Rozsdagyár

KNOWLEDGE THROUGH SUFFERING - Concealment (2021)

2021. szeptember 26. - Dazoll

cover_n1.jpg

Megvan a varázsa az egyszemélyes zenekaroknak. Nem kell kompromisszumot kötni a zenésztársakkal, szabadon alakíthatjuk a muzsikát, de mindez nagyfokú kreativitást és magas jártasságot igényel a hangszerek és a komponálás világában. Tovább bonyolíthatja a dolgokat, ha esetleg több formációval is rendelkezik a delikvens, így felmerül a gyanú, hogy a művész csak a maradék gondolatait akarja felhasználni.

A Knowledge Through Suffering (későbbiekben KTS) az olasz Umberto Poncina (Demiurgon, Saturno, Valgrind) szólóprojektje. Nem sok mindent lehet tudni a projekt eredetéről, mióta érlelgette ötleteit (lehet, az elmúlt időszak váltotta ki), de az idei év elhozta a debütlemezt a "Concealment" képében. A KTS zenéje egyfajta blackened death metal, néhol egy kis sludge és doom fűszerrel és az anyag igazán zsigeri. Néhol fojtogató, túlvilági vagy éppen pusztító.

Az album meglehetősen rövid, körülbelül félóra az egész és mindössze három nóta, melyek egyenként tíz perc körül mozognak. Nem is nevezném őket különálló daraboknak, szerintem csak valahol meg kellett húzni a határt, hogy ne egy félórás szerzemény legyen az egész. Ez nem is lényeges, mert annyira gördül a lemez, viszi az ár előre, mi meg hullámzunk vele és próbálunk nem lesüllyedni a hullámcsapásoktól (mert azok csapdosnak rendesen).

Az első tétel a God Alone Was Exhalted On That Day, mely jól lefekteti az alapokat, szépen építkezik (még ha kicsit elnyújtott is), megteremti a hangulatot, de mégiscsak a végső harmadra indul be igazán. Na de ott nagyon, a dobmunka külön megér egy misét. A középső Let The Earth Sprout már nem csapong annyit a témák között, mint elődje, sokkal inkább egy vezérfonalat visz végig és olyan betonozós riffelés és témázgatás megy, melyre az ember egyből ráharap. A záró Of Flesh folytatja elődei útját és a színvonalat is végig fenn tudja tartani.

Kicsit olyan a lemez, mint egy filmtrilógia: az első rész a sztori felvezetése, karakterek bemutatása, a játszódó világ megteremtése. A második rész a bonyodalom, a nagy harcok megvívása, a csúcspont. A záró fejezet, mely elvarrja a szálakat és megkapjuk a lezárást, de már nem hoz be új történetet.

A dalszövegek Isten csalódottságának ezoterikus gondolatával foglalkoznak a teremtés aktusában: szent szavak szentségtelen hangokon keresztül, egy olyan szakrális nyelven, amelyet a zene fejez ki.

A KTS zenéjébe szorult bőven ötletesség és érződik a rutin, hallatszik, hogy frontemberünk jártas a zenekészítés és alkotás világában. Ő kezel minden hangszert és jól is bánik velük, de az éneket is magára vállalta, ami sajnos a lemez egyik gyengesége. Hiába próbálkozik néha egy kis szint belevinni, az öblös, mély, halálszagú ének egy idő után nagyon monotonná válik. Akármennyire is gördülékeny a lemez, néha belegurul sablonos panelekbe.

Az anyag jól szól, a borító meg egyszerűen pompás. A korong szeptember 17-én jelent meg a Brucia Records gondozásában. A "Concealment" lélekben egy black metal album, mely egy masszív, nehéz death metal szörnyeteg testében öltött alakot.

7,5/10

2021-291.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2516701186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása