Rozsdagyár

NORDKVÄDE - Visdom & Makt (2019)

2019. december 03. - chris576

096469.jpg

Old school black metal Skandináviából. Ugye mily meglepő párosítás? Az északi fekete fém oly természetes jelenség ott, mint mondjuk hazánkban a bor. Viszont mindkét esetben fontos, hogy az a bizonyos termék minőségi legyen, különben csak rossz színben tünteti fel az előállító országot.

A 2017-ben alakult kéttagú formáció (Marcus Frisk - gitárok, Olle Olsson - ének) régisulis black metalt játszik, és hát nem keltik rossz hírét Svédországnak, de a zenei sajtó sem tőlük lesz hangos, az egyszer biztos (ez a kulcspozíció továbbra is megmarad az Abbának, még így is, hogy már rég feloszlottak). A zenekar igazán ráérzett erre a vonalra: a számaik hallgathatóak, nem az az első benyomása az embernek, hogy hú ba..meg, ezt inkább hagyjuk.

Egyszerű, de megnyerő riffek, többnyire középtempós vagy annál egy picivel gyorsabb reszelések, valamint szélvészgyors témák is megjelennek a lemezen. Klisés borító, átlagos hangzás, negyven perc játékidő, kilenc tétel. A "Visdom & Makt" a Nordkväde debütalbuma, annak viszont tökéletes (főleg annak fényében, hogy viszonylag friss formáció; nem igazán volt még idejük rendesen összekovácsolódni).

Az ének tökéletesen pozicionált: nincs annyira előtérben, nem bántja az ember fülét. A reszelős gitártémák, a középsúlyú riffek, valamint a jéghideg nordikus atmoszféra teljességgel vállalható, persze nem mindegy hol és mikor vesszük elő. A svéd blackerek valószínűleg dobgépet használtak a lemezfelvétel során, de ez abszolút nem szembetűnő, sőt: nekem fel sem tűnt volna, csak miután a zenekari tagok egyike sem játszik ütőhangszereken, és vendégzenész sincs feltüntetve a kísérő szövegben, így hát kikövetkeztettem (miután kikerült a kritika, a zenekar jelezte, hogy nincs igazam, mert session dobos volt, hehe).

Aki csak most ismerkedik a black metal műfajjal, annak tökéletes választás lehet a "Visdom & Makt". Egyrészt, mert nem egy velejéig szélsőséges extrém black metal anyag, másrészt pedig az átlagot megugró produktum. A régi klasszikus black bandák debütlemezei semmivel sem jobbak ennél az albumnál. Nyilván a stílusirányzat sokat módosult az évek során, fejlődött, színesebbé vált. Vannak viszont olyanok, akiknek tökéletesen megfelelnek a régi nagyok által lefektetett zenei alapok, és erről az ösvényről eszük ágában sincs letérni.

A nyitó tétel (Kyla) talán az album egyik legkönnyebben emészthető darabja: középtempós menetelés, jó riffek alkotják a dalt. Az Eldregn gyorsabb fokozatba kapcsol; egyszerű, de pofás (már-már thrash-be hajló) riffekkel bombáznak minket. A Runor Ska Ristas (Igen) is hasonló felépítésű, de itt nem a riffeké a főszerep, hanem a melodikus gitártémákra helyezik a hangsúlyt. A Vandringsfärd tempója már visszafogottabb; ismét az egyszerűbb riffek által megidézett atmoszféra kúszik előtérbe.

Az Allfader igazi fagyos hangulatot varázsol a meleg nappalinkba, a Troll egy kalapálós ütemre íródott reszelős darab. A népzene is felüti a fejét a Höstens Dimma című számban, valamint az ezt követő Ljusetben szintén: ez az instrumentális szerzemény teljes egészében a folk-rock jegyében fogant. Az utolsóként felcsendülő När Ljuset Brunnit Ut az előzőekben bejáratott atmoszférával, illetve nívóval zárja a lemezt.

Korrekt bemutatkozó album lett a "Visdom & Makt", mely 2019. szeptember 28-án jelent meg a Naturmacht Productions gondozásában. Az anyag rengeteg különböző formátumban megjelent: CD, digipak CD, kazetta, vinyl, illetve digitálisan letölthető változatban is.

8,5/10

157875.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7515337052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása