Rozsdagyár

FULL OF ANGER UNDERGROUND METAL FESZTIVÁL - 13. alkalommal kerül megrendezésre a hazai extrém metal esemény

2022. november 11. - Béj

foa_1.jpg

Egy hét múlva érkezik el az a nap, amikor Debrecenben gyűlnek össze a metalzenei underground jeles képviselői. A thrash, black, doom és death metal hordák a világgal és/vagy önmagukkal harcban álló rajongóinak nyújtanak felemelő és a mélybe rántó élményeket. 2022. november 19-én 18 órától a debreceni Nagyerdei Víztorony minden kis zugát és az összes szegletét beborítja a mérhetetlen harag. A hat fellépőt felvonultató, hagyományosan a borongós késő őszi időszakban megtartott egynapos fesztivál garantáltan beég majd műfaj kedvelőinek emlékei közé.

A bulit az egyetlen külhoni fellépő, az olasz Ulfhednar nyitja, mely Magyarországon zárja első európai turnéját. A nyolcéves, eddig kétlemezes banda nem összekeverendő a kanadai, szintén 'Farkasharcos' néven működő zenekarral. Ezen az estén Debrecenben a római viking harcosok kezdik a black metal életérzés megidézését.

A házigazdának számító Angerseed három év után először lép fel hazai színpadon. Ez nem jelenti azt, hogy a Mányák Péter vezette death metal banda nem bővelkedne szép számmal a koncertprogramokban. Csak az idei őszön a Forever Touring Hatred MMXXII Autumn-Winter turné keretében öt helyszínen állhatott be a közönség nyaka. Ami még hátra van: a XIII. FOA és november 26-án  az I. Black Stage Fest az S8-ban. A 2008-ban alapított banda jelenleg is dolgozik új lemezén és az is napvilágot látott, hogy még ebben az évben egy régebbi tétel kap videoklipes köntöst.

A miskolci epikus black metal bandát, az Aornos-t 2014-ben álmodta meg Algras. Az elmúlt időszak tagcseréi nem törték meg a lendületet a kozmikus, apokaliptikus hangvételű hordánál. Jelenlegi felállás: Algras - gitár, ének Amdusias - gitár - basszusgitár Lőrincz Dávid - szintetizátor Mester Róbert - dob, vokál. Hamarosan megjelenik legújabb albumuk, ahol a címadó dalhoz videoklip is készül. A zenében a sötét, kegyetlen él továbbra is egyensúlyra törekszik az atmoszferikus oldallal. A FOA-n kívül ebben az évben még Szegeden a Temple Of Torment fesztiválon december 2-3-án, a Városi Rock Klubban és december 17-én Budapesten, a Supersonic – Blue Hell & Kvltban, a Tales of the Morbid Butchers #9 fanzine release party vol. IV-en láthatjuk őket.

A Full Of Angeren korelnöknek számító, szintén miskolci zenekar, az Atomic zúzza péppé a Nagyerdei Víztorony színpadát. A hamarosan 40. születésnapját ünneplő ikonikus thrash metal banda, amióta felébredt tetszhalott állapotából, fiatalos energiákat megmozgatva teker hazánk klubtermeiben és fesztiváljain. A Metal Ör Die kiadóval kötött szerződésük alapján hamarosan új albummal örvendeztetik meg nagyszámú rajongótáborukat. Bár a  banda nem tartozik a tinikorú csapatok közé és az idei FOA sem jár már gyerekcipőben, mégis ez lesz az első alkalom, hogy a thrash metal vonalat ők képviselik ezen a debreceni éjszakán.

Aki figyelemmel kíséri a hazai black metal szcéna több, mint negyed százados bandáját, a Frostot, az tisztában van vele, hogy ők sem igen kényeztetik el gyakori fellépésekkel rajongóikat. A debreceni FOA-n rendezik meg idei második blaszfémiájukat. Úgy tűnik, hogy Mocsnik Ferenc alapító megtalálta az újkori Frost vonalához leginkább passzoló embereket.

A jelenlegi felállás igencsak kedvez a kazincbarcikai BM horda alkotói tevékenységének. Még jóformán ki sem hűlt az előző albumuk, a "Wintherblood", máris készülnek az új dalok. Friss hír, hogy decemberben egy új dal videoanyagával kényeztetik az arra érzékeny sötét lelkületű bálványimádókat. Továbbá a külföldi Frost-rajongók nem kis örömére  2023-ban, a németországi Dark Troll Fesztiválon is találkozhatnak velük a magyar feketefémre fogékonyak.

Furcsa vagy sem, de az idei FOA-n úgy érezhetjük magunkat, mintha  B.-A.-Z. megyében járnánk. A hat fellépőből hárman az Északi-Középhegység bükki vonulatán gyökereznek. Valahogy a mordori hangulat kedvez a thrash/death/black metal életérzés közösségformáló kivetülésének. 

Bár Borsod adja a ’22-es FOA gerincét, nem szabad elfelejtkeznünk hazánk egyik legaktívabb underground központjáról, Szegedről sem. Jelen helyzetben már csak azért sem, mert innen érkezik a doom metalban utazó Sentio Ergo Sum, azaz Descartes után szabadon: "Érzek, tehát vagyok" nevű formáció. A már tízéves múltra visszatekintő banda masszív tételekkel gazdagítja az egyébként sem könnyű fémes fesztivált. A komor hangulatú, sötét és mély érzelmeket átadó dalok egy része angolul, másik része magyarul szólal meg. A mondanivaló a  zenével teljes összhangban, súlyosan és könyörtelenül hömpölyögve borítja be a résztvevők szívét és lelkét. A FOA után novemberben velük 25-én Budapesten, az S8-ban találkozhattok a Doom For Gloom Tour keretében.

Ám annak érdekében, hogy mégse legyen annyira morózus a hangulat, a FOA szervezői egy játékra invitálnak mindenkit, amellyel belépőjegyeket és a fellépő zenekarok ereklyéit lehet megkaparintani. Az eseménnyel és a nyereményjátékkal kapcsolatos bővebb információkat ITT találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7617974712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása