LUCIFER'S CHILDREN - Devil Worship (2020)

2020. június 01. - Mr.Zoom

maxresdefault_11.jpg

Mindig örömmel adunk hírt olyan fiatalokról, akik zenei jártasságukat rockzenében próbálják meg kamatoztatni, annak reményében, hogy egy szép napon majd a nagy elődök nyomába érhetnek… sőt! Az ifjúkori ambíciók talán megmosolyogtatják az éltesebb rókákat, ám szerencsés esetben valóban nagy tettekhez vezethetnek, és az ifjú trónkövetelők utolérhetik vagy felül is múlhatják mestereiket, még ha ez nem is túl gyakran fordul elő, a lehetőség adott… Ki tudja, mi lesz majd tíz év múlva ezekből a paraguayi huszonévesekből, akik Asunción városában alakultak meg 2017-ben és nemes egyszerűséggel a Black Sabbath korai lemezeit célozták meg iránymutatóként…

Tovább

AARA - En Ergô Einai (2020)

041700.jpg

Meditációhoz, kikapcsolódáshoz ma már bármilyen hanganyagot megvehetünk: leemelhetjük a polcról, illetve házhoz rendelhetjük az esőerdő vagy akár a tenger hangjait. De ha ennél zordabb klímát szeretnénk otthonunkba varázsolni, a svájci Aara legfrissebb, limitált példányszámban kiadott lemeze nyújt rá megoldást. A duó által játszott zene hamisítatlan, rideg hangzású atmoszferikus black metal, az „En Ergô Einai”-t hallgatva nincs szükség fenyvest ábrázoló tapétára ahhoz, hogy hófödte fenyőerdőben érezzük magunkat a saját nappalinkban ülve.

Tovább

RAVENSCRY - 100 (2020)

ravenscry100_1.jpg

A milánói Ravenscry tagságának bemutatásával, illetve a zenekar legújabb nagylemezének jellemzésével újoncot avat a Rozsdagyár szerkesztősége. Mentségünkre szolgáljon, hogy a 2008 óta aktív együttes nem csupán nálunk, hanem más hazai oldalakon sem szerepelt még lemezkritikával vagy interjúval, mindössze egy-egy megjelenésüket harangozták be a honi fórumok. Magáról a zenéről sem igazán írtak, talán mert kicsit nehéz elhelyezni a mai közegben: egyszerre táplálkozik a régebbi típusú, progresszív metalból és a mai, modernebb zenékből. Valahol a középúton szeretnének meghúzódni a derék olaszok, keményen hozzák az egyszerű alapokat, miközben szívesen mennek bele egy-egy komplexebb témába, ritmusképletbe, dallamtördelésbe.

Tovább

TOKYO BLADE - Dark Revolution (2020)

tokyo-blade-dark-revolution-01.jpg

Vannak zenekarok, melyek történetének felgombolyítása felér egy valóságos rock-történelemórával. A Salisburyből származó brit Tokyo Blade is ilyen. Ezek a srácok 1983-ban készítették el bemutatkozó lemezüket, s ezzel a brit heavy metal új hullámának, azaz angolul a NWOBHM-mozgalomnak egyik első képviselői voltak. Ha megnézzük, hogy működésük alatt milyen felállásban, milyen jellegű lemezeket készítettek, tökéletes keresztmetszetét kapjuk az eltelt bő 30 évnek. Egészen pontosan 37 évvel a debütáló album megjelenése után készítették el legújabb anyagukat, tagságukban az alapító tag énekessel, Alan Marsh-sal, Alan Boulton gitárossal, és Steve Pierce dobossal. A többiek sem sokkal maradnak el mögöttük, Andy Wrighton basszer 1984, John Wiggins ritmusgitáros 1983 óta tagja a csapatnak.

Tovább

KORUBAAN - Kozmikus kislemez készül, itt van róla az első dal

Dalpremier és interjú

korubaan.jpg

A kozmikus drum&bass/electro-metal banda, a Korubaan mostanában két új, bolygóközi dalról is lerántja a leplet: május 31-én, azaz a mai napon az Origin című szám jelenik meg egy szöveges videóval, június 20-án pedig az Invasiont hallgathatjátok meg az összes digitális platformon. Feltettünk a srácoknak egy-két kérdést a megjelenés apropóján.

Tovább

TOP15 - A '70-es/'80-as évek legnagyobb amerikai AOR bandái

cover_36.jpg

Mielőtt a nyolcvanas években letarolta volna a heavy metal az Atlanti-óceán mindkét partját, az Egyesült Államokban a '70-es években, a brit hard rock zenekarok berobbanásával párhuzamosan kialakult a rockzenének egy olyan speciális ága, mely az amerikai zenei örökségre épült (blues, rock'n roll, country, folk, dzsessz) és melynek kifejezett célja volt a tömegszórakoztatás, a toplistás slágerek és albumok megírása. 

Tovább

CADAVERES - Ezzel még tartozom EP (2020)

resize_of_91940797_3324685234226645_5621027848660713472_n.jpg

Régóta figyelemmel kísérem a székesfehérvári Cadaveres (De Tortugas) pályafutását (mondhatni a kezdetektől), de bevallom őszintén, hogy körülbelül a névrövidítés tájékán megcsappant az érdeklődésem a banda iránt (tulajdonképpen nem szimplán csak névváltoztatás történt, hanem a Cadaveres már egy vadiúj zenekarként könyvelhető el, mely az egykori Cadaveres De Tortugas romjain alakult).

Tovább

KIES - Nincs az a sor, amibe szívesen beállnék (2020)

kies_cover_2.jpg

Az öt éve alakult kecskeméti punk rock csapat, a KIES februárban jelentette meg harmadik nagylemezét a HammerWorld magazin CD-mellékleteként (2016-os bemutatkozásukról ITT írtunk kritikát): a 2017-es anyaguk a manapság jellemző kiadványdömpingben elment mellettem, mint vidéki parasztbácsi mellett a vegán gyorskaja-forradalom. Négy év után hallottam először tehát új KIES-dalokat és egészen ledöbbentem azon a minőségi ugráson, melyet a fiatal zenekar megvalósított.

Tovább

VAMPIRE - Rex (2020)

press_cover_01_13.jpg

Csapjunk a lovak közé!  Nagyjából ezzel a felkiáltással indítja nagylemezét a svéd Vampire, ennek megfelelően egy életerős lónyerítés jelzi, itt nem fognak finomkodni a srácok. A Prelusion című intró után rögtön be is robban az első szám, a Rex, ebben kapnak szerepet az említett négylábúak, s mindössze két perc eltelte alatt máris leveszi minden zenehallgató, hogy ez kérem ízig-vérig csatametal, méghozzá a legmegátalkodottabb fajtából! Nem fognak művészkedni, sem tempókat tördelni, sem áriázni, sem modern elemekkel díszíteni a régifajta rockzenét, mivel ők őszintén és tisztán nyüstölnek.

Tovább