Rozsdagyár

QUE PASA MIJO - Három elvetemült magyar a sivatagból (Interjú)

2023. március 25. - Felicium

pasamijo.jpg

Az idei év elején, januárban jelent meg közel hét év várakozás után az új Que Pasa Mijo hanganyag, mely egy négyszámos kislemez (EP) formájában azonnal fel is került a népszerű zenei streaming-szolgáltatók oldalaira. Ebből az alkalomból le is ültem a csapattal, hogy átbeszéljük a történéseket (a 2019-es legutóbbi interjúnk velük ITT olvasható).

Hol és mennyi idő alatt mentek a felvételi folyamatok illetve a dalírás? 

2019-ben készítettük el a lemezt. A saját próbatermünkben és nagyjából tavasztól őszig tartottak a felvételek. A rögzített anyagot pedig a Gremna Stúdióval kevertük és masztereltük Botlik Matyi segítségével. Eddig az összes lemezünket a próbaterembe vettük fel, de most volt az első alkalom, hogy mi magunk végeztük a teljes folyamatot. Bőven hagytunk időt mindennek, nem kapkodtunk, így valamilyen szinten sikerült producerkedni a folyamat alatt.

Szerintünk ez hallható is a felvételeken, messze eddig ezek a számok a legkidolgozottabbak. A dalok írása az "Addicted" lemez után kezdődött. Kivéve a Middle Fingert, az a dal már kész volt az "Addicted" lemez előtt is, koncerteken is játszottuk. De nálunk egy dal megírása hosszú folyamat, akár évek is lehet. Miután megvan a szám alapja, utána álltalában feldemoózuk és csinosítgatjuk.

336354367_797221611833087_221046705848887364_n.png

Mostanában Twitchen is szoktatok próbát közvetíteni. Ez mennyire komfortzónából való kilépés a tagoknak és hogy élitek meg (TWITCH LINK)?

Szerintem semennyire: kábé egy éve csináljuk már, kezdünk beleszokni, az érzés hasonló, mintha színpadon állnánk. Ha kevesen vannak bent a streamben, az pont olyan, mint amikor koncert előtt csak lézengenek az emberek.

Természetesen nem volt könnyű az eleje, összerakni a technikát, megszokni a dolgokat, kipróbálni ezt-azt. A koncertprogramot is meg kellett változtatni, sokkal több feldolgozás kell egy Twitch live-ba, mint hagyományos koncerten érzésünk szerint. A nézőkkel is teljesen más az interakció, sőt itt egyenesen beszélgetni tudunk, ami színpadon állva kábé kivitelezhetetlen.

Igazából a kényelem, a parktikum és a pandémia ösztönzött minket erre. Előtte sem erőltettük meg magunkat a koncertezéssel, nem zárkozunk most sem el tőle, de fókusz most már egyértelműen a Twitch számunkra. Talán most, hogy tízéves a zenekar, egy élő koncertet összehozunk, de csak egyet!

Mindenesetre élvezzük, hogy valami újat csinálunk, nem sokan csinálják ezt világszinten, Magyarországon meg senki rajtunk kívül.

Szoktatok a csatornán néha játszani is a platformon. Ezt mennyire látjátok közösségépitőnek? Mind a hárman szerettek videojátékokkal játszani?

Hát a legelején az volt a terv, hogy kábé fele-fele lesz a zene és a játék, de végül idő hiányában maradt a zene. Csabi és Gabi játszottak eleinte, és a koncepció az volt, hogy minimum húszéves játékokkal, aztán ez elfáradt. De nem is feltétlenül baj ez, mert így egyértelműen zenekarként azonosítanak minket. Mostanában ritkán játszunk, akkor is inkább csak mikor nincs kedvünk zenélni (mert néha van ilyen is). Mindenki kocka a zenekarból, viszonylag vegyes, ki mivel játszik, de a COD és a Minecraft nagy közös kedvencek.

Mindig tervezünk egy Minecraft maratont tolni a Twitch-csatornánkon, de eddig még nem sikerült összehozni.

Reméljük, ez akkor idén összejöhet nektek. Nem csak játszani szerettek, de saját játékot is alkottatok, mely a zenekarhoz is kötődik. Meséljetek erről kicsit bővebben!

336396651_601407964911181_5259876219693114700_n.jpgA gitárosunk régóta fejleszt már játékokat és mivel megvolt a lehetőségünk, adta magát a helyzet, hogy készítsünk egy játékot a zenekar számára is. Így alakult meg a QPM Bros Studio, mellyel jelenleg még csak egy játékunk van kint az alkalmazás-boltokban, de a jövőben többet is tervezünk kiadni, főként mobilra. A játék rezonál a korábban megjelentetett Eddie című számunk videoklipjére.

Alapvetően nem gondoltuk túl a játékot: egy esztelen hardcore rage endless runner lett, melyben még egy toxikológus is felbukkan, de annyit elárulhatok, hogy nagyon kevesen jutottak el idáig, hogy találkozzanak is vele.

Azt hiszem, ezt a közeljövőben ki kell, hogy próbáljam. Jövőbeli tervek mik jelenleg?

Természetesen minnél több Twitch-közvetítést adni, fejleszteni a megjelenést, javítani a hangzáson és gyakorolni, hogy ne csak jól zenéljünk, de jól is streameljünk.

Készülnek szöveges videók a számokhoz, illetve már készítés alatt áll egy animációs klip, melyet teljes egészében a zenekar csinál. A mobiljáték fejlesztés után, úgy gondoltuk, ez már sima ügy.

Csak a QPM-ben zenéltek vagy máshol is felbukkantok?

Készülőben van egy amolyan hobbi vicc-projekt. Fiktív zenekarokat csiválva szeretnék különböző stílusokban három-négyszámos minialbumokat kihozni. 

Ezek a számok hangulatban, minőségben és stílusban is nagyon elütnek a QPM-től, de szeretnénk másoknak is mosolyt csalni az arcára, így elhatároztuk, hogy valamiylen formában megjelentetjük ezeket a dalokat. 

További részleteket sajnos nem áll módunkba megosztani.

Ürögdi Csaba (énekes-gitáros) a dalokról:

Traveller

A kapcsolatok és az ebből fakadó hullámzás terméke ez a szám. Arról szól, hogy milyen jó és rossz pillanatok vannak egy kapcsolatban és ebből mi az, amit meg kell tartani, mi az, amit el kell engedni, mi az, amin felül tudunk emelkedni.

A szám ötlete a Mount Everest közelében ihletődött, hogy milyen magasságokban és milyen mélységekben járhat két ember együtt.

Middle Finger

A Traveller című számunk ellenpárja, amikor már nincs mit elnézni, megmenteni a másiknak, hanem csupán csak az az érzés marad a másik felé, hogy innen oldja meg egyedül vagy b@ssza meg, amelyik tetszik.

Ez a számunk elég sokáig lebegett az éterben, hisz már régóta megírtuk és játszottuk koncerteken, de felvételre sosem került egészen mostanáig, de nem bántuk meg, hogy így lett, sőt jó látni egy régi számunk újragondolását.

Tomahawk

A be nem teljesült, de még megvalósítható álmok száma. Hiába próbálnak belédállni, elrettenteni, neked akkor is legyen motivációd, hogy elérd a célod!

Még egy forró nyári napon született a szám és próbáltuk is átadni benne, innen született a szám sivatagi design-ja. Hamarosan kijön hozzá egy animációs videoklipünk is, melyet saját magunk készítünk a QPM Bros Studio gondozásában. 

Bloodshoot Eyes

A remek bulik és az azt övező káosz inspirálta a számot. Sokszor kerültünk olyan szituációba, amikor az ember azt hiszi, ennél már nincs lejjebb és akkor tesznek rá egy lapáttal. Egy rituális indiántánc a belvárosi éjszakában.

Ez a legfrissebb kiadott számunk jelenleg, ebben igyekeztünk kipróbálni új formulákat, megfejtéseket a zenénkben, ettől is lett egy kicsit különb hangzása a számnak a többihez képest.

A zenekar közösségi médiás felületei:
Twitch: https://www.twitch.tv/que_pasa_mijo 
Facebook: https://www.facebook.com/que.qasa.mijo
Instagram: https://www.instagram.com/que.pasa.mijo/?hl=hu
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCRf3ivdKHlqxFHcaTzHemmg
Spotify: https://open.spotify.com/artist/06FLd1ly2OUJt2Ek32kmvQ 

Play áruház, Eddie’s Run játék:
https://play.google.com/store/apps/details?id=om.QPMBrosStudio.EddieTheGamee&hl=hu&gl=US

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9318078156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása