Rozsdagyár

SOSEVOLT, THE ROYAL FREAK OUT, RED SWAMP - Koratéli kertiparty a Dürer Kertben

2022. december 02. - Chloroform Girl

sosevolt_1.jpeg

Na, ilyen hidegben sem jártam még itt - gondoltam, miközben csütörtökön az esti órákban ráközelítettem a Lágymányosi öböl sötétjében derengő Dürer Kertre. De nem aggódtam, hiszen tudtam, hogy a nemrégiben a Duna partra költözött ikonikus szórakozóhely aznap esti programja bőségesen kárpótolni fog a biciklire fagyva töltött kilométerekért (és a hétköznap esti bulik által okozott elkerülhetetlen másnapi kialvatlanságért). Hiszen a Dürer koncerttermében ígéretes program várta a hétköznap esték hősies koncertközönségét.

Több okom is volt arra, hogy ezt a december elsejei eseményt beírjam a naptáramba. A Red Swamp egy korábbi bulijáról kereken három éve tájékoztattam kedves olvasóinkat (ITT lehet nosztalgiázni), és úgy éreztem, itt az ideje egy újabbat szippantani a jóféle szmókermetálból. A The Royal Freak Out ínyemre való progos bulival kecsegtetett. De, bevallom férfiasan (nő létemre), első sorban a Sosevolt miatt kattintottam rá az eseményre.

Hiszen, ha nem is az együtteshez, de az énekesükhöz nemrég volt szerencsém egy sokkal nagyobb színpadon, Bokodi Bálint ugyanis mellékesen de nem mellesleg a Thy Catafalque élő produkciójához is szállítja a minőségi vokális teljesítményt (erről ITT írtam bővebben). Ha pedig ismer engem valaki, akkor pontosan tudja rólam, hogy egy jó énekesre rögtön felfigyelek, így eredtem először csak virtuálisan, majd csütörtökön fizikailag is a Sosevolt zenekar nyomába.

Mindig megsüvegelem a nyitóprodukciót, hiszen kemény dolguk van. Az emberek még csak szállingóznak, alig kérték ki az első söröket, még nincs meg a koncertezrelék, még ott vannak a gátlások, az istenért nem akarnak a színpad elé menni… Egyszóval ember legyen a talpán, aki egy ilyen közönséget kezelni tud. De ez a kihívás egyáltalán nem akasztotta meg a Sosevoltot. Energiájuk hősugárzóként áradt a színpadról a bemelegítetlen küzdőtérre, és még azt is az előnyükre tudták fordítani, hogy az első sorok üresek voltak - így volt lehetőségük színpadról lefutkosva énekelni, üvöltözni, basszusgitározni.

img_1861.jpeg

Míg színpadi jelenlétük pimasz és fegyelmetlen volt, ugyanezt a játékukról nem lehetett elmondani. Nem csak hogy megkaptam azokat a vokálokat, melyekért odamentem, de még pozitívabb élményekkel távoztam, mint a lemez hallgatása után. A srácok pontosak, koherensek és dinamikusak voltak - mindent kipipáltak, amit az ember elvár egy élő előadáson. Kommunikációjuk a közönséggel szintén lélekemelő volt - bár annyi csalás azért volt benne, hogy a nézőtéren ott volt a zenekar előző énekese, Molnár Bálint is, aki nem csak jelenlétével, de pár dal erejéig a vokáljaival is támogatta a produkciót.

sosevolt_2.jpeg

Miután a Sosevolt kellőképp bemelegítette a koncerttermet, rövid átszerelést követően színpadra lépett a The Royal Freak Out. Az előző banda kaotikus energiájához képest egészen más hangulatot árasztottak: okosan megtervezett megjelenés (énekesük csuklyás felsője kifejezetten a Zeal&Ardor színpadképére emlékeztetett), szebbnél szebb gitárok felsorakoztatva a háttérben, és annyi pedál, amennyit utoljára a Tour De France-on láttam. Első ránézésre is egyértelmű volt, hogy profi produkcióra lehet számítani.

royal_1.jpeg

És nem is kellett csalódnunk, a delay-ben gazdag előadás egészen magával ragadó volt. A hangszerek és hangszálak, akárcsak az előző zenekarnál, itt is jókor, jó helyeken szólaltak meg. Bár jelenlétük és konferálásuk a Sosevolthoz képest kifejezetten visszafogott volt (nem parancsoltak rá senkire, hogy jöjjön előrébb, nahát, hanem udvariasan megkérték őket, de kiemelték, hogy ha valaki hátul érzi jobban magát, az nyugodtan maradjon), amikor megszólaltak a hangszerek, akkor robbant az energia a színpadon. Produkciójuk megkövetelte, hogyha valaki most hallaná őket először, hazaérve biztosan rájuk keressen valamelyik zenei megosztó platformon.

royal_2.jpeg

Az estét pedig természetesen a már megemlegetett Red Swamp zárta, és ha valakiknél, náluk nem voltak kételyeim az ügyben, hogy mekkora show-t fognak csinálni. Utoljára három éve láttam őket; a zenekar azóta sok mindenen átment (tagcsere, Wacken fellépés, miegymás, ITT beszélnek erről), és jót tett nekik az idő: míg akkor még “csak” egy meglepően jó koncertet kaptunk tőlük, mostanra egy profi, magával ragadó élményt szállítottak a hallgatóknak.

swamp_1.jpeg

A színpad minden négyzetcentiméterét kihasználták, de nem csak ők mozogtak, a közönséget is alaposan megtornáztatták - hárombandás koncerteknél egyáltalán nem szokatlan módon ugyanis a zárókoncerten volt a legnagyobb a buli. Hiába a friss tagcsere, ez az egységen mit sem változtatott. Hiába volt a színpadon öt markáns egyéniség; lehetett az szűknadrágos gitáros, kékhajú dobos (szia, Zsombi!) vagy a magyar Kendall Roy a mikrofonok mögött, ez az öt zenész minden riffel egy emberként sújtott le. Üvöltések, sikítások, dögnehéz riffek és füst - csak az menjen Red Swampra, aki ilyet szeret, ahogy a népdal is mondja.

swamp_2.jpeg

Azon kívül, hogy piszok jól szórakoztam, és pénteken irdatlan fáradtan kellett dolgoznom, más gondolatok is felmerültek bennem konklúzióként. Hiszen ha egy random csütörtök este eljövök ide a Lágymányosi öbölbe, ahol húsz fok alatt már nemigen jár senki, és mégis ekkora bulit kapok, akkor milyen gyöngyszemekről maradhatok le azokon a hétköznapokon, amikor, mint minden rendes állampolgár, otthon ücsörgök a sorozataim előtt? Bárcsak lenne rá pénz, idő és energia (meg elég rugalmas munkahely), hogy az ember az összes ilyen hétköznapi klubkoncertet, mint egy kis adventi naptárat kinyisson, és megtalálja benne azokat a rejtett kincseket, melyekről korábban fogalma sem volt. Tehát járjunk többet klubkonceretkre, erre bíztatok minden kedves olvasót!

img_1867.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr817993326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása