Rozsdagyár

GENE SIMMONS - A rock már megint meghalt és te vagy a felelős érte!

2021. február 08. - Kovenant

gene_simmons_2012.jpg

Mindannyiunk kedvenc rockügyi megmondóembere, a magyar származású basszusgitáros-énekes-dalszerző, a legendás KISS alapító zenésze, Gene Simmons új interjút adott a New York-i Q104.3 rádióadónak és abban ismét kifejtette évek óta ismételt kijelentését, miszerint a rock végleg elhalálozott, legalábbis mint megélhetési-üzleti lehetőség és iparág.

A rocknak minden értelemben vége. És erről egyértelműen a fiatal rajongók tehetnek. Megöltétek azt a dolgot, melyet imádtok. Mert ahogy bejött a letöltés meg a streaming, elvettétek a lehetőséget a remek feltörekvő bandáktól, akik most a háttérben dolgoznak, akik nem tudják otthagyni a munkájukat, hogy csak a zenével foglalkozhassanak, mert egyetlen árva fillért sem vagytok hajlandóak fizetni az általatok úgy imádott zenéért. Mert ha streamelitek meg letöltitek a cuccot, akkor az a bandáknak egy század vagy egy ezred pennyt jelent. És egy zenekarnak millió meg tízmillió, ha nem egymilliárd meghallgatást kell generálnia ahhoz, hogy összejöjjön ezer dollárja.

És a rajongók egyszerűen kinyírták ezt a dolgot. Szóval a rock, mint üzlet halott. És ez azt is jelenti, hogy a következő Beatles, vagy akárki is lesz az, sosem fogja megkapni azt a lehetőséget, melyet mi anno megkaptunk. A mi időnkben a lemezcégek több millió dollárt adtak nekünk, hogy lemezeket készítsünk és turnézzunk, és ne amiatt idegeskedjük betegre magunkat, hogy mi lesz a mindennapi betevővel meg a napi melónkkal. Mert ha emiatt idegeskedsz, akkor bizony nem lesz időd és energiád leülni és a dalszerzéssel foglalkozni. 

Tudjátok mit? Játsszunk egy játékot! 1958 és 1988 - ez 30 év. Ez idő alatt ott volt Elvis Presley, a Beatles, Jimi Hendrix, a Rolling Stones, és szó szerint ezernyi másik banda. Ott volt David Bowie, Prince, a U2, a KISS, az AC/DC, a Metallica és így tovább, a végtelenségig. És a popzene? Ott volt Madonna és a Motown - a legkirályabb fekete zenék. A kilencvenes évek óta máig, ki lett az új Beatles? Már több mint harminc év telt el azóta. Akkoriban indult el a Napster és az illegális letöltések. A róka bemászott a tyúkólba és ellopta az első tojásokat és amikor a rókát nem nyuvasztották ki a gazdák, akkor a többi róka azt mondta: "Hékás, ingyen tudunk tojást szerezni magunknak!" Mielőtt egyet pisloghattak volna a farmerek, csődbe is mentek és többé már nem szállítottak tojást a boltokba. Így a boltok is csődbe mentek, no meg a tojásokat az üzletekbe kiszállító szállítmányozócégek is és a tojások eltűntek. Mindez azért, mert nem öltétek meg az első rókát, amelyik ellopta az első tojást. 

A fentiek igazságának eldöntéséhez mellékeljük a legfrissebb iparági statisztikákat: a Spotify 95 magyar fillér/lejátszás összeget fizet egy előadónak/zenekarnak. Ha valakit egy hónapban egymilliószor hallgatnak meg, akkor az 950.000 Ft. A teljes zenekarnak, mindennel együtt (bérek, közterhek, rezsi, tagok, alkalmazottak, stb.). Az összes Spotify-on levő előadónak kevesebb, mint a 0,0015%-ka ér el ennyit, a többi pár ezres hallgatottságot realizál havonta, amiből elmehet egyszer egy hónapban vacsorázni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5916420570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2021.02.10. 16:48:22

Lehet koncertezni...
Ja, hogy az melós. Mennyivel egyszerűbb összevágni valamit a stúdióban aztán hátradőlve hallgatni a bankszámlára érkező dollárok csilingelését.
Pedig a KISS koncertjei még ma is megmozgatnák az embereket.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 17:09:07

Ez mellébeszélés.

1. Egy zenekar nem csak abból él, hogy jogdíjat kap a spotifytól. Az a nyugdíjas lét.

2. Az elmúlt 20-30 évben azért nincs új Beatles, mert nagyobb a verseny. Nem csak a kiválasztott kevés tud zenét csinálni, ezért sokkal-sokkal több zenekar van. Mindenki megkeresheti a saját világát. Persze, így nincs annyi megasztár, de ez nem is baj.

3. Ki mondta, miért alapvető, hogy egy dalszerző/zenész/művész részére annyi pènz jár, mint a korábbi megasztároknak? Lehet, hogy a ‘70-es ‘80-as évek volt a nem normális, nem?

4. Másfajta emberek lesznek dalszerzők, mint a sikerhajhász Simmons. Baj ez? Mondom ezt én, aki egyébként szeretem az öreget.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 17:10:51

@Boar.: Nem is magát félti szerintem. Amúgy teljesen igazad van.

gigabursch 2021.02.10. 19:10:20

Sok igazsága van.
Ugyanakkor a kiadók és az artisjusok gátlástalansága terelte a népeket a letöltés felé, ahogy régen a kazetta irányába.

totii 2021.02.10. 19:39:01

Ma a zenekaroknak sem kell túl rögös utat bejárniuk, hogy megismerhessék őket. Gyakorlatilag otthon fel tudják venni a számaikat elfogadható minőségben, nem kell stúdióra költeni - erre 10-20 éve sem volt lehetőség, 50 éve meg pláne nem.

2021.02.10. 21:28:26

LOL, mondja ezt az, aki 15000 dollárért adta el a vesekövét is. :-DDD Arról nem is beszélve, hogy Gene Simmons meg a dalszerzés, inkább hagyjuk is. Ettől függetlenül is hülyeségeket beszél ez a jóember, mert a letöltések éppenhogy növelik a lemezeladásokat, tekintve, hogy ami tetszik, azt nagyon sokan megveszik. Hát igen, melósabb lett a zenélés, mert a letöltött szarért miért is adna ki az ember utólag pénzt, ugye, ha az nem tetszik.
süti beállítások módosítása