Rozsdagyár

GRIEF SYMPOSIUM - ...In The Absence Of Light (2023)

2023. március 26. - chris576

album_cover_grief_symposium_in_the_absence_of_light.jpg

A doom/death metal ösvényét taposó angol banda, a The King Is Blind tagjaiból verbuválódott Grief Symposium január 27-én dobta piacra debütáló nagylemezét „...In The Absence Of Light” címmel a Church Road kiadó jóvoltából.

A zenei vonal itt is a doom/death, szóval ezt nem is igazán értem, miért gründoltak ehhez egy másik csapatot. Mondjuk a Grief Symposium jóval doomosabb húrokat penget, mint a The King Is Blind, de hát ez még bőven beleférne egy zenekar koncepcionális törekvéseibe, elkerülve ezzel a statikusság csapdáját.

Az „...In The Absence Of Light” egyfajta visszatekintés a kilencvenes évekbe, olyan csapatok szellemisége tükröződik vissza a szerzeményekből, mint a My Dying Bride, az Anathema vagy a Tiamat, ugyanakkor felvonultat modernebb ízeket is, nem pusztán a nosztalgia jegyében íródott.

A nyitótételben (Among Dead Gods) például vegyesen adagolják a doom/death aranykorát megidéző témákat a modernebb dolgokkal. Szikár, doomos riffel kezd a banda, ezek aztán bitang groove-okba ívelnek át, majd érkezik egy kis Tiamat/Anathema-féle merengés.

A másodikként érkező Temple Of Decay jóval rövidebb tétel, mint az előző, és teljesen más összetételű. Azt hinné az ember, hogy az egész dal egy tempósabb death metalos menetelés lesz, de ebbe is bekúszik a doom nagyjából félúton.

A kilencperces In The Shadow Of The Sleeping Monarch újfent az ólomsúlyú riffek erdejében bóklászik, a végén az ajtót pedig egy csodaszép zongorás-szimfonikus-énekesnős betét zárja be. A komplett nagylemezről elmondható egyébként, hogy abszolút a változatosság elvén íródott, még mielőtt beleunna a hallgató egy-egy témába, már lépnek is tovább a srácok.

A korongot egy monstre hosszúságú szerzemény zárja, a My Dying Bride-dal közösen előadott The Amber Kiss Of The Sun. A sejtelmes misztikumban fürdőző tétel meditatív jellege jófajta levezetése a lemeznek, bár egy kissé túlzásnak érzem a tizennyolc percet.

Aki a kilencvenes évek doom/death bandáit részesíti előnyben, de nem veti meg a modernebb ízeket sem, annak kellemes perceket okozhat a Grief Symposium bemutatkozó albuma. Nálam betalált.

9/10

vp0o2gjw.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6318080764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása