Rozsdagyár

MØL - Diorama (2021)

2022. január 01. - Kovenant

m_l_diorama_artwork.jpg

Kevés olyan albummal találkoztam manapság, melynek első hangjai hallatán azonnal tudtam, hogy tetszeni fog. Pedig a dán Møl nem éppen egyszerű stílusban alkot. A 2012-ben megalakult zenekar terepe ugyanis a post-black metal és shoegaze határmezsgyéje (a definíció-őrültek kedvéért angol szakszóval: blackened shoegaze), de szerencsénkre a csapat le sem tagadhatná skandináv dallamérzékenységét és elképesztő atmoszférateremtő képességét.

A november 5-én a Nuclear Blast gondozásában megjelent "Diorama" mindösszesen a második soralbumuk, de olyan elképesztően kiforrott hangzásvilággal bírnak, mintha legalább már három évtizede működnének, noha ez a zenei színtér mindösszesen jó, ha tizenöt éve létezik. Az Alcest, a Harakiri For The Sky ugorhat be azonnal a szcéna hallatán, de a dánok egyszerre művelik ezt sokkal agresszívabban, dinamikusabban és egyúttal érzelmesebben, melodikusabban is.

Mindig is hittem az önálló, karakteres dalok erejében és ez bizony a post-black bandák esetében gyakran háttérbe szorul: a depresszív, nyomasztó hangulat sokszor egysíkúvá válik náluk és emiatt többször éreztem monotonnak, repetitívnek az ilyen lemezeket. Azonban a Møl teljesítménye pontosan azért kiugró, mert minden szerzeményük saját arcéllel, azonnal memorizálható refrénekkel bír, ráadásul a feketefém jelleg ellenére óriási és kifejezetten pozitív energialöketként is felfogható második nagylemezük.

A bő háromnegyed órás, nyolctételes korong első ránézésre amolyan zsáneranyagnak tűnhet: Kim Song Sternkopf énekes fejhangú blackes károgása tulajdonképpen ismert jellegzetessége a stílusnak, de itt kifejezetten jól működik, mert rendkívül jól ellenpontozza a varázslatos, elszállós dallamokat. A Serf című nóta döngölős, death metalos riffjei mellett ez különösen észrevehető.

Az album egyértelmű slágere a Vestige: ezt a számot az utóbbi hetekben (ahogy magát a lemezt is) számtalanszor lepörgettem már, de még mindig ugyanolyan hatással van rám. Ebben benne van a '80-as évek post-punkja, a norvég black metal vonal őrülete és valami olyan megfoghatatlan pozitív hozzáállás, mely azonnal megragad, bár a szövegek a csapat anyanyelvén szólalnak meg, így fogalmam sincs a tartalmukról.   

Apropó, post-punk: a Møl legalább annyit köszönhet mondjuk a The Cure zenei világának, mint a norvég black bandáknak. A visszhangosított, akkordbontogatós gitártémák egy pillanat alatt képesek elvarázsolni a hallgatókat, ráadásul a dánok remekül bánnak az energia-kieresztés és -visszafogás kettősségével. 

Érdekes még a Redacted című nóta is, melynek verzéje amolyan doom/death jellegű melankóliát hoz mollban, majd a refrénben megérkezik a mindent elsöprő melódiafolyam dúrban: ezzel az eszközzel egyébként többször is él az együttes, de mivel remekül bánnak ezzel, egy pillanatra sem válik unalmassá.

A korong egyik legvarázslatosabb része a záró címadó dalban érkezik el: itt az általam nem talált nevű énekesnő és Sternkopf tiszta énekének kettőse valami egészen lenyűgöző hangulatot hoz, de hasonlóan erős még a Itinerari klasszikus melo-death riffelése mellé bekúszó melódiazuhatag is. Itt a középrésztől fokozatosan kibomló, egyre fokozódó, emelkedő ívű gitártéma olyan érzelmi töltetet hoz, hogy szinte kapaszkodnunk kell: ez színtiszta mágia, nincs mese.

Nos, itt bizony egyetlen gyengébb vagy klisésebb megoldást sem találhatunk: nem vesézem ki egyenként a dalokat, mert érzésem szerint a felfedezés öröme a legfontosabb egy ilyen összetett és fogós anyag esetében. Bevallom, nem ismertem eddig a zenekart, de a "Diorama" hallatán egészen biztosan vissza fogom hallgatni a teljes diszkográfiájukat. Ez bizony mestermű a javából.

10/10 

m_l_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8816788994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása