Rozsdagyár

BUTCHERS - EP-premier: Füst, tűzvész, romok ...

2020. december 17. - Kovenant

butchers_2.JPG

Korábban már írtunk róla, hogy huszonöt év után aktivizálta magát a korai magyar thrash metal underground egyik legizgalmasabb bandája, a Butchers. Most végre megjelent a visszatérő EP is "Füst, tűzvész, romok..." címmel és a zenekar néhány gondolatát meg is osztotta velünk az újjáalakulás alkalmával.

A Butchers 1988 – 1995 között volt aktív trash metal csapat a hazai hadszíntéren. Ezen idő alatt négy demónk jelent meg. Kizárólag saját szerzeményeket rögzítettünk, magyar nyelvű szövegekkel. 1989-től rendszeresen koncerteztünk, eleinte a régióban, majd kis idő elteltével országos szinten. Minden fontosabb hazai metalfesztiválon felléptünk, akkoriban komolyan tolták ezeket az amatőr zenei fesztiválokat. Pécsett a Nevelési Központban volt a „törzshelyünk”, ott havi/kéthavi rendszerességgel játszottunk.

1990-ben másodikok lettünk az AORTA országos versenyen, ahol rádió felvételi lehetőséget (3 dal) nyertünk és meghívást kaptunk a tokaji rocktáborba (Szigeti Feri rendezésében éveken át tartó nívós zenei tábor sorozat). Itt aztán három éven keresztül jelen voltunk (az akkor szintén pályakezdő Sing-Singgel, Ladánybenével, az akkor még más néven futó Hooligans-szel) különböző díjakat nyertünk, közönségsikereket arattunk.

A magyar rádió hat dalunkat rögzítette, melyek ilyen/olyan minőségben különféle válogatáskiadványokon jelentek meg. Nagy fájdalmunkra igazi lemezt azonban sajnos sosem sikerült kiadnunk. A Nagy Feró által fémjelzett Garázs című rádióműsorban sokáig mentek a dalaink, Garázs válogatáskazettákon is kiadtak bennünket, de aztán ez is véget ért. Egyetem, munka, családalapítások miatti elköltözések, illetve a metaléra ’95-ben már érezhető lanyhulása miatt aztán fel is adtuk, és abbahagytuk a közös zenélést. Mígnem 2020-ban, 25 év elteltével reaktiváltuk az együttest. A zenélés nagyon hiányzott, egyre többet nosztalgiáztunk a régi szép időkről, szabadidőnk és kapacitásunk is jóval több lett … 

Az újraindulásban Dernanecz Zsolt dobos és Betlehem József gitárok/basszusgitár/ének veszünk részt. Másik gitárosunk, Takács Árpád már nem kíván újra zenélni, basszusgitárosunk, Molnár Gábor pedig sajnos már nem él. Így készültünk fel és vonultunk a Supersize Recording Stúdióba 2020 októberében, ahol Horváth Attish (Subsribe) szakértő hangmérnöki munkája mellett rögzítettünk három régi dalt: Kiégett szívek – 1989 / Füst, tűzvész, romok… - 1991 / Magány – 1991.

A profi körülmények és Attish hozzáértő segítsége mellett nagyon jól mentek a felvételek, az egész munka különösen nagy élmény volt számunkra! Érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire megváltozott a stúdiózás a 25 évvel ez előttiekhez képest. A végeredménnyel pedig maximálisan elégedettek vagyunk. Nagyon jó érzés, hogy végre kiváló minőségben szólal meg a zenénk és így mindenki számára hallhatóvá/ érthetővé válik, hogy mit is játszottunk és akartunk átadni az arra kíváncsiaknak majd 30 évvel ezelőtt. 

A felvételek érdekessége, hogy néhány egészen kis apróságon kívül semmit nem változtattunk sem az eredeti dalokon, sem a szövegeken. Kíváncsian várjuk, hogy milyenek lesznek a reakciók. A három dal egy EP formájában jelenik meg és kerül a letöltő/streaming-oldalakra. Kedvet kaptunk a továbbiakhoz is és terveink szerint 2021 tavaszán további hat régi dal felvételével nagylemezként jelentetjük meg az anyagot. Jelenleg saját gondozásban készültek a felvételek, egyelőre nem áll mögöttünk kiadó/menedzsment.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1516348314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása