Rozsdagyár

IRON MAIDEN - Senjutsu (2021)

2021. szeptember 02. - Kovenant

im_cover.jpg

A 2015-ös "The Book Of Souls" után a brit heavy metal legenda, az Iron Maiden új lemezzel jelentkezik "Senjutsu" címmel: elődjéhez hasonlóan ez is dupla album nyolcvankét perces játékidővel, tíz combos tétellel telepakolva. A korong már 2019-ben felvételre került, a vírusjárvány miatt csúszott és tulajdonképpen az előző anyag ikertestvére minden szempontból: itt is a Guillaume Tell stúdióban, szinte a felvételek közben írták meg a dalokat Kevin Shirley produceri iránymutatásával. Az elsőként kihozott The Writing On The Wall sokakat meglepett rockosabb, lazább hangulatával, volt, akinek nem is jött be igazán. Nos, van egy rossz hírem: ez magasan az egész lemez legjobb tétele.

Ma már, utólag visszanézve nyugodtan nemmel válaszolhatunk arra a kérdésre, melyet még a "The Book Of Souls" kritikájában tettünk fel anno (lásd ITT), miszerint érdemes-e ugyanazon zenekari életpálya részeként értékelni az 1992 előtti és az 1999 utáni korszak teljesítményét (a két Blaze Blayley-anyagtól csendben és diszkréten tekintsünk el).

Most, a kvázi-újjáalakulást követő hatodik albumnál kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen semmi köze a két éra dalainak egymáshoz. Azonban amíg az 1999-es, visszatérő "Brave New World" után majd' minden korongjuk nyomokban még tartalmazott valamit a '80-as évek atmoszférájából egy-két rövidebb, kihegyezettebb tétel formájában, a 2021-es Iron Maiden már egy egészen más állatfaj.

Tulajdonképpen csak ismételni tudjuk mindazon észrevételeinket, melyeket már a "The Book Of Souls" kapcsán is leírtunk: nyolc-tízperces dalszörnyek sorakoznak a lemezen, melyekben sajnos az énekdallamok, a fogósság, a változatosság szinte teljes mértékben hiányzik. Ráadásul most nyoma sincs olyan rövidebb, tempósabb, memorizálható, akár slágeresebb nótáknak, mint amilyen például a Speed Of Light vagy éppen a Death Or Glory volt az előző anyagukról. A dallamvezetés ma már kizárólagosan a gitárok feladata lett és tulajdonképpen Bruce Dickinson végignarrálja a szerzeményeket, mert elkülönülő, melodikus refrénekről nemigen beszélhetünk.

Ráadásul a háromnegyedes, menüettszerű triolázás mániája végképp elhatalmasodott a csapat dalszerzői teljesítményén: pontosan ugyanolyan ütemben, tempóban, azt a három-négy hangot alig variálva kapjuk a riffeket végestelen-végig, melyre aztán a rövidke vokáltémák után öt-hatperces szólók és instrumentális menetelések érkeznek.

A Lost In A Lost World például remekül indul a kifejezetten érdekes kórussal, hogy aztán a második perctől megérkezzen a szokásos gyaloggalopp. Ráadásul minden dalban komplett témák, dallamfordulatok köszönnek vissza az elmúlt két évtized öt albumáról és ember legyen a talpán, aki ezt szépen, tételesen visszakeresgéli (engem már nem vitt rá a lélek). 

Iszonyatosan hosszan, repetitív módon megy minden nótában a riffelgetés, a gitártémázgatás, majd a kötelező váltott szólózás. Apropó, szólók: ezek mentik meg a szerzemények jó részét, csak az a gond, hogy olyan rettenetesen elnyújtva érkeznek ezek, hogy egy idő után belefárad az ember. Mintha a számok csak apropóul szolgálnának arra, hogy Gers, Murray vagy Smith keze elsüljön. 

A problémám az, hogy ezek szinte nem is különálló dalok már: ha belegondolok abba, hogy a '80-as években micsoda elképesztő, azonnal a fülünkbe ragadó, önálló karakterrel rendelkező klasszikusok születtek a britek boszorkánykonyhájában, legszívesebben sírni szeretnék.  

Bevallom, én az Iron Maiden aranykorszakában is mindig a Smith-Dickinson szerzőpáros által írt darabokat vettem meg kilóra már az első hangjegyek hallatán. Most azonban hiába van három ilyen nóta is a lemezen, egyedül a fentebb már említett The Writing On The Wall rendelkezik valamiféle fogóssággal. Érdekes módon a Gers-Harris nóták is frissebben hatnak ezeknél, a The Time Machine például kifejezetten jól indul az érdekes vokáltémákkal, de ez is annyira túl van húzva, hogy hamar érdektelenné válik és belesimul ez is a monoton sémába. A Stratego pedig azért odatesz rendesen, ráadásul ki is van feszítve öt percre.

Aztán persze itt vannak Harris mester egyenként tíz-tizenkét perces eposzai, melyekben azonban annyi izgalom sincs, mint ahány tálib sci-fi író vagy szexuálpszichológus Afganisztánban. És a triolák csak jönnek és jönnek, feltartóztathatatlan sorokban és mennyiségben ... 

Nem tudom: ahhoz képest, hogy a promóciós interjúkban a csapat arról beszélt, hogy mennyire változatos és sok tekintetben meglepő lesz az új album, én pontosan az ellenkezőjét érzem. Kínosan ötlettelennek és fantáziátlannak tűnik a "Senjutsu": ehhez képest a "The Book Of Souls" sokkal bátrabb és merészebb, ráadásul változatosabb is volt. 

Rettenetesen megfáradtnak látom az Iron Maiden produkcióját. Pedig a kor és a pályahossz nem jár feltétlenül kiégéssel: az AC/DC például elmúlt húsz-huszonöt évének legjobb lemezével állt elő tavaly, de a britek esetében sajnos ereszkedő dalszerzői ívet tapasztalhatunk. Robotpilóta üzemmód, monoton riffismétlődés, tilitolizás, iszonyatosan túlhúzott, a tartalom által egyáltalán nem igazolt játékidő: ez bizony óriási csalódás, még az utóbbi másfél évtizedben alaposan lejjebb szállított elvárásaimhoz képest is.  

6,5/10 

iron_maiden2021.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1816677826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Viktor2 2021.09.04. 23:58:06

Szerintem ilyen záró 3-as egyik maiden lemezen se volt(talán a BNW-n) és sztem ez menti meg a lemezt

Frank_70 2021.09.09. 08:26:44

Amikor elkezdtem hallgatni, az első számnál úgy éreztem, hogy ez kegyetlen unalmas, inkább kikapcsolnám, de kitarotttam, és megérte. :) Többszöri hallgatás után úgy érzem, nem rossz - valahol a Final Frontier szintjén érzem, de az igazi klasszikusokat nem éri el. Erős közepes - de nekem egy közepes Maiden album is jobb, mint ha nincs új... :)
süti beállítások módosítása