Rozsdagyár

LIBERAL YOUTH - Interjú Bercivel

2019. december 21. - chris576

21753441_1575649842495204_9116962675563545689_o.jpg

A Savaria Colonia Hardcore-mozgalom fő mozgatórugójával (a Liberal Youth énekesével), Bercivel beszélgettünk.

A Liberal Youth története egészen a kilencvenes évek közepéig nyúlik vissza. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Mi minden történt veletek az elmúlt huszonöt év alatt?

Húúúú... 25 évet foglaljak valahogy össze? Az első demók idején több énekesváltás is volt, aztán "97-re megszilárdult felállással készült el a "Korlát nélkül"-kazi. Az ez utáni években együtt turnézott a Colonia-hármas, a  Liberal Youth, a Social Free Face és a United Side. 2001-ben a zenekar tulajdonképpen feloszlott; páran csináltak egy másik zenekart, mely nem volt hosszú életű. 2003 elején Sas úgy gondolta, hogy ideje lenne feltámasztani a Liberalt; a tagság volt SFF-, United Side- és Légkalapács-tagokból állt. Fel is vettünk rögtön egy EP-t - ezt házilag írott cédéken osztogattuk a koncerteken - és elég jó volt a fogadtatása, ezért nekiálltunk az első Liberal Youth-albumnak, melyet 2005-ben sikerült is felvenni és a Scampkid Records-nak köszönhetően CD-n is kijött. Isa (Speak up!, Zsibbadás, wroongg!, Kristályvonat) érkezett második gitárosnak, közben pedig Kiskei helyére Szivacs (SFA, Aljas Indokból, DSAW) érkezett a dobos posztra.

Viszonylag sok idő telt el a következő, "Mindenki nézi, senki se látja" című EP-ig, ezután szinte mindenki a Liberal melletti zenekaraira koncentrált, de közben már Lukival (Suicide Pride, Bandanas) a doboknál elkezdtük az "Eddig minden rendben" című EP számait írni, melyet fel is vettünk - plusz egy Trottel-feldolgozást -, ebből két verzió készült. A "Zsarnok" címmel megjelent verzión Asztalos Ildi (Trottel, The Snobs,Ran) szerepel vendégénekesként, amiért nem lehetünk elég hálásak! A Trottel a magyar punk egyik fontos zenekara volt a '80-as évek végén, így szerettünk volna tisztelegni előttük; pár helyen már elmondtam, de életem első punkkoncertje egy Trottel/Rés/AMD-buli volt. Szóval nekem különösen fontos és örömteli volt, hogy ezt így sikerült megcsinálnunk Ildivel. Mostanság tervezzük elővenni a félig-meddig kész, porosodó számokat és nekiállunk az új anyag megírásának.

Magyarországon a kilencvenes évek második felében pezsgett igazán a hardcore-színtér. Ti hogy látjátok a műfaj jelenlegi helyzetét?

A hardcore/punk jól van, nincsenek annyian a koncerteken, mint a '90-es években vagy akár a 2000-es években, de ez a műfaj sosem erről szólt. Rengeteg nagyon jó zenekar van és szerencsére az underground műfaj különböző zenekarai sokkal jobban összetartanak, mint eddig bármikor a poszt-punktól a grindcore-ig.

A Savaria Colonia Hardcore, mint gyűjtőfogalom, mely zenekarokat tömöríti jelenleg magában?

A Social Free Face és a Liberal Youth mellett vannak fiatalabb zenekarok, akik a szombathelyi hardcore/punk színtérhez tartoznak; a Zsibbadás, az Önkiirtás, a GipsySS, a Kristályvonat - ha nem is konkrétan SCHC zenekarnak nevezik magukat - közel állnak hozzánk: segítjük egymást, közös próbahelyünk van, és nem utolsósorban vannak tagsági átfedések is.

Meglátásom szerint a Liberal Youth az underground-mozgalmon belül is a legföldalattibb zenekarok egyike. Nagyon keveset hallani felőletek, a streaming-szolgáltatók felületein sem vagytok jelen. Miért?

Ha a Spotify és társaikra gondolsz, ez tudatos. Egyedül a Bandcamp-et használjuk a streaming-oldalak közül.

A straight edge és a vegán életérzés is szerves része a hardcore-mozgalomnak. Ti hogy viszonyultok ezekhez a dolgokhoz?

A Liberal Youth nem straight edge, és nem is vegán zenekar. Én straight edge vagyok több mint húsz éve, bár inkább úgy mondanám, hogy követem a straight edge alapelveit. Vegánnak ugyan nem mondanám magam, de igyekszem a lehető legkevésbé eltérni a vegán életmódtól.

A dalszövegeitek erősen társadalom- és hatalom-kritikusak. Akár globálisan, akár a hazai helyzetet tekintve, most aztán van miből építkezni e téren...

Szerintünk ez természetes, a punk vagy hardcore/punk lételeme a társadalomkritika, ez minidig az SCHC része volt. Számomra nem igazán elfogadható ez a "bulizzunk és ne politizáljunk" hozzáállás a punkban. Sajnos mindig van mit kritizálni, de ugyanakkor mindig vannak ügyek is, amik mellé oda lehet állni és támogatni, képviselni. Engem speciel pont ez fogott meg ebben a zenei szubkultúrában, szóval ha elengedjük ezt az oldalát, pont a lényege vész el.

Milyen zenék pörögnek nálatok mostanában? A régi nagy kedvencek mellé beférkőztek-e újabb hatások?

Rengeteg jó banda van manapság is; a dolog annyival nehezebb, hogy az internetnek hála töménytelen mennyiségű lemezhez férünk hozzá, sokkal több zenét kell meghallgatni, hogy megtaláljuk a mai jó bandákat. A magyar színtér pedig iszonyú jó most; szinte minden stílusban van legalább egy király banda: GipsySS, Hexa, Testrablók, Skizo, Crippled Fox, Bicska, Padkarosda, Touch... és így tovább. A külföldiek közül most ezeket hallgatom: Chew, Sect Mark, Chain Cult, Lurk és itt is lehetne folytatni a sort még sokáig.

Mi mindent terveztek a közeljövőben?

A terv az, amit már fentebb említettem: van jó pár szám, ezeket tervezzük elővenni, át- vagy újraírjuk őket és tavasszal jó lenne felvenni pár új számot, a koncertezés meg megy tovább. Ja, és hogy maradunk az underground undergoundja! 

Köszi az interjút!

Berci, mi is köszönjük!

74230402_2658035704256607_5856210959185477632_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6415361348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása