Rozsdagyár

REGARDE LES HOMMES TOMBER - Ascension (2020)

2020. március 14. - chris576

970733.jpg

Regarde Les Hommes Tomber - a 2011-ben létrejött post-black metal zenekar egy francia film címéből kölcsönözte a nevét. 2013-ban jelent meg a csapat nevét viselő debütalbum, majd ezt követően egy EP 2014-ben ("Sampler MMXIV") és a második nagylemez 2015-ben ("Exile"). A szóban forgó "Ascension" pedig a harmadik stúdióanyaguk.

Jómagam azokat a black metal bandákat részesítem előnyben, melyeknek a kompozíciói pozitív energiával töltenek fel, nem pedig azokat, akik lehúznak a mélybe az éjsötét, depresszív és szuicid hangulatú szerzeményeikkel. Természetesen a felsorolt jelzők mindegyike a műfaj sajátossága, de ez nem törvényszerű.

Szeretem, amikor egy súlyos és sötét extrém metal zenekar az alagút végén pislákoló fény felé próbál terelni, nem pedig a vonat kereke alá. Nos, a Regarde Les Hommes Tomber inkább az utóbbi kategória, legalábbis a saját érzékelő receptoraim szerint: depresszió, világfájdalom, apokaliptikus hangulat telepedett rám, amikor végigpörgettem az új korongjukat. És ez nekem már nem igazán imponál, hogy szépen fejezzem ki magam.

Erre még rátesz egy lapáttal a lemezen szereplő dalok egyszerűsége, ötlettelensége, egyhangúsága. Ez egyáltalán nem rosszmájúság, hisz itt cseng még a fülemben a Necrowretch, a Dark Fortress, a Tombs vagy éppen az Earth Rot új anyaga, és mindezekhez mérten mondom ezt. Többször nekirugaszkodtam a korongnak, de egyszer sem sikerült elkapni a fonalat. Kis túlzással pedig azt kell mondjam, hogy egy-két szerzeményt leszámítva végig azzal az érzéssel küszködtem, mintha ugyanazt a dalt hallanám újra és újra.

A későbbiekben persze minimálisan még változhat a véleményem; például az új Dark Fortress is most ért be nálam istenigazából, de a kritika írásakor sem volt homlokegyenest más a véleményem. Ezért is írtam azt, hogy minimálisan. Ám az "Ascension" megítélésében plusz-mínusz fél vagy egy egész pont nem oszt, nem szoroz, ugyanis az már nem fogja a mérleg nyelvét olyannyira átbillenteni, hogy az számottevően megnövelje a lemez hallgatási esélyeit.

A New Order jól indít, de sajnos hamar ellaposodik és túl is van nyújtva kissé. A The Regenade Son sem egy rövid darab és hasonlóan semmitmondó, mint az előző. A számomra leginkább zavaró tényező az énekes világfájdalmának az interpretálása. Nekem ez nagyon nem fekszik, sajnos. A The Crowning már egy fokkal jobb dal, mint az előzőek, de ez sem lesz a kedvencem. A Stellar Cross kissé visszafogottabb darab, a záró Au Bord Du Gouffre pedig ismét visszakanyarodik a lemez első felének irányvonalához.

A Regarde Les Hommes Tomber harmadik nagylemeze, az "Ascension" 2020. február 28-án jelent meg a Season Of Mist kiadó gondozásában. Őszintén szólva hallottam már ettől sokkal jobb és izgalmasabb black metal anyagokat is. Azoknak ajánlom, akik kimondottan a szuicid hangulatvilágú black metalt kedvelik. Én nem kimondottan.

7/10

321833.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3315520162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása