Rozsdagyár

TOP10 - Tíz hazai metalbanda, melyek bearanyozták a '90-es éveket

2023. április 04. - chris576

337615955_611850623808976_323872841834081542_n.jpg

A kilencvenes évek volt az utolsó olyan évtized, melyben a '70-es vagy a '80-as évekhez hasonlóan valódi rockzenei forradalom ment végbe. Ez globális értelemben zajlott, hazánk is jócskán kivette belőle a részét. A mostani cikkünk tíz olyan zenekart mutat be, melyek rendesen felpörgették az itthoni állóvizet. 

Subject

09-13.jpg

A Subject, bár nem ért el akkora sikereket, mint a jelen cikkünkben szereplő egyik-másik zenekar, viszont eléggé mély nyomot hagytak a magyar metalszíntér talaján ahhoz, hogy bekerüljenek ebbe a posztba. A death metal (?) formáció teljes pályafutását egyfajta útkeresés jellemezte, de mondhatjuk úgy is, hogy folyamatos fejlődés ment végbe a zenekar életében.

A Subject 1991-ben alakult meg a következő tagsággal: Laz - ének, Gabby - gitár, Wik - dob, Rookie - basszusgitár és Byg - gitár. A banda 1999-es széteséséig több tagcsere is történt, a srácok a demo-, illetve EP-megjelenéseken kívül összesen két nagylemezt rögzítettek, ezek az 1994-es "Wild Horses From The Clouds" és a '98-as "Negatív Kép". Fontos megjegyezni, hogy a Wild Horses From The Clouds című daluk felkerült a Metal Hammer Hungarica (ma HammerWorld) Demonstráció néven futó válogatásalbum-sorozatának első részére. Anno többször is láttam őket élőben, a death metalos érában és a későbbi rockosabb korszakukban is: ha valaki, hát ők igazán adhatnának egy-két újjáalakulós koncertet, lenne rá igény.

Mood

resize_of_resize_of_1228mood2_1_1.jpg

A Moodot a Leukémiából távozó Holdampf Gábor énekes és Füleki Sándor gitáros hozta össze 1993 környékén, hozzájuk csatlakozott az AMD zenekarból Sík basszusgitáros és a dobos Kiskovács, valamint Hegyi Kolos gitáros (ex-Maelstrom). Mivel az AMD-s arcok csak kisegítő jelleggel erősítették a csapatot, így a helyükre Király Balázs (basszusgitár) és Tujmer Gábor (dobok) került. Ez a felállás rögzítette a Stardrifter című dalt, mely a Demonstráció válogatássorozat második felvonásán kapott helyet.

Tujmer Gábort Koltay Tamás váltotta a doboknál egészen a zenekar 2001-es feloszlásáig. Király Balázs helyére Marek Ferenc került, tőle Megyesi Balázs vette át a négyhúrost. A Mood ősrockos hangzása, Black Sabbath-, C.O.C.-szerű világa új ízeket hozott a magyar zenei palettára. Négy nagylemezt és egy EP-t jelentettek meg 1993 és 2001 között (2007-ben pedig egy DVD-t), 2019-ben két újjáalakuló koncertet adtak, ennek egyike, a budapesti fellépés kép- és hanganyaga 2020-ban került a boltok polcaira (a CD-ről ITT írtunk recenziót).

Baby Bone

baby-bone_rockbook.jpg

Az újkígyósi Baby Bone 1992-ben indult útjára, négy soralbumuk jelent meg, továbbá ők is szerepeltek a Hammer-féle Demonstráción (Ablak a semmibe). A magyar nyelven éneklő grunge-szerű formáció az utolsó, "Supernova" című lemezére ért össze igazán, itt már egy súlyosabb, metalosabb irányba ment el a banda, megtartva ugyan a grunge-os ízeket is. Arról sajnos nincs információm, hogy a Baby Bone aktív-e még vagy sem, mindenesetre életjelet nem adott magáról az elmúlt években. A "Supernova", bár nem a kilencvenes években jelent meg, de a gyökerek még akkoriban nőttek bele a hazai metalszcéna talajába.

Cadaveres De Tortugas

473997_384133851599891_135514347_o.jpg

A Cadaveres De Tortugas Székesfehérvárról startolt el 1993-ban. A Körmöczi Péter vezette hardcore/metal formáció öt nagylemezt adott ki, 1999-ben autóbaleset következtében elhunyt a gitárosuk, ifj. Zsombok Tibor. A banda 2005-ig húzta, majd új tagokkal, új névvel folytatta a zenélést a frontember, Körmöczi Péter. A Cadaveres hat nagylemezt élt meg, jelenleg Cadaveres-esszencia név alatt adnak koncerteket, ezzel pedig pontot is tesznek a történet végére, a banda befejezi működését (a legutolsó lemezük kritikája ITT, az ehhez kapcsolódó interjúnk pedig ITT található). Ők is szerepeltek a Demonstráción a Foreign Life Forms című dallal.

Ektomorf

ektomorf_2023.jpeg

Az 1993-ban elstartolt mezőkovácsházai Ektomorf szintén a Demonstráció segítségével kapott egy nagyobb löketet, a debütalbumuk "Hangok" címmel jelent meg 1996-ban, ezenkívül még további tizenhárom nagylemez díszíti a diszkográfiájukat. A Sepultura-ízű thrash metalból időközben groove/metalba kapcsolt formáció az utóbbi időben váltott vissza thrash-esebb üzemmódba. Farkas Zoltán zenekarvezető mellett sokan megfordultak már az Ektomorfban, de a frontember minden nehézség ellenére is komoly nemzetközi sikereket ért el a bandával, jelenleg az AFM Records kötelékében dolgoznak (2021-as korongjuk kritikáját ITT találod).

Replika

1961721_10152228124365310_150559571_o.jpg

Az 1994-ben megalakult debreceni Replika a második demójával ("Testek") hívta fel magára a figyelmet. A Csató Péter vezette thrash/extrém metal formáció is szerepelt a Demonstráció-válogatássorozaton a Nem érdekel című dalukkal. A zenekar hét nagylemezt jelentetett meg, 2016-ban széledtek szét. A zenekarvezető mára teljesen másfajta életvitelt folytat, mellyel már nem egyeztethető össze a Replika világa.

Strong Deformity

strong_deformity_1_1.jpg

Az Extreme Deformity és a Jeanne Dark formációkból megalakult szombathelyi extrém metal csapat, a Strong Deformity 1995-ben kezdte meg működését. Az LMS Recordsszal kötött lemezszerződés gyümölcse lett az 1996-os "A fájdalom hatalma" című albumuk, mely rendesen letarolta a magyar rockszínteret (az anyag később angol nyelven is kiadásra került). A második dobásuk ("Racket") már új énekessel (Fekete "Hair" Károly) készült és módosult a zenei irányvonal is. Tavaly jelent meg a negyedik sorlemeze a bandának "Inside Your Sun" címmel a Hammer Records gondozásában. Természetesen ők is gazdagították anno a Demonstrációt a Vírus című dalukkal (a gitárosukkal, Háni Szabolccsal készült interjúnkat ITT olvashatod).

S.N.O.T.

s_n_o_t_1.jpg

Az Alexis Machine és a Working People zenekarok romjaiból 1996-ban megalakult dark/techno/indusztriális metalt játszó kőszegi S.N.O.T. már szerepelt magazinunk hasábjain "Activate" című albumukkal (a cikket ITT találod), de ebből a felsorolásból még véletlenül sem maradhatnak ki, hiszen eléggé komolyan felszántották a hazai underground színteret. A banda két demót és egy nagylemezt jelentetett meg, majd feloszlott. Egy rövidke és terméketlen újraegyesülést követően tavaly kaptak ismét életre a S.N.O.T. hajtóműi.

Necropsia

necropsia_2023_1.jpg

A debreceni Necropsia megalakulása 1992-re datálható. Ők a Mood mellett szintén új ízeket hoztak a magyar rockzenei palettára a hardcore-alapú, de annál jóval tágabb értelmezésű muzsikájukkal. Tehetségkutatót nyertek, valamint a Transcentental Express című dalukkal ők is felsorakoztak a Metal Hammer Hungarica Demonstráció- válogatáskazettájára. Három nagylemezt és többszöri tagcserét követően sajnos bedobták a törölközőt, ám 2022-ben újra beindították a motorokat, Horváth István „Pityesz” énekessel a fedélzeten.

Trident

trident_1_1.jpg

Az 1989-ben megalakult berettyóújfalúi Trident a Megöl a hideg című dallal vált szélesebb körben ismertté, mely a Demonstráció első felvonásán szerepelt. 1996-ban "Újabb technológiák" címmel jelent meg debütáló nagylemezük, de rá egy évre fel is oszlatták a csapatot. 2016-ban új tagokkal, friss lendülettel éledt újjá a zenekar, azóta egy EP-t és két nagylemezt is megjelentettek már (ezek kritikáit ITT, ITT és ITT, a bandával készült 2020-as interjúnkat pedig ITT olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8718094418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kútmester 2023.04.04. 23:53:42

Pont tegnap villant be hogy valamikor volt egy ilyen is hogy Megöl a hideg.

gigabursch 2023.04.05. 07:57:06

A java semmit nem mond.
Mindenesetre köszi a válogatást, végighallgatom őket - hogy miről maradtam le...

gigabursch 2023.04.05. 22:29:35

Subject: Sokról nem maradtam le. Érdekes zene, de ez tényleg valami útkeresés. Nem kellett volna ezt az angol szöveget erőltetni. 1994-ben ilyen 'minőségű' zenei anyagot összerakni..., nos inkább hagyjuk.

Mood: Zeneileg ez korrekt csapat, de az énekes..., nos az angolt neki sem kéne erőltetni...

Baby Bone: Köszi, ezt a csapatot sem ismertem, de ez tetszett!

Cadaveres De Tortugas: Zeneileg nagyon jópofa, de amit az dalmondó (énekesnek nem nevezném) művel, azt inkább hagyjuk.

Ektomorf: Hmmm.... Sepulturás hangzás. Igazában messziről hallgatva talán igen, de ez tényleg egy egyedi mutatvány. Örülök, hogy még megy a zenekar. Jó régen nem hallgattam már őket.

Replika: Kevesebb kétlábdobbal (némi játék nem ártott volna), sokkal jobban bejött volna. Érdekes, de engem ez a szám jobban emlékeztetett a Sepulturára.

Strong Deformity: Úgy letarolta a magyar metálpiacot, hogy - talán nem vagyok egyedül, de - sosem hallottam róla. Valahogy nem érzem, hogy sokat vesztettem volna.
Zeneiség nélküli zúzás

S.N.O.T.: Sose hallottam róluk, a zene egy kicsit a rammsteinre emlékeztet, az ének meg ki tudja mire?! Mindenesetre érdekes anyag. Tényleg több figyelmet érdekelt volna.

Necropsia: Zenei világában a hazai Rage Against the Machine.
Annak idején kerestem őket, mert kíváncsi voltam rájuk, de a korai Napster sem tudott feldobni anyagot. A hazai kerTV-k meg nem játszották.

Trident: Kár hogy ezzel a zenekarral nem találkoztam korábban. Ez nagyon jó. De valahogy mégis ismerős ez a szám, de nem tudom honnan...

Összefoglalva:
Annak idején az MHH által felhozott sok-sok demo anyag nagyon sokat jelentett, de mára a stream tette lehetővé azt, hogy ezek a csapatok felszínre kerülhessenek.
Köszönöm még egyszer a válogatást!
süti beállítások módosítása