Rozsdagyár

BLACK SABBATH - A zenekar összes stúdiólemeze 2. rész

2020. július 20. - chris576

jcqqf8xk6fxwnh7rcdmmze.jpg

A nemrégiben útjára indított sorozat második felvonása a Black Sabbath nyolcvanas években megjelent lemezeit hivatott bemutatni. Ez az évtized sikerekkel és kudarcokkal egyaránt kikövezett időszak volt a zenekarvezető, Tony Iommi életében, aki időközben magára maradt és folyamatos küzdelem kíséretében próbálta meg életben tartani a Black Sabbath nevet.

Heaven And Hell (1980)heaven_and_hell_album_cover.jpg

A zenekar életében egy új korszak kezdődött, új énekessel, módosult zenei irányvonallal és szövegvilággal. A Rainbow-ból érkezett Ronnie James Dio homokegyenest más karakterű énekes, mint Ozzy Osbourne volt, vele új erőre kapott a Black Sabbath, visszakapta egykori dicsfényét. A Dio-éra első nagylemeze, a "Heaven And Hell" legalább akkora klasszikusnak számít, mint az Ozzyval készült debütalbum. A lemezen szereplő minden egyes dal telitalálat, kiváló a hangzása, a lemezborító is tetszetős (végre). A lemezeladási mutató és a turné látogatottsága is rendkívüli módon megugrott.

Mob Rules (1981)mobrules.jpg

A következő, "Mob Rules" című albumuk már egy enyhén kísérletezőbb irányt vett, de szigorúan az előző lemez nyomvonalán haladva. Minőségileg nagyjából azonos a két produktum, az új énekessel együtt érkezett lelkesedés itt még hasonlóképpen érvényesül, de nem sokkal később az őstagok és a két újonnan érkezett zenész (időközben Vinny Appice váltotta fel Bill Ward dobost) között sajnos komoly nézeteltérések merültek fel (melyet közel egy évtizeddel később sikerült csak tisztázniuk egy újraegyesülés során; sajnos az még ennél is rövidebb ideig tartott), ami újabb tagcseréket, illetve iránymódosítást idézett elő.

Born Again (1983)resize_of_r-4469072-1365751557-8375_jpeg.jpg

A zenekarnak Ian Gillant javasolta a frontemberi posztra Don Arden, a zenekar menedzsere. Ian végül be is került a bandába és vele készült el a "Born Again" című lemez. A Black Sabbathba időközben visszatért dobos, Bill Ward a stúdiófelvételek után ismét kikerült a bandából, helyét Bev Bevan vette át. A koncerteken a Deep Purple egyik legnagyobb klasszikusát, a Smoke On The Water című dalt is rendszeresen eljátszották, nem csoda, hogy egyesek elkezdték a bandát Black Purple-nek csúfolni. A "Born Again" az előző lemezhez képest ismét más vizekre evezett, ennek ellenére erős, minőségi dalok alkotják. A borítót sokan kritizálták annak idején (többek között maga Ian Gillan is); véleményem szerint jól sikerült, mutatós.

Seventh Star (1986)81dnrm90j_l_ac_sl1425.jpg

A Black Sabbath újból mélypontra került; egyedül Tony Iommi maradt meg az eredeti felállásból. Eddig is ő volt a húzóerő, a kapitány, innentől viszont már végérvényesen zenekarvezető lett, a Black Sabbath főnöke, a név tulajdonosa. Újabb énekeskeresési fázis következik: első körben Ron Keel, Michael Bolton és David Donato kerül meghallgatásra, de egyikük sem válik be. Majd jön Jeff Fenholt, aki szintén nem a megfelelő személy a frontemberi posztra. Iommi következő kiszemeltje Glenn Hughes, aki végre bevált és vele készült el a "Seventh Star" című album, melyet Iommi saját neve alatt szeretett volna megjelenteni, de a kiadó keresztülhúzta a számításait. A dobok mögé Eric Singer ült be, a basszusgitárt Dave Spitz kezelte. A lemezbemutató körút során Glenn Hughes ital- és drogproblémái miatt kikerült a zenekarból. Az albumon szereplő dalok ismét más képet festenek le, mint az előző korongon: a blues és a hard rock keverékei.

The Eternal Idol (1987)eternalidol.jpg

Glenn helyét Ray Gillan vette át, aki végignyomta bandával a "Seventh Star"-turné még hátralévő állomásait, majd vele kezdődtek el a következő lemez munkálatai. Sajnos ő sem vált be, Tony Martin váltotta fel, aki viszont ezzel együtt öt Black Sabbath-lemezen is énekelt. A "The Eternal Idol" albumon Eric Singer dobolt és Bob Daisley basszusgitározott. Tony Martin jó választás volt, zseniális énekes. A lemezborítón egy Rodin-szobor látható, a dalok elsőrangúak. A Black Sabbath a folyamatos tagcserék ellenére kezd visszatérni a helyes ösvényre, végre találtak egy énekest, aki nem lép le vagy éppen nem rúgják ki egyetlen lemezfelvétel után. Iommi és Martin marad, a többi tag viszont távozik.

Headless Cross (1989)headlesscross.jpg

A dobos posztra Cozy Powell érkezett. Megkezdődtek a "Headless Cross" lemez munkálatai, a stúdióban Laurence Cottle session-basszusgitáros játszott a bandával, aki a jazz vonaláról érkezett. A lemez kiválóan sikerült, a Sabs-rajongók hatalmas kedvencévé vált. A koncertekre viszont keresniük kellett egy állandó tagot, akit Neil Murray személyében meg is találtak. A felállás ezáltal stabilizálódott, minden tekintetben ismét bivaly erőssé vált a Black Sabbath. Sikeresen zárták az évtizedet, a következőt pedig ismét egy fantasztikus albummal nyitották. De erről majd a következő részben.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2316037070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2020.07.21. 14:33:41

A Dio albumok jók, a Born Again még elmegy, de a többi... Borzasztóan sablonos hard rock / AOR témák. Nincs egy figyelemre méltó szám, amire az ember felkapja a fejét - kivéve ha retro 80-as évek AOR / kommersz hard rock rajongó. Tony Martinnak van egy kis hangja, oké. De mint színpadi ember, a lehangoló középszerűség mintapéldája. Én csak a posztban leírt első három tételt tudom jó szívvel ajánlani.

Gyingizik 2020.07.21. 15:22:59

Az első 3 bemutatott album teljesen rendben van, különösen a 2 Dio album, de a többi... Borzasztó, AOR-os pop-hardrockos ömlengés, Tony Martinnak van ugyan egy kis hangja de egyénisége semmi, ez a éneklésében színpadi munkájában (annak hiányában) meg is látszik. Nincs egy emlékezetes refrén, téma, hiába technikás, ha elindul egy prog-metálos téma, átvált valami pocsék filmzenés témába. Gondolom valami "rádióbarát" pénztermelő muzsikát akartak összeütni, így a jellegtelenség mocsarába kerültek.

Gyingizik 2020.07.21. 15:23:40

ööö bocs 2x írtam meg, úgy láttam az első hsz-em elszállt.
süti beállítások módosítása