Rozsdagyár

YES - Megapakk érkezik a Union album 30. évfordulójára

2021. február 27. - Kovenant

yes-union.jpg

A brit progresszív rock alapbandája, a Yes a stílushoz tökéletesen illeszkedő, megalomán kiadványt jelentet meg az 1991-es "Union" albumuk harmincadik évfordulója kapcsán. A CD-DVD kombó nem kevesebb, mint 30(!) korongból áll, ízelítőül pedig most a Roundabout élő felvétele nézhető meg a hajtás után.

A Yes mindig is ismert volt folyamatosan, vetésforgószerűen változó felállásairól, de a nyolcvanas évek végére különösen kacifántossá vált a helyzet. A rendkívül sikeres, 1983-as felállásból (Jon Anderson - ének, Chris Squire - basszusgitár, Alan White - dob, Tony Kaye - billentyűk, Trevor Rabin - gitár, ének) a frontember két lemezt követően, 1988-ban távozott és létrehozta az ellen-Yes formációt ABWH néven, melyben Bill Bruford dobos, Rick Wakeman billentyűs és Steve Howe gitáros szerepelt, akik mindannyian a klasszikus, '70-es évekbeli éra Yes-zenészei voltak.

A két csapat végül kiadói nyomásra egyesítette erőit és a nyolc tag immáron közös Yes-logó alatt megjelentette a frappánsan "Union" névre keresztelt anyagot. Mindkét felállás dalai vegyesen szerepeltek itt, természetesen Jon Anderson énekesi tolmácsolásában, de Rabin is kivette a részét a vokálokból.

A korongot hatalmas világ körüli turné is követte, mely igen nagy sikert aratott mindenhol. Most egy harminclemezes monstre kiadvánnyal ünnepli a zenekar a jubileumot, melyben az egyes koncertek újrakevert, remaszterizált hang- és videóanyagai kaptak helyet rajongói felvételekkel, a keverőpultról felvett hanggal és egyéb korhű emléktárgyakkal és poszterekkel együtt. Rick Wakeman az alábbiakban osztotta meg emlékeit erről az időszakról:

Elég jól kifejtettem akkoriban, hogy utáltam a "Union" stúdióalbumot: az egész projektet kivették a kezünkből és a kiadós figurák, akik a felelősséget viselték ezért, rendesen tönkre is vágták. Azonban a Union-turné teljesen más dolog volt. Ez volt talán a legfantasztikusabb és legélvezetesebb Yes-turné, melyen részt vettem. Nagyon örülök, hogy filmre vették és rögzítették, mert ez egy olyan különleges időszak volt, melyet sosem lehet megismételni. Számomra a Union-turné a Yes-történelem legfontosabb eseménye volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5216442382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása