcvanas évek közepére az amerikai horroríró, Stephen King és a brit-ausztrál hard rock banda, az AC/DC karrierjének teljesen ellentétes szakaszához érkezett. Míg King sikert sikerre halmozott és a világ talán legolvasottabb szerzőjévé vált, Hollywood pedig sorban állt, hogy minél több regényét filmesíthesse meg (igaz, változó színvonalon), az AC/DC lejtmenetbe került és csökkenő lemezeladásokkal kellett szembesülnie. 1985-ös "Fly On The Wall" című albuma, melyen először ütötte a bőröket a fiatal angol dobos, Simon Wright, rendesen beleállt a földbe és talán ez a korong jelentette a zenekar pályájának legalját.

Stephen King óriási AC/DC- és rockrajongóként kereste meg a bandát, hogy készítse el az egyik novellájából 1986-ban forgatott Maximum Overdrive című horrorkomédiája főcímdalát, melyben a Föld összes gépe és berendezése életre kel és öntudatra ébred, miután egy üstökös csóvájába kerül. Az Emilio Estevez főszereplésével készült film totális bukás lett, azonban a három új számot (a címadót és két instrumentális tételt), illetve hat korábbi slágert tartalmazó korong váratlanul berobbant a listákra és tulajdonképpen vissza is rakta a zenei térképre az AC/DC-t. 

9. DOKKEN - Dream Warriors (A Nightmare On Elm Street 3, 1987)

dokken_1987.jpg

A '80-as évek egyik legkirályabb glam metal zenekara, a Don Dokken énekes és George Lynch gitáros állandó párharcával jellemzett Dokken a Freddy Krueger főszereplésével készült horrorfilm-sorozat, a Nightmare On Elm Street harmadik részére kapott felkérést, hogy megírja annak főcímdalát. Ez olyannyira bejött, hogy a zenekar talán legnagyobb sikerét pont ezzel a szerzeményével szerezte és a nóta felkerült a csapat 1987-es "Back For The Attack" című stúdióalbumára is.

8. GUNS N' ROSES - You Could Be Mine (Terminator 2, 1991)

guns_n_roses_1991.jpg

Bár a You Could Be Mine tényleg olyan, mintha kifejezetten a Terminator 2 részére íródott volna, ez valójában nem igaz: James Cameron rendező utólagosan vette észre, hogy a filmben több rejtett utalás is szerepel az akkor pályája csúcsán lévő bandára (a T-800-as modell egy doboznyi rózsából veszi ki fegyverét, illetve John Connor haverja L.A. Guns pólóban virít a vásznon). Így őket kérte fel, hogy engedélyezzék a nóta felhasználását, mely olyannyira jól sikerült, hogy a Guns N' Roses egyik legnagyobb slágere, az MTV-n vetésforgóban játszott ikonikus klip és hatalmas filmsiker kerekedett ki a dologból. 

7. MOTÖRHEAD - Hellraiser (Hellraiser III, 1992)

motorhead_1992.jpg

A Hellraiser című dalt Ozzy Osbourne, Zakk Wylde gitáros és Lemmy írta és Ozzy 1991-es "No More Tears" című albumán szerepelt eredetileg. A Clive Barker angol horrorszerző fejéből kipattant nyolcvanas évekbeli kultikus Pokolkeltő-sorozat harmadik része 1992-ben került a mozikba alaposan megváltozott megközelítéssel. Míg az első két rész kifejezetten avantgárd és abszurd atmoszférájú volt, a Pokol a Földön már inkább szórakoztató céllal készült és kicsit tinihorror jellegű lett. 

A dal címéből adódóan logikus módon lett a film főcímzenéje, de immár a Motörhead előadásában. A nóta 1992-ben rákerült a brit csapat "March Ör Die" sorlemezére is, a klipet pedig, melyben Lemmy és Pinhead, a sorozat főgonosza pókerezik egymással, maga Clive Barker rendezte.

6. MEGADETH - Angry Again (Last Action Hero, 1993)

megadeth_1994.jpg

Arnold Schwarzenegger a világegyetem legnagyobb és legjobban fizetett filmsztárja volt a Terminator második részét követően, aki - úgy tűnt - egyszerűen nem tud hibázni. Az osztrák testépítőből kulturális jelenség lett (mint tudjuk, a pályája során később Kalifornia állam kétszeres kormányzója is volt republikánus színekben) és minden számítás szerint az 1993-as, óriási költségvetéssel megtámogatott Az utolsó akcióhősnek is bombasikerré kellett volna válnia. Hát, nem lett az.

Bár mára kultfilm lett belőle, a film hatalmasat zakózott a pénztáraknál: világszinten mindösszesen százharmincmillió dollár bevételt hozott, ami bizony a gyártási és marketing költségek fedezetére sem volt elég. A filmzenealbum azonban szenzációs és tulajdonképpen összeállításunkban az összes dal felkerülhetett volna róla. 

A népszerűsége csúcsán álló amerikai thrashbanda, a Dave Mustaine vezette Megadeth 1992-es lemeze, a "Countdown To Extinction" nagyot robbant szerte a világon és a csapat kereskedelmileg is elérte azt a sikert, melyet már régen megérdemelt volna. Az Angry Again eredetileg erre a korongra került volna fel, de végül a film egyik legismertebb slágerévé vált, majd a csapat 1995-ös válogatáskorongjára is felrakták. A dalszöveg világosan mutatja meg Mustaine frusztrációját saját magával, a rockiparral, zenekari társaival, a kiadóval, a menedzsmenttel és úgy általában a világgal szemben. A nóta Grammy-díj jelölést is kapott a legjobb metalprodukció kategóriában, de végül vesztett Ozzy I Don't Want To Change The World című klasszikusával szemben.

5. AC/DC - Big Gun (Last Action Hero, 1993)

acdc_1994.jpg

Kevesen gondolták volna, hogy a nyolcvanas évek közepének karriergödrét követően az AC/DC főnixként éled újjá és az 1990-es "The Razors Edge" újra a nemzetközi szupersztár-státuszba röpíti a bandát. A Thunderstruck, a Moneytalks és az Are You Ready világslágerek lettek (még a diszkókban is rendre játszották akkoriban, gondoljunk csak bele), így Az utolsó akcióhős esetében nem is volt kérdés, hogy az AC/DC is felkérést kap egy dedikált dal megírására.

A banda akkoriban éppen befejezte monstre világ körüli turnéját (az 1992-es dupla koncertalbum, a "Live" és a Live At Donnington koncertfilm talán minden idők legjobb élő felvételei), így szépen belefért az idejükbe egy külön szerzemény elkészítése. Ez lett a Big Gun, mely a kopasz walesi dobos, Chris Slade hattyúdala is lett végül, mivel az 1995-ös "Ballbreaker" korongra visszatért az együttes fekete báránya, Phil Rudd, aki még 1983-ban távozott drogproblémái és személyes konfliktusai miatt. A nóta és a Schwarzenegger szereplésével súlyosbított klip persze óriási siker lett: a Big Gun végül a 2009-es ritkasággyűjteményen ("Backtracks") kapott helyet.

 

4. PANTERA - The Badge (The Crow, 1994)

pantera_1994.jpg

Az 1994-es A hollót James O'Barr képregénye alapján Alex Proyas rendezte és amiatt vált kultuszfilmmé, hogy Brandon Lee (Bruce Lee fia), aki a film főszereplőjét, egy meggyilkolt, majd a halálból visszatérő és bosszút álló fiatal rockzenészt alakít, a forgatás során, a film befejezését megelőzően nyolc nappal egy forgatási balesetben életét vesztette.  

A film filmzenéje az összeállításunkban szereplők között az egyik legjobb: The Cure, Stone Temple Pilots, Helmet, Rollins Band, Pantera, Nine Inch Nails, Rage Against The Machines, azaz a kilencvenes évek első felének feltörekvő, újgenerációs metalbandái mind részt vettek a munkálatokban. A Pantera 1994-ben adta ki "Far Beyond Driven" című albumát és a zenekar talán itt volt kereskedelmi sikereinek csúcsán, melyet követően a különböző függőségek, a csapaton belüli feszültségek már szétrobbantották a bandát. A korong bónusztétele a The Badge volt, melyet eredetileg az amerikai punkcsapat, a Posion Idea szerzett: végül ez a tétel lett a film főcímzenéje.

3. RAMMSTEIN - Rammstein (Lost Highway, 1997)

rammstein_1997.jpg

A legenda szerint a feltörekvő német indusztriális metalbanda, a Rammstein megküldte 1995-ös debütalbumát ("Herzeleid") David Lynch amerikai filmrendezőnek, aki nem sokat foglalkozott a dologgal, azonban amikor az 1997-es Útvesztőben című egzisztenciális horrorfilmjéhez keresett forgatási helyszíneket, a kocsijában menet közben meghallgatta a lemezt és kapásból be is ugrott neki, hogy melyik jelenetben melyik nótát használhatná.

Ahogy maga a mozi, az azt kísérő filmzenealbum is zseniális: David Bowie, Trent Reznor, Nine Inch Nails, Rammstein, Marilyn Manson, Lou Reed és természetesen az elmaradhatatlan Angelo Badalamenti, Lynch állandó zeneszerzője is szerepel az anyagon. Végül a németek két dala (Rammstein, Heirate Mich) kapott helyet a filmben, mégpedig két olyan kulcsjelenetben, melyet aki látott, nem fog elfelejteni soha.

2. METALLICA - I Disappear (Mission Impossible 2, 2000)

metallica_2000.jpg

Tom Cruise 2000-es akciófilmje, a John Woo által rendezett Mission Impossible 2 egy igencsak felejthető és giccses mozi, azonban a filmzenealbum nagyon is korrekt és remekül reprezentálja az ezredforduló amerikai rockfelhozatalát (Foo Fighters, Limp Bizkit, Rob Zombie, Godsmack, Chris Cornell, Buckcherry). Azonban a Metallica kislemezdala, az I Disappear több szempontból is vízválasztó lett a zenekar szempontjából.

A nóta munkálatai során a Metallica arról értesült, hogy több amerikai rádióállomás már játssza is annak előzetes demóverzióját. Több napos kutatómunka után sikerült visszanyomozniuk, hogy a kiszivárogtató a Napster, egy akkoriban még ismeretlen fájlcserélő szolgáltatás egyik felhasználója. A banda döbbenten észlelte, hogy teljes diszkográfiájuk ott csücsül a Napster hálózatán: innentől a sztori ismert. A Metallica beperelte a szolgáltatót és egyben úttörőjévé vált a szerzői jogi harcnak is. A bíróság végül a zenekar javára döntött, a Napster pedig 2002-ben be is csődölt. 

A dal egyben Jason Newsted basszusgitáros utolsó stúdiófelvétele is lett, mert 2001-ben a zenész egészségügyi és személyes okokra hivatkozva kilépett a csapatból. A Metallica pedig kvázi összeomlott és csak hosszas útkeresés és csoportterápia után tudott visszakapaszkodni a csúcsra. 

1. Slipknot - My Plague (Resident Evil, 2002)

slipknot_2002.jpg

Sokan a Slipknot csúcsteljesítményének második soralbumukat, a 2001-es "Iowa" korongot tartják, mely a zenekar legsötétebb, leghosszabb és legkeményebb anyaga is. Mivel a metal társműfajai a sci-fi, a fantasy és a horror, a videojátékból komplett filmsorozattá váló Resident Evil rendezője, Paul Anderson jó ötletnek tartotta megkérni a bandát, hogy a My Plague című zúzásuk szerepelhessen a franchise nyitó részében.

Terry Date producer újrakeverte a dalt és a kislemezverzió fel is került a filmzene-albumra, mely valóságos nu metal kvintesszencia: Rammstein, Static-X, Slipknot, Marilyn Manson, Mudwayne, Fear Factory és Coal Chamber szerzemények sorakoznak itt, tökéletesen bemutatva egy mára már a múlt ködébe vesző korszak zenéjét. A Resident Evil sorozat pedig még öt folytatást ért meg, az utolsó 2016-ban került a vászonra.  

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5615219424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.10.13. 14:43:11

Ez a slipknot valami ultramega szar.
No, a második helyen lévő talicska szám is mehet le a klotyón...

]{udarauszkasz 2019.10.13. 14:57:56

Gunnerek Terminator dala ma is fut nalam neha. A hollo zenejebol Brandon Lee szoloja jott be legjobban.

gabest1 2019.10.13. 14:59:09

Flash! A-aaaaaaaaaaah!

Spambella 2019.10.13. 15:07:39

@inkábbkeddenvásárolj: Mátrix nem csak RATM féle Wake up, hanem Rammstein: Du hast, Ministry: Bad blood is említésre méltó.

Spambella 2019.10.13. 15:11:14

@]{udarauszkasz: Nekem néha a Rollins band : Ghost rider kerül néha elő a holló zenéjéből :)

Pöff 2019.10.13. 15:53:24

Hát elég gyenge felhozatal lett
Csak amit ismerek és bitang jobb mint a felsoroltak nagy része:
Matrix (final) - Wake Up (Rage Against the Machine)
Dragula (Hot Rod Herman Mix) Rob Zombie
Marilyn Manson - Rock Is Dead
"Calm Like a Bomb" by Rage Against the Machine
"Sleeping Awake" by P.O.D.
"Reload" by Rob Zombie

Slepy 2019.10.13. 15:59:29

xXx
Rammstein: Feuer Frei!

Fülig José 2019.10.13. 16:01:26

tök rossz fele jár a poster:
minden idők legjobb betétdalai a Judgment night c. fosban vannak. de tényleg! amilyen szar a film, olyan jók a zenék.
rákeres, meghallgat.
javaslom a címadó dalt ill. az Another body murdered c. sanzont.
komolyzene kedvelőknek a "Destroyer" fog biztosan tetszeni.
hajrá
;-)

goes 2019.10.13. 16:04:05

Judgement night? A film kurva szar, de azok a zenék a mai napig megállják a helyüket.

Fülig José 2019.10.13. 16:06:40

@Fülig José: hopp, elbaxtam... disorder lesz az.
@goes: asse tudom miről szól.

Visceroid 2019.10.13. 16:22:36

@gabest1: A Queen az mennyire metál? Egyébként akkor már Hegylakó.

gabest1 2019.10.13. 16:31:42

@Visceroid: Youtube-on mindent legalább 1.75x sebességen nézek.

Dorsz 2019.10.13. 16:37:10

Korn a "Tomb Raider"hez.

]{udarauszkasz 2019.10.13. 16:46:29

@Visceroid: nekem a hegylakobol a New York New York Freddy Mercury modra, mikozben Kurgan a kezeben logatja a kormanykereket kifele az ablakon:D Mindent visz az a zene.

zoenova 2019.10.13. 17:45:07

a slipknot solvay firth a boys-hoz megbassza mindet, a buzi hajlakkmetál nyivákolás meg a köcsögöké lehet

efi 2019.10.13. 18:03:27

Terminátor2: hogy mi vaaan ? A rendező saját maga nem tudta, hogy mit rendezett bele a filmbe és utána tette hozzá a dalt is? Addig mi szólt ott ?

CCnick 2019.10.13. 18:41:24

@Visceroid: Akik megírták 74-ben a "Stone Cold Crazy"-t azok bármilyen metállistára felkerülhetnek. Filmügyben tényleg a Highlander passzolna ide, a "Princes of The Universe" valami zseniális. Meg persze a "Who wants to live forever" csak az nem zségitáros.

CCnick 2019.10.13. 18:42:28

@efi: "Addig mi szólt ott ?" Pl valami más? Tudod a filmek hogy készülnek?

Bala_7 2019.10.13. 19:30:31

Klasszikus olasz zombifilm, Demons, a Fast As Shark-ra hentelik a démonokat a moziban egy krosszmotorról :) A legnagyobb !! :)

Dezső Lukács 2019.10.13. 19:56:29

Hát egy kicsit hiabyoktam a Demons filmzenéket ,pl Saxon Every body up stb...de nem ismerted a filmet ??

forter 2019.10.13. 20:27:41

a Matrixon volt a Deftones My own summerje is, attól akkor lefostam a bokám, és évekig a kedvenceim lettek.
aztán persze elmúlt... :(

efi 2019.10.13. 20:36:52

@CCnick:
Hát nem úgy, hogy szólnak az egyik főszereplőnek, hogy GnR pólót vegyen fel, aztán 3 hónap múlva rácsodálkoznak, hogy jé GnR póló van rajta, dobjuk ki a már fél éve felvett dalbetétet a jelenetnél és tegyünk be mást. Lehetőleg olyat, aminek a videóklipjében meg bevágások vannak a filmből, holott nem is tudták, hogy majd őket választjuk.

Blindmouse 2019.10.14. 00:15:19

Hát azért nem mindegy nekem hogy a filmben szól-e a dal, vagy "csak" a végefőcím.

Amúgy ha így nézzük:
Twister - Van Halen -Humans Being?
Highlander 2 - Lou Gramm Band - One Dream?
Robocop 2 - Babylon A.D. -Kid goes wild?
Iron Eagle - King Cobra - Iron Eagle (a film alapból fullon van rock soundtrckkel)?
Wraith - az EGÉSZ OST anyag?
Commando - Power Station - We Fight for Love? (bár ez határeset mert annyira nem metál)
Transformers - The Used - Pretty Handsome Awkward?
De ha már szóba lett a 'deth válogatáslemez (Ami Hidden Treasures címmel hever a CD tart oszlopban amúgy ezer éve a szobában) hozva akkor:
Bill &Ted's Bogus Journey - Megadeth - Go to Hell? (ami űberjó dal..)
Beavis & Butthead Experience - Megadeth - 99 Ways to Die? (ami szintén űberjó..)

Elsőre ezek jutottak eszembe..

CCnick 2019.10.14. 00:16:19

@efi: Nincs a főszereplőn GnR póló, a haverján van L.A.Guns (ez egy másik zenekar) póló.

"dobjuk ki a már fél éve felvett dalbetétet a jelenetnél" Hát ja ilyen monstre vállalkozás, mint egy audiotrack lecserélése egy jelenetben még soha nem fodult elő a filmtörténetben szóval már ez kizárttá tenné a sztorit. Mindemellett nem tudom, szerepelt valahol a dal a filmben a stáblistán kívül?

Az ugye megvan, hogy a klipet a film promojának csinálták, szóval nem igazán értem ezzel mit akart a költő mondani.

Blindmouse 2019.10.14. 00:34:11

@CCnick: ja a csávónak több köze van a metalhoz mint Edward Furlongnak. veres kölyök a Bad 4 Good nevű gyerekmetalbanda énekese volt ha jólemlékszem. :D

devilstrueface 2019.10.14. 00:56:26

a lista fele az nem is metál.

nem akartam először a szokásos kiegészítéses okoskodást, de hát bevillant az egyetlen: CANNIBAL CORPSE az Ace Venturában :D

@zoenova: neked pedig nagyon igazad van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.14. 02:14:41

Interjú a vámpírral - GNR Spagetti album egyik dala, nem jut eszembe, melyik...
Mátrix 1 végén a RATM: Wake Up, egyszerűen atom megsemmisítő volt hallgatni a mozi száz-pont-egyes hangrendszerén.Bele döngölt a földbe.
Illetve egészében a Mátrix 1 komplett soundtrackja.Van annyira kurvajó, mint a Hollóé.És a Queen dalok is királyak.

2019.10.14. 12:21:16

A zseniális Judgement Night mellett nálam az örök rock/metal filmzene győztes a Spawn, amiben agyroppantó fícsöringok voltak, az egész album egy kincs.

Metálvörös 2019.10.14. 15:30:10

A Hegylakó nekem is nagyon hiányzik innen. Esetleg még picit a Final Countdown, bár az valóban távolabb áll a metáltól. (A szerző védelmében: egy 10-es listával maximum a készítője ért egyet 100%-ban)

Blindmouse 2019.10.14. 19:48:59

Jaa mégegy:

Surrogates - Breaking Benjamin - I Will Not Bow

CCnick 2019.10.15. 18:34:20

@efi: Kösz. Na ezt kb 15mp volt cserélni amikor jött az ötlet a páros reklámozásra

gigabursch 2019.10.16. 07:52:14

@efi:
A rendezői változatban meg megy belőle vagy 3 perc is...

Mercédesz Márton 2020.05.05. 08:29:59

Queen of the damned-A film maga nem nagy szám,viszont kiváló zenék vannak benne.De számtalan jó film kimaradt kiválóbb zenékkel ,mint a fent említettek némelyike....

ZorPrime 2021.02.15. 16:21:57

Hiányolom a Cannibal Corpse örök klasszikus Hammer Smashed Face c. opuszát az Ace Venturából :)
süti beállítások módosítása