Rozsdagyár

ARA - Jurisprudence (2020)

2020. június 06. - chris576

425287.jpg

Mostanában úgy osztogatom a kilenc és tíz pontokat, mint valami irgalmas szamaritánus vagy mi. Reméltem, végre belefutok valami borzadályba, amit majd jól lehúzhatok, ezáltal igazolva ennek ellenkezőjét. Erre ismét szembe jön velem egy kiváló promóanyag…

A 2012-ben alakult Wisconsin állambeli Ara (James Becker - basszusgitár/ének, Adam Bujny - ének, Jerry Hauppa - gitár, Erik Stenglein - dobok) a technikás death metal egyik ígéretes zászlóvivője, akik egy EP-t ("The Blessed Sleep" - 2012) és egy nagylemezt ("Devourer Of Worlds" - 2014) követően 2020. május 15-én dobták piacra legújabb korongjukat "Jurisprudence" címmel.

A technikás death metalt játszó zenekarok alapvetően két csoportra oszthatóak: vannak azok, akik a hangszeres tudásukat tulajdonképpen öncélúan kamatoztatják és amolyan oktató jellegű hanghordozókat szabadítanak a világra (nyilván az efféle megmozdulásoknak is megvan a maga rajongótábora). Aztán a másik oldalon a kreatív, progresszív megközelítésű, kissé barátságosabb vonalon alkotó formációk tevékenykednek.

Az Ara az utóbbi tábort erősíti, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy első hallásra rögzülnek bennünk az információk és azonnal a rajongójukká válunk. Alapos koncentrációt igénylő, fajsúlyos, tömény muzsika ez, de idővel azért megtérül a ráfordított idő. Nem az a fajta fejrázós, riffcentrikus metal, melyre szívesen bulizik az ember. Én fejhallgatóval vágtam neki az ismerkedésnek, másoknak is csak ezt tudom ajánlani, mert így jön át a legjobban az anyag.

Egyébként a progresszív jelző jobban illik a bandára, mint a technikás, mert a kompozícióik komoly, sokszínű és előremutató irányultságúak. A szerzemények komorságát még inkább kihangsúlyozó lemezborító Eliran Kantor keze munkáját dicséri, akinek a Sodom, az Iced Earth és a Testament egyes albumborítóit is köszönhetjük.

A korong komoly, nehezen emészthető tartalma nem fogja elhozni a bandának a világhírt, de az underground vonalon minden bizonnyal tekintélyes pozíció illeti meg majd őket. Az új album dalait egyenként meg sem próbálom kielemezni, maradjunk annyiban, hogy rengeteg finomság, ötlethalmaz, harmónia vagy éppen brutalitás fogalmazódik meg bennük. Nekem nagyon tetszik, de ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, még sokszor át kell nyálazzam.

Az Ara második soralbuma, a "Jurisprudence" elsősorban a progresszív metalt kedvelők számára ajánlott, akik az egyszerűbb, szellősebb death metalt szeretik, azok nem biztos, hogy könnyedén összebarátkoznak majd vele. Nagyon jó anyag, de a maximális pontszámot nem adom meg rá, mert hangulatfüggő; képtelen lennék akármikor elővenni és végigpörgetni, annyira komor és letaglózó.

9/10

285919.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3015745952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása