Rozsdagyár

TOP10 - Videoklipek, melyek bizonyítják, hogy a metalzenészeknek is van humorérzéke

2020. október 11. - Chloroform Girl

immortal_lol.jpg

Most már megállíthatatlanul itt van az ősz, nincs több kifogás, ködösek a reggelek, borúsak a nappalok, csúszósak az utak: a hidegfronttól nem csak a szoba sarkában tárolt gitár húrjai, de bizony az emberek is hajlamosak lehangolódni. És bár több ezer morcosan néző, feketébe öltözött együttesfotó próbálja az ellenkezőjét bizonyítani: mi, metalrajongók bizony szeretjük a nevetést és a vidámságot.

Persze, kedvenc műfajunk hajlamos komor témákat feszegetni, kedveljük a sötét dalszövegeket, a durva riffeket, az ijesztő hörgéseket és hangeffekteket, tehát van mire alapozni a sztereotípiákat. Azonban igenis mi is tudunk szórakozni, mi is szeretjük a vicceket, és, most kapaszkodjon mindenki, némelyikünk még a színes ruhákat sem veti meg! Bár a felszín fekete, tüskés és csúnyán néz, nem kell nagyon mélyre ásni ahhoz, hogy rájöjjünk, bizony a kőkemény műfajoknak is van humorérzéke. Nem is akármilyen! Bizonyára mindenkinek megvan az a pár videó, mely mindig jókedvre deríti, ha rossz napja van, szerepeljen rajta akár önfeledten úszkáló vidrakölyök, magas fűben játszó kiskutyák, csobogó patak mellett gitározó, búgó hangú amorózó vagy lombos erdőben peckesen sétáló black metal banda. Nincs ez máshogy az én esetemen sem; hadd mutassam be azokat a videoklipeket, amik az én arcomra varázsolnak mosolyt, akármilyen levert is vagyok. A magazin tematikáját tekintve most szigorúan a metalzenei kisfilmeket veszem górcső alá, pancsoló törpesünikről talán majd máskor értekezem.

1. RAMMSTEIN – Mein Land (2011)

Hawaii ingben táncoló Rammstein-tagok, fűszoknya, szörfdeszka, indusztriális metal: a Jonas Åkerlund rendezte videoklip kielégíti mind a pirotechnika, mind a Beach Boys esztétikájának rajongóit. A karót nyeltebb rajongók sem maradnak hoppon, mert a videó végére azért bekerült némi klasszikus arcfestéses-olajfoltos-lángoló gitáros (nem a magazin, a hangszer) rammsteinkedés is.

2. ESKIMO CALLBOY – Hypa Hypa (2020)

Még hogy a németeknek nincs humorérzéke! A retro-vonalon maradva azonban az ötvenes helyett a nyolcvanas évek divatját megidézve térjünk át a Castrop-Rauxelben alakult Eskimo Callboy legújabb, pofátlanul fülbemászó slágerére. Neonfények, baszdmeg-frizura, kamionsofőr-bajszok, europop és hörgés; a trancecore banda nem csak elképesztően szórakoztató, de ha az ember el tud vonatkoztatni egy pillanatra az agyat kiégető látványvilágtól, akkor rájön, hogy nagyon technikás is. Kattintani csak óvatosan, a dallamtapadás garantált!

3TWELVE FOOT NINJA – One Hand Killing (2016)

A fúziós metal ausztrál mesterei nem csak a mélyre hangolt basszusgitárral, de a humorral is profin bánnak. Djent cápás gitáron, abszurd poénok, mindeközben pedig az egyik legizgalmasabb műfajkeverék muzsikál, melyet az elmúlt pár évben hallhattunk.

4. BELZEBUBS – Cathedral Of Nothing (2019)

Black metal még sosem volt ilyen aranyos; a rajzolt bandatagok alapból olyan fricskát adnak a magát véresen komolyan vevő stílusnak, hogy még az egyébként gyönyörűen meganimált videoklipben elrejtett humorbonbonok nélkül is szórakoztató lenne. Ráadásul hiába mókás maga a látvány, a Belzebubs nagyon is komolyan vette a zeneszerzést, amiről ITT be is számoltunk legújabb albumukkal kapcsolatban.

5. OKILLY-DOKILLY – White Wine Spritzer (2016)

A Simpson család még sosem volt ennyire hardcore; ha valaki arra vágyik, hogy nem egy, hanem négy Ned Flanders üvöltözzön vele, vágjon hozzá borosüvegeket vagy verje bucira, az haladéktalanul indítsa el a White Wine Spritzer videoklipjét, ugyanis az amerikai Okilly-Dokilly ennek a karakternek szentelte karrierjét.

6. URATSAKIDOGI – Black Hop II (2017)

Black metal, kínai piacos melegítők, hip-hop, zord orosz erdők, Adidas-csíkos Brooklyn-kályha; nagyjából így lehet a legegyszerűbben leírni az orosz Uratsakidogi munkásságát. Meglepően jól működő fúzió, az angol feliratnak köszönhetően nem csak oroszul beszélő hallgatók számára is érthető, humoros dalszöveg, károgás, és kitűnő flow: újabb fülbe ragadós darabbal van dolgunk.

7. HENTAI CORPORATION - Equilibristic Brides (2013)

A lista egyik legerősebb darabja. Nem tudom, a cseh thrash-rock’n’roll csoportosulás tagjai milyen tudatmódosító hatása alatt álmodták meg az Equilibristic Brides klipjét, de nagyon hálás vagyok nekik érte. Valahányszor fura videót kapok valakitől, ezt szoktam nekik visszaküldeni, és akkor rögtön tudják, hogy engem nem lehet sokkolni. Figyelem, a kisfilm explicit meztelenséget, vért, agressziót és hódokat tartalmaz! Én szóltam!

8. RIVERS OF NIHIL – Where Owls Know My Name (2018)

A Rivers Of Nihil tízből tizes death metalt játszik - erről ITT értekeztünk. Nem az a könnyed hangvételű zene, éppen ezért tartom nagyon szórakoztatónak a Where Owls Know My Name videóját; a banda indokolatlanul hetvenes évekbeli ruhákba bújtatva zúz, a megfelelő effektekkel, fényekkel megkísérve, és lehet, hogy nekem túlérzékeny a humorom, de minden alkalommal hangosan felröhögök, amikor emberünk tűzveszélyes pofaszakállal, de egy death metal dobos beleélésével rázza a tamburint a kamera előtt.

9. BLACK SATANS – Satan Of Hell (2015)

Zavarba ejtően sokára koppant, hogy a Finnországból származó, eredeti norvég black metalt játszó Black Satans valójában paródia; a produkciós értéke megfelel az átlagos norvég black metalénak (kaputelefonnal felvett vokál, dobok helyett egy centrifugába rakott sóderes vödör, ismerjük), az ikonográfia stimmel, a manírok úgyszintén; talán a hógolyózós rész magasságában jöttem rá, hogy a srácok sem veszik komolyan a dolgot. Nem akartam paródiát felvenni a listára, de a Satan Of Hell hangzása és képi világa olyannyira megtévesztően közel áll a magukat komolyan vevő feketefém bandákéhoz, hogy itt a helye.

10. IMMORTAL – Call Of The Wintermoon (1992)

A mai napig nem tudom eldönteni, hogy az Immortal komolyan gondolta-e ezt a videoklipet: afelé hajlok, hogy nem, de végtelenül hálás vagyok nekik, hogy leforgatták. A videokazetta szalagjának minden centimétere aranyat ér, melyre ezt a filmtörténeti mérföldkövet rögzítették. Nem tudom, létezik-e olyasvalaki, aki szerint a boszorkánysüveg, illetve a fák mögül kibukkanó, zordan néző arcok ijesztőek, számomra inkább a 47. számú Szent László Király cserkészcsapat farsangi számháborúját idézi a pálos kolostor romjainál, de ez a tény a videó élvezhetőségéből semennyit sem von le. Esszét lehetne írni eme csodálatos három perc minden egyes képkockájáról, Oscar-díjat érdemel a rendező, az operatőr, a kosztüm, a sminkes, a koreográfus, és az összes szereplő egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4216235534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása